- Valgymui reikėtų skinti jaunučius dilgėlių ūgliukus su dar nedidukais lapeliais. Paprastai tokie ūgliukai lengvai lūžta, tad prisiskinsite lengvai, tik nepamirškite apsaugoti rankų.
- Populiariausias būdas neutralizuoti lapelių „kandžiojimąsi“ – nuplikyti verdančiu vandeniu. Kitas variantas – sudėti į didelį dubenį ir patrinti mediniu šaukštu ar kočėlo galu.
- Jei dilgėles plikote, pavirkite žoles ar tiesiog palaikykite jas užpylę verdančiu vandeniu vos porą minučių. O tada perdėkite į kitą pasiruoštą vandenį su labai šaltu (galima ir su ledukais) vandenį. Tokiu būdu lapeliai ne tik išsaugos savo žalią spalvą, tačiau ir vitaminus.
- Nuplikytas ir atšaldytas dilgėles galima ir užšaldyti, tai pravartu, jei vienu kartu prisirinkote jų daug.
- Nidos receptas: pavasariški špinatų, žirnelių ir varškės paplotėliai
- Ieva Šidlaitė: „Laukinių valgomų augalų Lietuvoje begalės, skonių – nerealiai daug“
- Tirštieji kokteiliai: kaip derinti vaisius, ko į juos dėti neverta ir 2 nauji receptai
- Šylant orams – pavasariškas tinklaraštininkės „baltų šaltibarščių“ receptas
Jūsų dėmesiui – keli patiekalų su dilgėlėmis receptai:
1. Paruoškite daržovių sultinį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Stambiais kubeliais supjaustykite bulves.
2. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, sudėkite bulves, įpilkite 0,5 l sultinio. Užvirinkite sriubą, sumažinkite ugnį, virkite, kol suminkštės bulvės.
3. Dilgėles gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite ir išspauskite česnakų spaustuku, gausite žalią tyrelę.
4. Nukaiskite puodą, sutrinkite bulves elektriniu grūstuvu, supilkite likusį sultinį, dar kartą užvirinkite ir įmaišykite dilgėlių tyrelę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Tiekite su grietine ir baltos duonos rieke.
Kulinaro patarimas. Valgyti rinkite 10–15 cm aukščio dilgėlių stiebelius su lapais. Sriuboms, troškiniams, virtinių įdarams ruošti tinka ir suaugusių dilgėlių lapai.
- Išvirkite ryžius sūdytame vandenyje.
- Perplaukite ir užvirkite, tada vanduo bus skaidrus.
- Dilgėles nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite.
- Užvirus ryžiams, sudėkite prieskonius, smulkintas dilgėles ir rugštynes.
- Taip pat galima dėti morkų, bulvių, virtą kiaušinį. Pavirkite 30 sek. ir nukelkite nuo ugnies sriubą.
Receptą atsiuntė Lina M.
- Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
- Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
- Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
- Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
1. Didelę kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, joje ištieskite iškočiotą atšildytą sluoksniuotą tešlą pagal visą indo dydį. Prie kepimo formos kraštų užlenkite tešlą kuo aukščiau ir ją visą subadykite šakute.
2. Dilgėles nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto perliekite šaltu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos.
3. Varškę išsukite su grietine, prieskoniais ir smulkiai pjaustytomis nuplikytomis dilgėlėmis. Įmuškite vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Šią masę vienodai paskleiskite ant tešlos ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 15 minučių.
4. Apkepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai ant jo įmuškite 4 kiaušinius, apibarstykite juos maltais pipirais ir druska, bei vėl pašaukite į orkaitę kepti dar 10–15 minučių. Kai kiaušiniai iškeps, pyragą dar šiltą neškite į stalą.
1. Pradėkite nuo bulvių kukuliukų: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indo dugną padenkite druska (druska reikalinga tam, kad ištrauktų bulvių drėgmę, ir tešla būtų sausesnė), išdėliokite bulves su lupena. Kepkite apie 45-50 min., kol bulvės bus minkštos.
2. Perpjaukite pusiau ir išskobkite iškepusiį minkštimą. Šį minkštimą (geriausia kol jis dar šiltas) sutrinkite trintuve arba sumalkite. Sumaišykite su miltais ir plaktu kiaušiniu, pagardinkite druska ir pipirais, ir suminkykite minkštą tešlą. Tešla turi būti drėgna, bet nelipti prie rankų.
3. Ant miltais pabarstyto darbastalio suformuokite plonas (maždaug nykščio plonumo) tešlos „virveles“, jas supjaustykite gabaliukais (kaip virtinukus), tada šakute šiek tiek paspauskite, suteikdami jiems įdomesnę formą. Sudėkite ant miltais pabarstyto pagrindo ir padėkite šaltai, kol prireiks.
4. Pasigaminkite sriubą: bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite sultinyje arba vandenyje apie 15 min., arba kol bulvės bus visiškai minkštos.
5. Kol bulvės verda, kitame dideliam puode ištirpinkite sviestą (arba įkaitinkite aliejų) ir jame apkepinkite svogūnus. Nuolat maišykite, kad svogūnai neparuduotų, tik suminkštėtų. Bebaigiant kepti svogūnams, sudėkite česnakus, ir dar minutę pakepkite. Tada sudėkite nuplikytas dilgėles ir dar pusę minutės pakepinkite. Galiausiai supilkite bulves kartu su skysčiu, kuriame jos virė, ir pavirinkite viską dar 2 minutes. Visą masę sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite druska ir pipirais.
6. Bulvių kukuliukus išvirkite pasūdytame vandenyje (dėkite po nedidelį kukuliukų kiekį, kad jie nesuliptų, o jiems iškilus į paviršių pavirkite apie 2 minutes, tada kiaurasamčiu išgriebkite, ir virkite kitus).
7. Patiekite sriubą su bulvių kukuliukais, pagardinkite šviežiu ožkos sūriu (arba jogurtu), bei tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu.
1. Sviestą supjaustykite gabaliukais ir sutrinkite tarp pirštų kartu su miltais. Suberkite sūrį, supilkite miltus, druską, trynį ir suformuokite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite su sviestu. Baigiant kept, sudėkite smulkintas česnako skilteles. Atvėsinkite.
3. Kiaušinius išplakite ir sumaišykite su grietinėle. Įtarkuokite į kiaušinių-grietinėlės masę kietąjį sūrį, pagardinkite tarkuotu muskato riešutu, maltais pipirais.
4. Dilgėles, garšvas ir kiaulpienes perliekite karštu vandeniu.
5. Tešlą iškočiokite, išklokite ja kepimo formą. Ant tešlos paskleiskite keptus svogūnus, ant viršaus – nuplikytas dilgėles, garšvas ir kiaulpienes, užpilkite kiaušinių-grietinėlės masę, užtrupinkite ant viršaus gorgonzolos sūrio.
6. Kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.
7. Skaniausias šis pyragas kitą dieną. Mes jį valgėme su pesto padažu, pagamintu iš šiųmetinių ridikėlių lapelių
1. Bulves išvirkite ir dar šiltas sugrūskite, įmaišykite dilgėles, miltus.
2. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir išminkykite tešlą. Padalinkite ją į keletą gabaliukų ir formuokite 1,5 cm skersmens volelius. Supjaustykite 2 cm ilgio gabalėliais. Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite kol iškils, tada išgriebkite.
3. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, suberkite pjaustytą česnaką, šalavijo lapelius, pakepinkite kelias minutes, kol česnakas pagels. Užpilkite sviesto padažą ant bulvinukų. Pabarstykite tarkuotu sūriu.