Kepsnys su Azijos prieskoniais
Reikia didelio gabalo jautienos, gali būti pvz. storesnė paslėpsnies dalis. Apibarstom druska ir pipirais. Aš mėgstu pamaigyti ir patrinti, kad šie prieskoniai įsigertų. Tada sumaišau sojų padažą su šiek tiek medaus, sezamų aliejaus ir raudonojo vyno actu. Ir palieku kokiam pusvalandžiui.
Tada kuo smarkiau įkaitinu keptuvę. Tiek, kad jau atrodo tuoj bus pavojinga ir tik tada įdedu mėsą čirškėti. Su jautiena taip yra – be termometro nieko nebus. Kepu vieną pusę iš akies, kitą – nuolat matuodama temperatūrą. Nuimti reikia, kai bus maždaug 64 laipsniai. Ne daugiau.
Tada išimti, dėti ant lentutės, uždėti sviesto ir pabarstyti laiškinių svogūnų.
Palaukti kokias penkias minutes ir pjaustyti įstrižai matomų mėsos juostelių. Kuo ploniau – tuo geriau.
Lėtai keptas didkepsnis
Paprastai didkepsnis kepamas gana greitai – ant keptuvės. Mano receptas – ilgai keptas didkepsnis.
Imu antrekoto gerus gabalus. Įtrinu druska ir pipirais, palaukiu, kol bus kambario temperatūros. Tada šaunu į orkaitę ir kepu, kol viduje bus apie 60 laipsnių.
Tuomet įkaitinu keptuvę, kurioje daug sviesto, aliejaus, česnako granulių ir čili dribsnių. Ir apkepu kelias minutes iš abiejų pusių.
Skanaus!
Karolis