Kuo toks svarbus kiaušinis įvairių gaminių sudėtyje? Visų pirma, jis yra surišantis, sujungiantis ingredientas, t.y. padeda į vientisą masę susijungti visiems maišomiems ingredientams.
Antra, kiaušiniai yra puikus gaminių kildinimo pagrindas, itin svarbus gaminant biskvitus ir panašius gaminius.
Trečia, dėl kiaušinių biskvitai, pyragai, sausainiai, bandelės ir kiti gaminiai įgauna gražią gelsvą spalvą, ypač vartojant naminius kiaušinius.
Dalies kepinių teks atsisakyti
Iš tikrųjų vargiai mūsų močiutės, mamos ar net mes pačios įsivaizduojame kepinius be kiaušinių. Tačiau juos visgi galima pakeisti, jei kiaušiniai nėra pageidaujami racione. Tiesa, neapsigaukite – tikrai ne visuose gaminiuose kiaušinius galėsite sėkmingai pakeisti kitu ingredientu.
Kepinių, kurių gamybai sunaudojamas nemažas kiekis kiaušinių (3 vnt. ir daugiau), geriau iš viso atsisakykite. Tokiuose kepiniuose (pavyzdžiui, puriuose biskvituose, kuriuose nenaudojamos kitos kildinimo medžiagos) pagrindinė kiaušinių funkcija paprastai yra kildinti.
Kiaušinius be vargo pakeisite tuose gaminiuose, kuriuose jie labiau atlieka surišimo funkciją, todėl prieš nuspręsdami kepti ar nekepti be kiaušinių, išstudijuokite receptą.
Pakaitalų variantai
Paprastai vienas kiaušinis sveria apie 60 g, todėl jį pakeičiame panašiu pakaitalo kiekiu.
Jei receptas jau po ranka, kiaušinius galite keisti bent keliais produktais. Iš esmės kiaušinio pakeitimo kitu ingredientu formulė gana paprasta: paprastai vienas kiaušinis sveria apie 60 g, todėl jį pakeičiame panašiu pakaitalo kiekiu. Taigi vieną vidutinio dydžio kiaušinį galite keisti:
1 variantas: 65 g trinto banano, avokado ar moliūgo
Turėkite omeny, kad iškepęs gaminys turės švelnų naudojamo vaisiaus ar daržovės skonį. Kepiniai su šiais ingredientais yra drėgni ir tankios struktūros, todėl labiausiai tinka pyragams, keksiukams, brauniui kepti.
2 variantas: 65 g nesaldintos obuolių tyrės
Ją nesunkiai pasigaminsite kepdami obuolius orkaitėje ar troškindami ant lėtos ugnies puode.
3 variantas: 7 g linų sėmenų arba ispaninio šalavijo (chia) sėklų, išbrinkintų 3 valg. šaukšt. (45 g) vandens
Kepiniai turės riešutų poskonį. Labiausiai tinka naudoti kepant sausainius, blynus, keksiukus, vaflius ar duoną.
4 variantas: 2 valg. šaukš. vandens + 1 arbat. šaukšt. augalinio aliejaus + 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių mišiniu
5 variantas: 60 g natūralaus jogurto arba kefyro
Puikiai tinka kepant pyragus, keksiukus.
6 variantas: 60 g sutrinto šilkinio tofu
Tofu sūrio rūšys iš esmės skiriasi vandens koncentracija, todėl kiaušinio keitimui tinkamiausias tas, kuriame vandens yra daugiausia. Šilkinis tofu paprastai neturi išskirtinio skonio, todėl gaminiai su juo neturės poskonio, tačiau jo konsistencija tiršta, todėl jis tinkamiausias kepti sausainiams, pyragui, duonai.
7 variantas: 7 g kepimo sodos + 15 g balto vyno ar obuolių acto
Šis junginys dėl vykstančios cheminės reakcijos gaminiams suteikia purumo, tačiau svarbu gerai nugesinti sodą, kad iškepusiame gaminyje nesijaustų jos poskonio. Tinka pyragams, keksiukams, duonai.
8 variantas: 45 g skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba pupelių (angl. aquafaba)
Šis ingredientas dėl savo panašios struktūros su kiaušinio baltymu itin tinkamas gaminiuose, kuriuose naudojamas kiaušinio baltymas; pavyzdžiui, tiks gaminant nugą, macarons sausainėlius, morengus.
9 variantas: 60 g riešutų (žemės, migdolų ir pan.) sviesto
Šiuo atveju kepiniai turės riešutų poskonį, o dėl tirštos riešutų sviesto konsistencijos kaip pakaitalas kiaušiniui tinkamiausias kepant blynus, braunį ar keksiukus.
10 variantas: 60 g gazuoto vandens
Gazuotas vanduo gaminiams priduoda purumo ir lengvumo, todėl tiks pyragams, keksiukams.
11 variantas: 14 g sojos lecitino
Sojos lecitinas turi puikią ingredientus tarpusavyje surišančią savybę.
Tikriausiai vis dar turite klausimą, o ką daryti, kai recepte naudojamas tik kiaušinio trynys arba kiaušinio baltymas. Viskas paprasta! Jei recepte naudojamas kiaušinio baltymas, keiskite 1 baltymą į 45 g skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba pupelių. O jei reikalingas kiaušinio trynys, naudokite 14 g sojos lecitino.
Kaip matote, kiaušinį tikrai yra kuo pakeisti. Tereikia bandyti ir atrasti, kuris pakaitalų priimtiniausias ir tinkamiausias būtent jums. O pabaigai pasidalinsiu savo išbandytu vanilinių keksiukų su avietėmis ir kokosiniu šantiji receptu.
Vaniliniai keksiukai su avietėmis ir kokosiniu šantiji
Ingredientai (12 vnt.):
keksiukams:
- 125 ml aliejaus;
- 65 g kukurūzų krakmolo;
- 250 ml pieno;
- 15 ml acto;
- 200 g cukraus;
- 170 g miltų;
- 5 g vanilės cukraus;
- 10 g kepimo miltelių;
- 3 g sodos.
aviečių įdarui:
- 120 g aviečių;
- 12 g cukraus;
- 5 g kukurūzų krakmolo.
kokosiniam šantiji:
- 200 ml riebios grietinėlės;
- 100 g maskarponės sūrio;
- 20 g kokosų sirupo;
- 20 g cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Pieną sumaišykite su actu ir leiskite pastovėti 5–10 min.
3. Kukurūzų krakmolą, miltus, kepimo miltelius, vanilės cukrų ir sodą persijokite į dubenį.
4. Į pieną supilkite aliejų ir cukrų, viską sutrinkite trintuvu. Gautą mišinį supilkite į dubenį su biriais produktais ir išmaišykite mentele.
5. Keksiukų skardą išklokite popierinėmis keksiukų formelėmis ir gautą tešlą padalinkite į keksiukų formeles. Užpildykite maždaug 2/3 kiekvieno keksiuko formos duobutės.
6. Keksiukus kepkite 18–20 min. orkaitėje (ar iškepę, patikrinsite mediniu pagaliuku). Iškepusiems keksiukams leiskite visiškai atvėsti.
7. Pagaminkite aviečių įdarą. Uogas su cukrumi pakaitinkite ant silpnos ugnies.
8. Dalį sulčių sumaišykite su krakmolu ir supilkite ištirpintą kukurūzų krakmolą į avietes. Maišant kaitinkite, kol įdaras šiek tiek sutirštės. Atvėsinkite.
9. Pagaminkite kokosinį šantiji. Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir išplakite iki standžios purios masės.
10 Galiausiai įdarykite ir papuoškite keksiukus. Keksiukuose išpjaukite skylutes, pripildykite jas aviečių įdaru ir papuoškite kokosiniu šantiji.
11. Iki vartojimo laikykite šaldytuve. Skaniausi šie keksiukai bus pirmas dvi dienas nuo pagaminimo.