Tiesa, turėsite labai pasistengti pjaustydami obuoliukus, nes juos reikia supjaustyti tikrai labai labai plonais griežinėliais. Aš tai padariau pasitelkusi į pagalbą daržovių skustuką, bet, manau, kad neblogiau gautųsi ir su tarka ar pjaustykle, kuri gražiai pjaustytų obuolius griežinėliais.
Recepte naudojamas kalvadosas (obuolių brendis), kurį galite pakeisti tamsiu romu. Jei norite pyrago plonesnio, kepkite 24 cm skersmens kepimo formoje, jei storesnio, rekomenduoju naudoti 20 cm skersmens kepimo formą. Ir pyragas skanesnis rytoj, nei šiandien!
Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai):
- 2 kiaušiniai;
- 70 g cukraus;
- 70 g miltų;
- 5 g kepimo miltelių;
- 100 ml pieno;
- 20 g tirpinto sviesto + šiek tiek patepti skardai;
- žiupsnelis druskos;
- 2 valg. šaukšt. kalvadoso (arba tamsaus romo);
- 1,2 kg obuolių.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki šviesios purios masės.
3. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius. Į miltus supilkite kiaušinių masę, supilkite tirpintą sviestą ir pieną ir viską išmaišykite.
4. Įberkite druskos ir supilkite kalvadosą. Viską gerai išmaišykite.
5. Imkite po vieną obuolį, nulupkite, išimkite sėklas ir pjaustykite plonais griežinėliais tiesiai į tešlą. Pasilikite keletą griežinėlių sudėliojimui ant pyrago viršaus.
6. Išmaišykite, kad visi obuoliai pasidengtų tešla.
7. Sukrėskite viską į gerai sviestu išteptą skardą (skardos apačią išklokite kepimo popieriumi), išlyginkite paviršių ir sudėliokite likusius obuolių griežinėlius ant viršaus.
8. Kepkite apie 30 min. Jei kepsite 20 cm skersmens kepimo formoje, kepimo laiką ilginkite bent iki 1 h.
9. Pyragui leiskite visiškai atvėsti ir tik tuomet traukite iš kepimo formos.
Šis receptas – iš tinklaraščio „Du mėnuliai“, kuris tapo kulinarinės studijos „Du Mėnuliai“ pradžia. Ši studija – tai šeimos verslas, gimęs tada, kai mintys, idėjos ir norai nebetilpo namų aplinkoje ir buvo nutarta veiklą išplėsti ir perkelti už namų ribų. Neringa Glebovė puoselėja studiją kartu su vyru, vyno žinovu Julijumi bei kviečia ir vyresnius maisto gerbėjus, kad jie čia atrastų smagių užsiėmimų, ir mažuosius kulinarus, kurie čia galėtų pamiklinti rankeles.
Tinklaraščio ir studijos paskyros socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram