Azijos įkvėptos ančių širdelės su žaliosiomis daržovėmis
Ingredientai (4 asm.):
- 1 stiklinė basmati ryžių;
- žiupsnelis druskos;
- 150 g ankštinių žirnių;
- 200 g šviežių šparagų;
- 500 g ančių širdelių;
- 1/5 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos;
- 1/5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos;
- 1/5 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1/5 arbat. šaukšt. malto muskato;
- 1/5 arbat. šaukšt. cinamono;
- 2 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- augalinio aliejaus (gruzdinimui);
- 1 stiklinė paruošto naudoti azijietiško padažo;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Ryžius suberti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 12-15 minučių. Išvirusius nukošti ir palikti sietelyje, kad nugaruotų. Tuomet sudėti atgal į prikaistuvį. Tokiu būdu ryžiai nepervirs ir bus birūs.
2. Ankštinius žirnius ir šparagus nuvalyti, stambiai supjaustyti ir blanširuoti, t.y. 1-1,5 minutės apvirti verdančiame vandenyje ir nedelsiant atvėsinti lediniame vandenyje. Blanširuotas žaliąsias daržoves nusausinti.
3. Švariai nuvalytas ančių širdeles perpjauti pusiau, pagardinti prieskoniais ir palikti 5-10 minučių pasimarinuoti. Tuomet apvolioti miltų ir krakmolo mišinyje ir gruzdinti įkaitintame aliejuje apie 1,5-2 minutes. Kad neliktų aliejaus pertekliaus, gruzdintas ančių širdeles sudėti ant popierinių rankšluosčių.
4. Į keptuvę įpilti paruošto naudoti azijietiško padažo. Jam įkaitus, sudėti gruzdintas ančių širdeles bei blanširuotas žaliąsias daržoves, paskaninti žiupsneliu druskos ir pakaitinti dar apie minutę.
5. Taip paruoštas ančių širdeles patiekti su virtais ryžiais, paskaninti šviežia kalendra, žaliosios citrinos sultimis ar aitriąja paprika.
Duonelės su grilyje keptomis daržovėmis
Ingredientai:
bemielėms duonelėms (4 vnt.):
- 260 g kvietinių miltų;
- žiupsnelis druskos;
- 235 ml verdančio vandens;
- 60 g sviesto;
- laiškinio svogūno ar česnako.
jogurtiniam padažui su kariu:
- 1 stiklinė riebaus jogurto;
- 2 arbat. šaukšt. kario miltelių;
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų;
- 2 skiltelės česnako;
- ½ žaliosios citrinos citrinos sultys.
daržovių iešmeliams:
- įvairių spalvų saldžiųjų paprikų;
- cukinijos;
- mėlynojo svogūno;
- pievagrybių;
- alyvuogių aliejaus;
- po žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų;
- 1-2 valg. šaukšt. baltojo balzaminio acto.
Gaminimas:
1. Miltus užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Minkyti, kol tešla taps vientisa, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti „pailsėti“ apie 20 minučių. Tešlą padalinti į keturias dalis, kiekvieną gabalėlį suformuoti į rutuliuką, iškočioti ovalą, patepti minkštu sviestu ir apibarstyti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Susukti į cilindrą, apversti, kad susukta tešla būtų vertikali ir suploti. Vėl iškočioti ovalą, patepti sviestu, pabarstyti žolelėmis, druska, susukti cilindrą ir apvertus suploti.
2. Prieš dedant į grilį, duoneles iškočioti iki ovalo formos, patepti aliejumi ir kepti iš anksto iki 200-250°C laipsnių temperatūros įkaitintame grilyje ant tiesioginės kaitros po maždaug 2 minutes iš kiekvienos pusės.
3. Į jogurtą sudėti kario miltelius, trintą česnaką, išspausti žaliosios citrinos sultis, paskaninti druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišyti.
4. Daržoves supjaustyti kiek įmanoma panašesnio dydžio stambiais gabalėliais ir suverti ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Daržovių iešmelius patepti alyvuogių aliejumi, paskaninti prieskoniais ir kepti iš anksto iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintame grilyje apie 5-7 minutes (po kelias minutes iš kiekvienos pusės). Grilyje iškeptas daržoves pašlakstyti baltu balzaminiu actu.
5. Grilyje keptas dar šiltas duoneles patepti jogurtiniu padažu su kariu ir patiekti su grilyje keptais daržovių iešmeliais.