Sveikuoliškoje duonoje nėra miltų, mielių ar kepimo miltelių, o visus produktus sujungia balkšvojo gysločio luobelės. Šios luobelės yra pats tikriausias skaidulų šaltinis.
Pagardinus riekelę duonos avokado skiltelėmis, pomidoru ar lašiša – idealūs pusryčiai garantuoti!
Už receptą dėkojame šiaurės Lietuvoje įsikūrusiai „Portfolio“ kavinės sielai Lijanai Judickaitei.
Sveikai naminei duonai reikės:
- 1 puodelio pasmulkintų migdolų riešutų;
- 1 puodelio saulėgrąžų;
- 1/3 puodelio grikių kruopų;
- 1/3 puodelio sorų kruopų;
- 2 ir ¼ puodelio avižinių dribsnių;
- 1/2 puodelio linų sėmenų;
- 1/3 balkšvojo gysločio luobelių;
- 1/4 čija sėklų;
- 1 a.š. druskos;
- 2 v.š. medaus;
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus arba kokosų aliejaus;
- 2 puodelių vandens.
Paruošimo būdas:
Pirmiausia į kepimo skardą siunčiame migdolus, saulėgrąžas, grikių bei sorų kruopas ir pakepiname 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
Skardoje pakepintus produktus supilame ir sumaišome su likusiais ingredientais, užpilame medumi su aliejumi ir 2 stiklines vandens. Viską gerai išmaišome šaukštu.
Jei trūksta lipnumo, pripilame dar šiek tiek vandens.
Kepimo formą, kurioje kepsime naminę duoną išklojame kepimo popieriumi. Supilame į ją gautą masę, pridengiame rankšluosčiu ir paliekame kambario temperatūroje mažiausiai 2 valandoms.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių ir kepame apie 1 val., kol naminė duona gražiai apskrus.
Iškeptą sėklų duoną pjaustome tik pilnai atvėsusią, maždaug po 2 val. ir mėgaujamės. Laikant ją šaldytuve, vartoti galime net iki 2 savaičių. Skanaus!
Kviečiame ir jus dalyvauti kalėdinių receptų konkurse! Savo patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki gruodžio 22 d.
Trijų laimėtojų laukia puikūs „Santa Maria“ prieskonių rinkiniai!