Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duona su ilga istorija: itališka fokačija su trijų rūšių pagardais

Tokios duonos, kaip Lietuvoje, niekur kitur nerasime. Taip pat, kaip niekur kitur neragausime duonos, kokią kepa italai. Žodžiu, kiekvienai šaliai sava geriausia duona. Tačiau atkartoti receptus smalsu ir įdomu. Kaip kepama nuo senovės Romos laikų kepama itališka fokačija (focaccia), laidoje „Gardu Gardu“ pademonstravo šefas italas Gian Luca Demarco. Dabar šios duonos galite išsikepti ir jūs.
Itališka duona fokačija su įvairiais priedais
Itališka duona fokačija su įvairiais priedais / TV3 nuotr.

Ingredientai:

  • 600 g miltų;
  • 400 ml vandens;
  • 15 g šviežių mielių;
  • 12 g druskos;
  • žiupsnelis cukraus;
  • alyvuogių aliejus;
  • vytinto Parmos kumpio;
  • tepamo kreminio sūrio;
  • ančiuvių;
  • vyšninių pomidoriukų;
  • šviežių rozmarinų;
  • persilado prieskonių.

Gaminimas:

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Mieles susmulkinkite ir apibarstykite cukrumi. Sudėkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Tuomet įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

3. Po truputį pilkite vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišykite. Kai tešla tampa tinkama minkyti, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkykite. Tada sukamaisiais judesiais suformuokite rutulį ir įdėkite jį į miltais pabarstytą indą, gausiai užpilkite alyvuogių aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).

4. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite iškilusią tešlą. Dar kartą palikite, kad pakiltų.

5. Tada pirštų galiukais gražiai paspaudykite visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstykite šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėliokite per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikite tuščią (ant jos jau iškepus užtepsite mėgstamo tepamo sūrio ir uždėsite vytinto Parmos kumpio).

6. Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

7. Ką tik iškepusią apipilkite vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus), sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėkite likusius ingredientus, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

TV3 nuotr./Itališka duona fokačija su įvairiais priedais
TV3 nuotr./Itališka duona fokačija su įvairiais priedais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai