Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duonos dieną išsikepkime naminės: nuo greitos bemielės iki tradicinės ruginės

Vasario 5-ąįą Lietuvoje nuo senų laikų minima šv. Agotos (o pagoniškais laikais – deivės Gabijos) diena, kai ypatingas vaidmuo tenka duonai – jos kepalėlis šventinamas bažnyčioje. Ir ne taip jau svarbu, koks jūsų santykis su tikėjimu, šiandien verta trumpam stabtelėti ir pagalvoti, kaip nuostabu, jog Lietuvoje tebeturime tokias gilias duonos kepimo tradicijas, jos gyvos ir nenutrūkusios. Gal šias tradicijas pratęsite išsikepę naminės duonos?
Pjaustoma duona
Pjaustoma duona / Vida Press nuotr.
Juoda duona su džiovintomis slyvomis
Receptas: Juoda duona su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val. 40 min.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 450.00 ml (150 ml šilto raugui ir 300 ml verdančio salyklui)
Sausas raugas: raugui 4.00 arbat. š.
Ruginiai miltai: 3.00 valg. š. (raugui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (raugui)
Mielės: 1.00 valg. š. (sausos - raugui)
Miltai: 270.00 g (rupių kvietinių - tešlai)
Džiovintos slyvos: 40.00 g (saujelė džiovintų - tešlai)
Sausas salyklas: salyklui 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (salyklui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (salyklui)
Grūdų ir sėklų mišinys: skaldytų grūdų, saulėgrąžų, kmynų, sezamų ir pan. - salyklui 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

Vandenį, sausą raugą, ruginius miltus, cukrų ir mieles  gerai išmaišykite, dubenį uždenkite ir palikite šiltai apie 0,5 val.

Salyklo ruošimas:

Dubenyje sumaišykite salyklą, druską, grūdų ir sėklų mišinį, supilkite aliejų, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol atvės.

Tešlos ruošimas:

1. Ant paruošto salyklo suberkite miltus, džiovintas supjaustytas slyvas (jei kietos – išmirkykite) ir suminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per skysta, pridėkite dar miltų.

2. Uždenkite tešlą virtuviniu rankšluosčiu ir pakildykite 1–2 valandas, pakilusią perminkykite, sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą ir dar apie 1–2 valandas leiskite pakilti.

3. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1–1,5 valandos, po skarda pakišę indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginė duona
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.2 / 114
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Juoda duona su salyklu ir saulėgrąžomis
Receptas: Juoda duona su salyklu ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (150 g - maišiniui ir 150 g - tešlai)
Vanduo: 130.00 ml (po 65 ml maišiniui ir tešlai)
Raugas: paruoštas maišiniui 75.00 g
Salyklas: sausas tešlai 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Saulėgrąžos: 75.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (skardai patepti)
Kaip gaminti

Maišinio ruošimas

Raugą, ruginius miltus, šiltą vandenį  sumaišykite dubenyje, uždenkite rankšluosčiu ir 12–16 valandų palikite, kad išrūgtų.

Tešlos ruošimas

1. Salyklą sumaišykite su verdančiu vandeniu ir leiskite pravėsti. Į dubenį su mišiniu suberkite miltus, druską, cukrų ir saulėgrąžas.

2. Šlapiomis rankomis gerai suminkykite. Iš tešlos padarykite norimo dydžio kepaliuką, dėkite jį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir palikite šiltai 2–3 valandas, kad pakiltų.

3. Kai duona pakils, skardą pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 45–55 minutes. Atminkite, kad iškepusi duo na atšoka nuo skardos kraštų.

4. Ištrauktą iš orkaitės duoną apklokite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Naminė  lietuviška  duona
Receptas: Naminė lietuviška duona
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.3 / 99
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (visadalių - 75 g - raugui, 150 g - maišiniui, 75 g - duonai)
Vanduo: 255.00 ml (šilto, 125 ml - raugui, 65 ml - maišiniui, 65 ml - duonai)
Miltai: 75.00 g (550 D tipo)
Kmynai: 6.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 12.00 g (1,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Medus: 15.00 g (0,5 valg. š.)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (125 ml), miltus ir vandenį. Maišykite, kol išeis ne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.

2. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

1. Dubenyje į išrūgusį maišinį suberkite abejus miltus, cukrų, druską, kmynus, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgydami vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vientisa.

2. Padarykite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusi duona atšoka nuo formos kraštų.

5. Išimkite kepaliuką iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų pluta. Tuomet uždenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Ruginė duona su sėklomis
Receptas: Rupių miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.1 / 31
Receptas
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kefyras: 500.00 ml (liesas arba 1 proc. riebumo rūgpienis)
Linų sėmenys: 50.00 g
Saulėgrąžos: 80.00 g (skrudintos)
Miltai: 420.00 g (per pusę rupių kvietinių ir ruginių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š. (arba sezamų)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su druska ir cukrumi, supilkite kūno temperatūros kefyrą arba rūgpienį.

2. Įmaišykite sėmenis ir saulėgrąžas, aliejų ir rupius miltus. Išminkykite vientisą tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pusvalandžiui, kad pakiltų.

3. Tešlą padalykite per pusę, sukrėskite į dvi pusantro litro talpos keksų formas ir apibarstykite pasirinktomis sėklomis.

4. Įdėkite į šaltą orkaitę ir nustatę 175 laipsnius kepkite 40–60 minučių. Jei duonos pluta pernelyg paruduos, uždenkite folija. Ar iškepė, patikrinkite degtuku.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Neminkyta duona
Receptas: Neminkyta duona
4 asmenims
Pagaminsite per 21 val.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Miltai: 420.00 g (kvietiniai)
Vanduo: 350.00 ml
Mielės: 2.00 g (0,3 arbat. š. sausų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Inde į miltus suberkite mieles ir druską, gerai išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį ir maišykite, kol gausite vientisą masę.

2. Indą (geriausia molinį ar keraminį) uždenkite maistine plėvele ir palikite 18 valandų.

3. Pakilusią tešlą išverskite ant virtuvinio rankšluosčio, gausiai pabarstyto miltais, jos viršų dar apibarstykite miltais, šiek tiek paplokite, kraštus užlenkite į vidų kaip voką.

4. Tešlą uždenkite kitu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 2 valandas, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 260 laipsnių, kartu įkaitinkite ir indą duonai kepti ar puodą.

6. Nuėmę rankšluostį, įdėkite paruoštą tešlą į kepimo indą (ar puodą), uždenkite dangčiu ar folija ir kiškite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30 minučių, tuomet nudenkite ir dar 15 minučių pakepkite, kad duonutė apskrustų.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Riešutų duona
Receptas: Riešutų duona
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Riešutai: 100.00 g (lazdynų ar kitokių mėgstamų)
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Medus: 2.00 arbat. š. (skysto)
Vanduo: 250.00 ml (kūno temperatūros)
Avižiniai dribsniai: 100.00 ml (arba sėlenų)
Miltai: 240.00 g (60 g rupių kvietinių ir 180 g kvietinių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Riešutus paskrudinkite 200 laipsnių orkaitėje 5–7 minutes ir nulupkite luobeles.

2. Mieles ir medų ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite avižinius dribsnius arba sėlenas ir palikite 10 minučių, kad išbrinktų.

3. Supilkite aliejų, druską, miltus ir išminkykite vientisą tešlą. Galiausiai įminkykite riešutus, uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite 40 minučių, kad pakiltų.

4. Iškilusią tešlą minkykite ant miltais apibarstyto stalo ir suformuokite apvalų kepalą. Padėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite rankšluosčiu ir pusvalandžiui palikite kilti.

5. Kepkite 250 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Dar 20–25 mi nutes duoną laikykite išjungtoje orkaitėje. Kad pluta būtų traškesnė, kepalą kelis kartus apšlakstykite vandeniu. Atvėsinkite neužkloję rankšluosčiu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Senovinė mielinė duona
Receptas: Senovinė mielinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 43
Receptas
Ingredientai
Miltai: 450.00 g (300 g visadalių ruginių ir 150 g kvietinių (550 D tipo))
Pasukos: 500.00 ml (šviežių arba pieno)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su cukrumi.

2. Į dubenį supilkite pašildytas pasukas ar pieną, taip pat  pusę kiekio visadalių ruginių miltų, ištrintas mieles ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir 2–3 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išplakite, suberkite druską, kmynus, likusius miltus (ruginius ir kvietinius) ir gerai išminkykite. Jei minklė atrodo per minkšta, pridėkite dar miltų. Ir vėl apie valandą leiskite tešlai pakilti.

4. Tada darykite norimo dydžio kepalėlius (arba sukrėskite tešlą į pailgas kepimo skardeles) ir dar kartą pakildykite apie 30 minučių. Duoną kepkite 200 laipsnių orkaitėje maždaug 50 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Senovinė kvietinė duona
Receptas: Senovinė kvietinė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietinių (550 D tipo))
Pienas: 380.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 25.00 g (šviežių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite. Mieles ištrinkite su cukrumi ir supilkite į dubenį su pienu, suberkite trečdalį miltų ir užmaišykite tešlą. Jos paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 2–3 valandas šiltai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą gerai išplakite, pasūdykite, suberkite likusius miltus ir gerai išminkykite. Dar kartą apie valandą pakildykite.

3. Tada iškočiokite norimos formos ragaišį ir dar sykį leiskite apie 30 minučių pakilti.

4. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 minučių.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Speltų miltų duona su sėklomis
Receptas: Speltų miltų duona su sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 635.00 g (135 g visadalių ruginių ir 500 g speltų miltų (630 tipo))
Mielės: 25.00 g (25-30 g šviežių)
Speltų grūdai: 50.00 g
Linų sėmenys: 40.00 g
Sezamo sėklos: 40.00 g
Saulėgrąžos: 40.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.  Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.

2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.

3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.

4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.

5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.

6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.

7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.

9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Avižinė duona
Receptas: Avižinė duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (kvietinių)
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml (drungno)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.

2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.

3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.

4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.

5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.

6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Duona su moliūgų sėklomis
Receptas: Duona su moliūgų sėklomis
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 150.00 g
Miltai: 180.00 g (kvietinių)
Moliūgo sėklos: 60.00 g
Mielės: 20.00 g (šviežių)
Vanduo: 250.00 ml
Cukrus: 6.00 g (0,5 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas, kurias bersite į tešlą, paskrudinkite sausoje keptuvėje. Žiupsnelį pasilikite apibarstyti kepaliukui. Atvėsinkite ir stambokai sukapokite.

2. Į dubenį sutrupinkite mieles. Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros, nedideliame jo kiekyje trindami mediniu šaukštu ištirpinkite mieles.

3. Supilkite likusį vandenį, sirupą arba cukrų, įberkite druskos ir išmaišykite.

4. Supilkite miltus ir išminkykite vientisą tešlą. Į minklę įmaišykite ir kapotas moliūgų sėklas.5

5. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui palikite šiltai, kad tešla pakiltų.

6. Iš pradžių orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių.

7. Pakilusią tešlą perkelkite ant stalo, pabarstyto miltais, lengvai perminkykite ir padarykite norimos formos kepaliuką. Apšlakstykite vandeniu, apibarstykite nesmulkintomis moliūgų sėklomis. Pridengtą rankšluosčiu pakildykite dar 20 minučių.

8. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių, skardą su duona dėkite ant žemutinių grotelių ir kepkite 30–40 minučių (arba kol temperatūra duonos viduje bus 98 laipsniai).

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Airiška šviesi  duona  su soda
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Balta saldi  riešutų  duona
Receptas: Balta saldi riešutų duona
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 45 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Pienas: 100.00 ml
Cukrus: 4.00 valg. š.
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 trynys aptepti)
Miltai: 450.00 g (kvietiniai (550 D) tipo)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 val. š. nutarkuotų žievelių)
Sviestas: 150.00 g (minkšto)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Saulėgrąžos: 75.00 g (išlukštentos)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite, ištirpinkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol šios išsileis.

2. Palikite apie 20 minučių. Išsijotus miltus supilkite į dubenį, suberkite likusį cukrų, druską ir išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis, plaktus kiaušinius, sukrėskite apelsinų žieveles, išmaišykite.

3. Užmaišytą tešlą minkykite rankomis. Ją dėkite ant miltuoto paviršiaus, įminkykite sviestą, suvoliokite į rutulį, įkelkite į dubenį, abibarstykite miltais, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 1,5 valandos.

4. Riešutus sukapokite ir su saulėgrąžomis paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Kai sėklos kiek pagels, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir maišykite, kol šis išsilydys. Palikite atvėsti.

5. Pakilusią tešlą išsiimkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite, apšlakstykite vandeniu ir suberkite karamelizuotų riešutų ir saulėgrąžų mišinį (du šaukštus pasilikite duonai apibarstyti).

6. Lakštą suvyniokite, o galus suspauskite. Sulenkite ir įdėkite į apskritą skardelę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30– 45 minutėms.

7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinio trynį išplakite su šaukštu pieno.

8. Šiuo plakiniu aptepkite tešlą, apibarstykite likusiu riešutų bei saulėgrąžų mišiniu ir kepkite 40–45 minutes. Kai iki kepimo pabaigos liks 20 minučių, skardą su duona pridenkite kepimo popieriumi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Plikyta duona
Receptas: Plikyta duona
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 58
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 350.00 ml (verdančio)
Miltai: 400.00 g (jei miltai rupesni, naudokite apie 350g)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Mielės: 10.00 g (sausų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pusę miltų sumaišykite su druska ir užpilkite visu verdančiu vandeniu.
  2. Išsukite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
  3. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šaukštu vos vos šilto vandens.
  4. Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudėkite mielių mišinį ir įminkykite likusius miltus bei kmynus.
  5. Vis dar lipnią tešlą perkelkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kambario temperatūroje.
  6. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  8. Iškilusią tešlą atsargiai išverskite ant paruoštos skardos ir rankomis suformuokite kepaliuko formos rutulį.
  9. Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Bulvių duona
Receptas: Bulvių duona
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (viso grūdo kvietinių)
Bulvės: 300.00 g
Pienas: 200.00 g (šilto)
Sviestas: 1.00 valg. š. (minkšto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Mielės: 1.00 arbat. š. (1,5 džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Sviestą ištrinkite su druska. Supilkite į šią masę miltus. Gerai išmaišykite.
  3. Įmaišykite į tešlą mieles. Paskui bulvių masę.
  4. Galiausiai pamažu pilkite pieną ir maišykite. Tešla turi būti minkšta, bet ne skysta. Jei atrodo skystoka, įberkite dar miltų, jei kietoka – dar pieno.
  5. Stalo paviršių ar tešlai minkyti skirtą lentą pabarstykite miltais ir minkykite tešlą, kol jis taps tąsi ir vientisa.
  6. Suformuokite norimos formos kepalėlį. Dėkite jį į aliejumi išteptą kepimo skardą ir laikykite apie 1 val., kad tešla pakiltų.
  7. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 50 min. Iškepusi duona gražiai paruduoja, o pastuksenus į jos paviršių, girdėti duslus garsas.
Suskleisti
Duona
Receptas: Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 puodelis
Saulėgrąžos: 2.00 puodelis
Ryžiai: 0.50 puodelis (nešlifuotų)
Lazdynų riešutai: 1.00 puodelis (tinka ir kokosų drožlės)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 3.00 valg. š. (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus)
Kaip gaminti

1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.

2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.

3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.

Suskleisti
Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
Receptas: Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 350.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Mielės: 7.00 g (sausų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės)
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su druska, mielėmis ir smulkintais rozmarinais. Po truputį pildami vandenį gerai suminkykite tešlą.

2. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir iškočiokite tešlą pagal būsimą kepimo plotą – iki 1-2 cm storio. Palikite tešlą pusvalandžiui kilti.

3. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki didžiausios temperatūros (maniškė traukia iki 275 laipsnių karščio).

4. Aptepkite tešlos paviršių aliejumi, apibarstykite sezamo sėklomis ir pašaukite į orkaitę. (Jeigu galite kepti ant kepimo akmens – būtų tobula).

5. Kepkite apie 10-15 minučių, kol duona gražiai pagels ir apskrus.

6. Valgykite šiltą arba šaltą.

Suskleisti
Grikių ir chia sėklų duona
Receptas: Grikių ir chia sėklų duona be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 300.00 g (nekepintų (žalių))
Vanduo: 250.00 ml (chia sėkloms brinkinti)
Chia sėklos: 60.00 g
Aliejus: 60.00 ml (tinkamo kepimui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (su kaitinimu iš viršaus ir apačios + vėjelio funkcija).

2. Grikius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite bent 2 val., kad suminkštėtų.

3. Chia sėklas užpilkite 250 ml vandens ir leiskite brinkti bent pusvalandį arba iki kol mirks grikių kruopos.

4. Išmirkusius ir suminkštėjusius grikius perskalaukite po tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį smulkintuvą. Kartu dėkite išbrinkusias chia sėklas, aliejų, kepimo miltelius, druską ir kmynus.

5. Viską smulkinkite apie 3 min., kol masė taps beveik tolygi.

6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite 1 val. ir 15 min., kol duona iškils, o išorė švelniai paruduos. Pabaigoje, jeigu norisi, galima duonos viršų švelniai patepti aliejumi ir įdėjus atgal į orkaitę palaukti kol dar šiek tiek apskrus.

7. Duonai iškepus, leiskite jai 15 min. atvėsti kepimo formoje, po to išimkite iš formos ir palaukite kol visiškai atvės. Tada jau galite pjaustyti ir ragauti.

Suskleisti
Nomedos riešutų duona
Receptas: Nomedos riešutų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g (išlukštentos)
Migdolai: 100.00 g
Žemės riešutai: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Sezamo sėklos: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (arba 5)
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba alyvuogių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną)
Kaip gaminti

1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.

2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.

3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.

4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.

5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.

6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.

7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.

8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.

9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.

10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.

Skanaus!

Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė
Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė

Receptas Nomedos Marčėnaitės

 

 

 

 

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?