„Duonos ir žaidimų“ receptas: šventinis aguonų ir sūrio pyragas

Aguonų kepiniai – žiemos švenčių klasika, o sūrio pyragus tikriausiai mėgsta visi. Du pyragai viename – tiek laiką tausojantis sprendimas, tiek ir skonių fejerverkas. Aguonos ir maskarponė – papildo vienas kitą, namai kvepia nuostabiai, bet – pakaks tų kalbų, tiesiog paragaukite.
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas
Tinklaraštininkė Jurgita ir jos keptas pyragas / Autorės, asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai (12 gabalėlių):
(gaminimo laikas 1,5 val., reikės atvėsinti per naktį)

aguonų sluoksniui:

  • 350 g maltų aguonų;
  • 100 g cukraus miltelių;
  • 50 g juodojo šokolado;
  • 4 šaukštai grietinėlės;
  • 120 g kokosų drožlių;
  • 2 kiaušiniai.

sūrio sluoksniui:

  • 50 g baltojo šokolado;
  • 4 šaukštai grietinėlės;
  • 500 g maskarponės;
  • 150 g rikotos sūrio;
  • 1 šaukštas krakmolo;
  • 3 kiaušiniai;
  • 180 g saldinto sutirštinto pieno.

užpilui:

  • 50 g cukraus;
  • 50 ml vandens;
  • 2 šaukštai tirpios kavos.

pertepimui:

  • 6–8 šaukštai mėgstamos rūgštesnės uogienės.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Aguonų sluoksniui sumaišykite jas su cukraus milteliais. Grietinėlę pašildykite, sudėkite sulaužytą šokoladą ir ištirpinkite. Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu.

3. Sūrio sluoksniui grietinėlę pašildykite, sudėkite sulaužytą baltąjį šokoladą ir ištirpinkite. Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu.

4. 20 cm skersmens kepimo formos dugną padenkite kepimo popieriumi. Sukrėskite pusę aguonų masės, išlyginkite paviršių. Kepkite 15 min.

5. Užtepkite 3–4 šaukštus uogienės ir užpilkite pusę sūrio masės. Kepkite dar 15 min.

6. Sukrėskite likusią aguonų masę, išlyginkite ir kepkite 15 min. Sutepkite visą uogienę ir sudėkite visą sūrio masę. Kepkite 20–25 min., kol pyrago paviršius sutvirtės, bet pats pyragas pajudinus formą dar nebus visai standus. Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti, statykite į šaldytuvą nakčiai.

7. Sirupui vandenį su cukrumi užvirkite, sudėkite kavą. Virkite, kol skystis ims tirštėti. Palikite atvėsti ir apliekite atvėsintą pyragą.

Autorės nuotr./Aguonų ir sūrio pyragas
Autorės nuotr./Aguonų ir sūrio pyragas

Valgau ir gaminu viską. Nesu pamišusi veganė, žirnio dydžio porcijų valgytoja, tobulai subalansuotos mitybos šalininkė. Tikiu, kad maistas yra meilė, ir tik saiko jausmo nepažįstantieji ima kurti naujas maisto religijas. Šiame draudimų pasaulyje aš ištikima sau, miltams, cukrui, sviestui, vynui, didkepsniui, bulvių košei, pelėsiniam sūriui, makaronams, daržovėms (bet nebūtinai penkioms per dieną), lęšių troškiniui ir rytais kruasanų pritrupintai lovai – maisto šventei, nes maistas yra ir gyvenimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis