Blynai ir blyneliai:
- Avižinius dribsnius kuo smulkiau susmulkinkite elektriniu smulkintuvu (nesijaudinkite, jei liks nesusmulkintų gabalėlių) ir užpylę pienu (arba vandeniu) palikite, kad išbrinktų apie valandą.
- Dubenyje suplakite kiaušinius ir įmaišykite šakute sutrintą bananą. Įberkite druskos, cukraus (arba klevų sirupo), supilkite išbrinkusius dribsnius ir viską išmaišykite. Jei tešla per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno arba vandens.
- Šaukštu formuokite nedidelius blynelius ir kepkite didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje.
- Patiekite pabarstę ruduoju cukrumi arba pašlakstę klevų sirupu, arba su mėgstamų uogų džemu.
- Įberkite miltus į dubenį, įmuškite kiaušinius.
- Nedideliame kiekyje pieno ištirpinkite cukrų, druską ir supilkite į dubenį.
- Visus kitus ingredientus, išskyrus aliejų, taip pat sudėkite į dubenį ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Aliejų įpilkite į šią masę ir gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę, ant šakutės užmaukite žalių lašinių gabalėlį ir ištepkite jais keptuvę; galima keptuvę ištepti ir aliejumi.
- Į varškę įdėkite vanilinio cukraus (1 arb. šaukšt.), cukraus (2 valg. šaukšt.), žiupsnelį cinamono.
- Įdarą įvyniokite į lietinį ir pakepinkite keptuvėje, kad sušiltų.
Recepto autorius: Ruslanas Bolgovas
- Paruoškite riešutų kremą. Į didesnį puodą užkaiskite vandens. Į dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, sukrėskite kokosų aliejų (arba sviestą) ir įstatykite šį dubenį į puodą su karštu vandeniu. Maišydami lydykite, kol šokoladas ir kokosų aliejus taps vientisa mase.
- Supilkite į šokoladinę masę grietinėlę ir dar gerai išmaišykite. Jei trūksta saldumo, pasaldinkite agavų sirupu arba cukrumi. Jei bersite cukraus, vis dar laikydami dubenį karšto vandens vonelėje, masę maišykite ilgiau.
- Pasirinktus riešutus susmulkinkite kavamale ar elektriniu smulkintuvu iki smulkios masės. Suberkite į šokolado kremą. Vėl gerai išmaišykite.
- Paruoškite lietinių tešlą: dubenyje gerai išmaišykite miltus, išplaktus kiaušinius, truputį šilto pieno. Tada supilkite lydytą sviestą, likusį pieną, pasūdykite ir išplakite tešlą iki vientisos masės elektriniu plakikliu. Iškepkite lietinius.
- Ištepkite blynus riešutų kremu ir suvyniokite. Kaip gražiai suvynioti ir patiekti lietinius, skaitykite ČIA.
1. Suplakite kiaušinius su druska ir pilkite aliejų. Tuomet, nuolat maišydami, įmaišykite miltus ir pilkite vandenį tol, kol tešla taps skysta ir vienalytė.
2. Prieš kepant tešlą dar kartą gerai išmaišykite.
3. Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite ir pradėkite kepti blynus. Ant įkaitintos keptuvės pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu.
4. Iškepkite visus blynus ir tuomet ant kiekvieno dėkite po kelis šaukštus įdaro. Susukite blynus ir prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje dar kartą. Patiekti galite su neriebia grietine arba jogurtu.
1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!
2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.
4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.
Kokosų miltai gaminami iš sudžiovinto kokosų riešutų minkštimo. Jie itin smulkūs ir saldoki. Su skysčiu juos reikia maišyti visai kitokiomis proporcijomis nei kvietinius miltus. Kažkada skaičiau, kad, keičiant kvietinius miltus kokosiniais, pastarųjų reikėtų imti tik 1/4 kvietinių miltų kiekio.
1. Išplakite kiaušinius, pieną, cukrų, druską ir vanilės esenciją. Nuolatos maišydami supilkite aliejų ar sviestą.
2. Įsijokite miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio gali tekti įberkite šiek tiek daugiau miltų.
3. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir formuokite nedidelius apvalius blynelius. Aš pyliau po valgomąjį šaukštą tešlos. Kuo didesni blynai, tuo sunkiau juos apversti.
4. Tiekite su natūraliu jogurtu, uogomis ar vaisiais. Nuotraukose blyneliai patiekti su šaltyje džiovintų uogų milteliais.
5. Jei naudosite sviestą ir ne kokosų pieną, o mėgstate valgyti saldžiau, cukraus kiekį padidinkite iki 3 arbatinių šaukštelių arba blynelius tiekite su saldžiu jogurtu, medumi ar klevų sirupu.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
- Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
- Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
- Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
- Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
- Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
- Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.
IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
- Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
- Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
- Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
- Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
- Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
- Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
- Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus.
- Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
- Patiekite nedelsdami.
Košės:
1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.
2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.
3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.
4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.
1. Išmirkykite bolivines balandas vandenyje bent valandą. Nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į puodą, užpilkite 250 ml vandens, virkite 15 minučių, kol kruopos suminkštės, o vanduo susigers.
2. Supilkite avižų arba migdolų pieną, suberkite cinamoną, druską ir virinkite ant vidutinės ugnies dar apie 7 minutes, nuolatos maišydami, kol masė įgaus košės konsistenciją.
3. Padalykite košę į 2 dubenėlius, ant viršaus uždėkite supjaustytą bananą, migdolų sviestą, pabarstykite kakavos pupelių traškučiais ir palaistykite sirupu.
- Kepinkite pusiau padalintas figas orkaitėje 200 °C temperatūroje tol, kol jos taps švelniai rudos spalvos. Palikite jas atvėsti.
- Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite migdolų pieną ir avižinius dribsnius, įberkite druskos, vanilinio cukraus ir saldiklio.
- Virkite 4–5 min., tada suberkite ispaninio šalavijo sėklas, įberkite pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
- Laikykite uždengtą dangčiu. Mažame puode užvirinkite vandenį, suberkite uogas ir rudąjį cukrų, uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies.
- Leiskite nusistovėti apie 2–3 min., o tada sutrinkite uogas šakute.
- Įdėkite avižinių dribsnių košės į dubenį, ant viršaus uždėkite šiltos uogų tyrės ir kepintų figų!
„Santa Maria“ receptas.
- Dribsnius išvirkite piene, kaip nurodyta ant pakuotės, ir palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
- Kiaušinius labai gerai nuplaukite, atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus išplakite iki vientisos purios masės.
- Į išbrinkusią košę įmaišykite šaukštą sviesto, plaktą kiaušinio trynį, nutarkuotas citrinos žieveles, įpilkite šlakelį romo.
- Sukrėskite į karščiui atsparų indą, įmaišykite iki standžių putų išplaktą kiaušinio baltymą ir 12 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Obuolius nuplaukite, nusausinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite dailiais trikampėliais.
- Patroškinkite pusėje šaukšto sviesto, paskaninkite cinamonu, medumi ir išdėliokite ant košės, ištrauktos iš orkaitės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite arba sviestu ištepkite 16 cm skersmens kepimo indą.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į dubenį. Sumaišykite su maltu cinamonu, muskatu, imbieriu, gvazdikėliais, medumi ir smulkintais graikiniais riešutais. Stenkitės, kad visos obuolių skiltelės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir medumi.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėkite į kepimo indą.
- Kitame dubenyje sumaišykite trijų grūdų dribsnius, miltus, maltą cinamoną, muskatą ir druską. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite tirpintą ir atvėsintą sviestą ir medų. Supilkite šį mišinį į dribsnius ir išmaišykite. Įsitikinkite, kad masė išsimaišė gerai – sausų ingredientų neturi likti.
- Paruoštą dribsnių masę sudėkite į kepimo indą ant obuolių. Paviršių išlyginkite ir švelniai paspauskite delnais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol obuoliai taps minkšti. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ar apšlakstykite klevų sirupu.
- Patiekite iš karto, dar šiltą. Skanaus!
Idėja iš: www.theironyou.com
1. Išvirkite grikius. Berkite kruopas į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite karštį ir virkite, kol grikiai bus išvirę, tačiau dar nesukritę – tai užtruks apie 15 min. Nusunkite ir uždengę atidėkite į šalį.
2. Paruoškite daržoves. Nulupkite svogūną, morką ir šias daržoves bei saliero stiebą supjaustykite labai mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto ir berkite supjaustytas daržoves. Kepinkite jas maišydami 5–7 min., kol suminkštės. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves jau išvirtus grikius bei smulkiai sukapotas petražoles. Įpilkite truputį sojos padažo.
3. Išvirkite kiaušinius. Imkite labai nedidelį puodą ir pripilkite jį vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą dubenėlį (būkite atsargūs ir „nepaleiskite“ trynio). Vos tik vanduo puode užvirs, supilkite kiaušinį į vandenį ir, naudodami du šaukštus, stenkitės, kad baltymas neišsiskaidytų ir liktų prie trynio. Kiaušinis pamažu ims virti ir tvirtėti. Dabar šaukštus galite išimti ir pavirti kiaušinį dar porą minučių. Kai keletą kartų išbandysite šį virimo būdą, patys galėsite tiksliau nustatyti virimo laiką – mums reikia išimti kiaušinį iš vandens dar tada, kol trynys ims kietėti – norime, kad jis būtų skystas. Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant lėkštės.
4. Dėkite paruoštų grikių su daržovėmis į lėkštes, ant viršaus „užsodinkite“ po kiaušinį, pašlakstykite trupučiu sojos padažo ir pabarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais.
Pastabos:
- Aš mėgstu šiam patiekalui naudoti sojos padažą su sumažintu druskos kiekiu, jo skonis subtilesnis, švelnesnis.
- Kiaušinius galite virti ir naudodami „sūkurio“ metodą. Vos tik vanduo puode užvirs, naudodami bet kokį ilgesnį virtuvės įrankį imkite jį intensyviai į vieną pusę maišyti ir taip suformuokite sūkurį. Žaibiškai ištraukite įrankį ir muškite į susidariusį sūkurį kiaušinį – besisukantis vanduo neleis kiaušiniui išskysti, kol jis sutvirtės. Palaukite, kol kiaušinis išvirs, ir išgriebkite iš vandens.
Kiti patiekalai:
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
- Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);
2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.
3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.
4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.
5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...
Scones pagaminamos taip paprastai, kad net darželinukas laisvai susitvarkytų su šia užduotimi! Vienintelė taisyklė, kurios dera laikytis – tai neperminkyti tešlos. Kuo lipnesnė ji bus, kuo prasčiau sumaišyti ingredientai, tuo puresnės išeis bandelės!
Dažniausiai scones būna apvalios arba trikampės, o jų dydį galite nustatyti patys! Po 20 minučių karštoje orkaitėje visi namai pakvips dieviškais kvapais. Nesuvalgytus scones pravartu užšaldyti, o kai norėsite ir vėl pasilepinti minkšta bandele, palaikykite ją išėmę iš šaldiklio apie 20–30 minučių, tada įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir pašildykite apie 6–10 minučių (priklausomai nuo bandelės didumo).
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada persijokite viską į dubenį. Suberkite cukrų ir sviestą ir lengvai pirštais ištrinkite (nesijaudinkite, jei liks sviesto gabalėlių, jie padarys šiuos kepinius minkštesnius!)
3. Supilkite kefyrą, vanilę ir druską ir rankomis arba šaukštu lengvai išmaišykite, kol tešla sušoks į vieną lipnų rutulį. Tik nepermaišykite!
4. Dėkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir suploninkite, suformuodami apie 2 cm storio apskritimą. Stikline (arba specialia tešlos pjaustymo formele) išspauskite apskritimus, išstumdydami juos toliau vienas nuo kito, kad nesiliestų kepant. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol paruduos ir taps traškūs.
5. Kol scones kepa, pasigaminkite braškių pagardą: braškes sudėkite į mažą puodą (didesnes supjaustykite ketvirčiais) ir kaitinkite kelias minutes, kol braškės suminkštės ir atsiras skysčio. Sudėkite džemą, dar pakaitinkite minutę, tada per sietelį įsijokite krakmolą tiesiai į verdančią braškių masę, nuolat maišydami. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę kitą pakaitinkite, kol gauskite norimą padažo konsistenciją. Atvėsinkite.
6. Patiekite scones šiltus, su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir su braškių pagardu.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
1. Nulupkite ananasą ir laimą. Pašalinkite visus kietus kopūsto lapų kotelius, gyslas. Supjaustykite visus ingredientus gabaliukais.
2. Išspauskite sultis iš visų ingredientų lėtaeige sulčiaspaude. Atšaldykite ir gerkite prieš tai neprisivalgę, kaip sakoma, „ant tuščio skrandžio“.
Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis.
Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.