Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Džiovinti imbierai, datulės ir slyvos: kokias sveikatos problemas jie išspręs?

Žiemą, jei nesukaupėte sodo ir daržo atsargų, nenorite valgyti chemikalais apipurkštų importinių vaisių ar daržovių, puiki alternatyva – džiovinti vaisiai.
Džiovinti vaisiai
Džiovinti vaisiai / „Fotolia“ nuotr.

Cukruoti ir džiovinti imbierai

„Fotolia“ nuotr./Cukruoti imbierai
„Fotolia“ nuotr./Cukruoti imbierai

Ištirta, kad imbieruose yra medžiagų, padedančių reguliuoti kraujospūdį, gerinančių atmintį ir regėjimą. Imbieruose esančios karčiosios medžiagos ir eteriniai aliejai šildo organizmą iš vidaus, gerina virškinimą, dezinfekuoja ir ramina žarnyną.

Taip pat slopina pykinimą, žarnyno spazmus ir mažina dujų kaupimąsi, gerina šlapimtakių veiklą, malšina spazminį ir neuralginį skausmą, padeda nuo migrenos, reumatinių ir sąnarių ligų, kurios paūmėja šaltuoju metų laiku.

Pajutę pirmuosius peršalimo simptomus, pakramtykite cukruotų ar džiovintų imbierų – jie naikina mikrobus ir dezinfekuoja gleivinę. Jais galite skaninti arbatą, kavą, vartoti kaip desertą. 100 g yra 1,1 g maistinių skaidulų.

Slyvos

„Fotolia“ nuotr./Slyvos
„Fotolia“ nuotr./Slyvos

Turi daug maistinių skaidulų, kurios valo žarnyną ir gerina jo veiklą. Tai – puiki profilaktinė priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat suteikia vitaminų C, A, PP, B1, pektinų, kalio, cinko, nuo ankstyvo žilimo saugančio vario.

Šiuose vaisiuose esantys flavonoidai gerina kraujotaką ir šalina laisvuosius radikalus. Slyvų valgykite, jei turite didelį kraujospūdį, organizmas linkęs kaupti skysčius.

Pasak mitybos specialistų, slyvos puikus užkandis. Suvalgius saujelę, cukraus kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus, ne taip greitai išalkstama ir nekamuoja alkio priepuoliai.

Datulės

„Fotolia“ nuotr./Džiovintos datulės
„Fotolia“ nuotr./Džiovintos datulės

Jos suteikia geležies, kalio, taip pat vitamino B5, kuris padeda palaikyti gerą nuotaiką ir deginti riebalus. Datulėse yra medžiagų, kurios poveikiu panašios į aspiriną – malšina skausmą. Jų valgykite, jei trūksta magnio ir raumenis traukia mėšlungis, esate pervargę, įsiskaudo galva.  

Plačiau apie džiovintų vaisių naudą skaitykite 50-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (50 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (50 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas