„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Dzūkiškos bandos pakeri ne tik pačius dzūkus: ar žinote, kaip jos yra paruošiamos?

Bulvės – viena labiausiai lietuvių mėgstamų daržovių, o iš jų gaminamas kugelis – patiekalas, atsiduriantis kone ant kiekvieno stalo. Meilė šiam gardumynui nesvetima ir dzūkams, tačiau bulvių plokštainį jį gamina kiek kitokį.
Dzūkiškos bandos
Dzūkiškos bandos / Karolinos Stažytės / 123RF.com nuotr.

Vadinamosios dzūkiškos bandos – nuo seno Dzūkijos krašte ruošiamas patiekalas. Jo gaminimo principas – bulvių tarkis krosnyje kepamas ant džiovintų kopūsto lapų. Tuomet iškepta banda gausiai pagardinama spirgučių, svogūnų ir grietinės padažu.

Karolinos Stažytės nuotr./Dzūkiškos bandos
Karolinos Stažytės nuotr./Dzūkiškos bandos

„Nėra tokio dzūko, kuriam tai būtų negardu. Turbūt visi yra ragavę, visiems yra skanu. Ir ne tik dzūkams – visi, kuriuos vaišiname bandomis, sako, kad tokio skanaus patiekalo nėra radę niekur kitur“, – sako Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas.

Pasak jos, nuo įprasto bulvių plokštainio dzūkiškos bandos skiriasi tuo, jog yra plonesnės, sausesnės ir traškesnės, perėmusios kopūsto skonį ir dūmo aromatą.

„Jeigu kopūsto lapas apvalus, tai jos dažniausiai ir būna apvalios. Pagardinamos jos yra su riebiais spirgučiais – kuo daugiau ir riebiau. Kitą kartą prieš patiekiant galima kokią valandą ar dvi jas pamirkyti riebaluose, kad būtų įsisunkusios, riebesnės ir skanesnės“, – teigia J.Bakšaitė.

Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas
Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas

Kaip pažymi Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, Lazdijų rajone dzūkiškų bandų galima ne tik užsisakyti jau paruoštų, bet ir patiems išmokti jų pasigaminti.

„Organizuojame edukacijas, kur galima ir patiems prisiliesti prie viso to proceso: bulvių skutimo, tarkavimo, lapų padegimo, įšovimo į krosnį ir išėmimo. Tai toks įdomesnis potyris, kurį ne visur galima išbandyti“, – tikina J.Bakšaitė.

Na, o kol kas kviečiame dzūkiškų bandų pabandyti pasigaminti ir namuose.

Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Dzūkiškos bandos
Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Dzūkiškos bandos

Jums reikės:

Tarkiui:

  • 5 žalių bulvių
  • 5 virtų bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 kopūsto lapų
  • druskos pagal skonį

Padažui:

  • lašinukų pagal skonį
  • grietinės pagal skonį
  • druskos pagal skonį
  • maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Karolinos Stažytės nuotr./Dzūkiškos bandos
Karolinos Stažytės nuotr./Dzūkiškos bandos

Kaip gaminti:

  1. Sutarkuokite žalias bulves
  2. Sutrinkite virtas bulves
  3. Sumaišykite sutarkuotas žalias ir sutrintas virtas bulves dubenyje
  4. Pagardinkite masę druska pagal skonį
  5. Masę išklokite ant išmirkyto džiovinto kopūsto lapo suformuodami tolygų sluoksnį
  6. Paruoštą kopūsto lapą su bulvių mase dėkite į gerai iškūrentą krosnį
  7. Kepkite apie 1 valandą
  8. Supjaustykite lašinukus ir susmulkinkite svogūną
  9. Kepkite lašinukus ir svogūną, kol jie taps traškūs
  10. Patiekite iškepusias bandas su padažu iš grietinės, lašinukais ir svogūnais
  11. Pagardinkite padažą druska ir maltais juodaisiais pipirais pagal skonį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau