Vadinamosios dzūkiškos bandos – nuo seno Dzūkijos krašte ruošiamas patiekalas. Jo gaminimo principas – bulvių tarkis krosnyje kepamas ant džiovintų kopūsto lapų. Tuomet iškepta banda gausiai pagardinama spirgučių, svogūnų ir grietinės padažu.
„Nėra tokio dzūko, kuriam tai būtų negardu. Turbūt visi yra ragavę, visiems yra skanu. Ir ne tik dzūkams – visi, kuriuos vaišiname bandomis, sako, kad tokio skanaus patiekalo nėra radę niekur kitur“, – sako Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas.
Pasak jos, nuo įprasto bulvių plokštainio dzūkiškos bandos skiriasi tuo, jog yra plonesnės, sausesnės ir traškesnės, perėmusios kopūsto skonį ir dūmo aromatą.
„Jeigu kopūsto lapas apvalus, tai jos dažniausiai ir būna apvalios. Pagardinamos jos yra su riebiais spirgučiais – kuo daugiau ir riebiau. Kitą kartą prieš patiekiant galima kokią valandą ar dvi jas pamirkyti riebaluose, kad būtų įsisunkusios, riebesnės ir skanesnės“, – teigia J.Bakšaitė.
Kaip pažymi Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, Lazdijų rajone dzūkiškų bandų galima ne tik užsisakyti jau paruoštų, bet ir patiems išmokti jų pasigaminti.
„Organizuojame edukacijas, kur galima ir patiems prisiliesti prie viso to proceso: bulvių skutimo, tarkavimo, lapų padegimo, įšovimo į krosnį ir išėmimo. Tai toks įdomesnis potyris, kurį ne visur galima išbandyti“, – tikina J.Bakšaitė.
Na, o kol kas kviečiame dzūkiškų bandų pabandyti pasigaminti ir namuose.
Jums reikės:
Tarkiui:
- 5 žalių bulvių
- 5 virtų bulvių
- 1 svogūno
- 1 kopūsto lapų
- druskos pagal skonį
Padažui:
- lašinukų pagal skonį
- grietinės pagal skonį
- druskos pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Kaip gaminti:
- Sutarkuokite žalias bulves
- Sutrinkite virtas bulves
- Sumaišykite sutarkuotas žalias ir sutrintas virtas bulves dubenyje
- Pagardinkite masę druska pagal skonį
- Masę išklokite ant išmirkyto džiovinto kopūsto lapo suformuodami tolygų sluoksnį
- Paruoštą kopūsto lapą su bulvių mase dėkite į gerai iškūrentą krosnį
- Kepkite apie 1 valandą
- Supjaustykite lašinukus ir susmulkinkite svogūną
- Kepkite lašinukus ir svogūną, kol jie taps traškūs
- Patiekite iškepusias bandas su padažu iš grietinės, lašinukais ir svogūnais
- Pagardinkite padažą druska ir maltais juodaisiais pipirais pagal skonį