Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Efektingai atrodo ir labai skanu: cinamoninė riekelių duona

Mielinių kepinių yra daugybė, jie skiriasi ir tešlos sudėtimi (tad ir skoniu), ir forma, ir paruošimo sudėtingumu. Visus žavi gražiai suraitytos bandelės, puikiai iškilę pyragai, tačiau kepinys, kurio receptu šį kartą dalinamės, daugelį priverčia aiktelėti: kekso formoje rikiuojasi apskrudusių riekelių eilė, užburiančiai kvepianti cinamonu. Savaitgalio proga pasilepinkite gal ir netradicinės formos, tačiau nesunkiai paruošiamu kepiniu, tikrai patiks!
Cinamoninė riekelių duona
Cinamoninė riekelių duona / 15min nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 380–400 g miltų;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 15 g šviežių mielių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 55 g sviesto;
  • 100 ml pieno;
  • 70 ml vandens;
  • 2 dideli kiaušiniai

įdarui:

  • 50 g minkšto sviesto;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/2 arbat šaukšt. tarkuoto muskato riešuto (nebūtinai).
15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona
15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona

Gaminimas:

1. Miltus persijokite į didelį dubenį, suberkite druską ir išmaišykite. Padarykite miltuose duobutę, kurioje mieles ištrinkite su šaukštu cukraus ir dviem šaukštais šilto vandens. Susidariusią košelę švelniai apiberkite miltais ir padėkite dubenį šiltai 15 min., kol susidarys kepurėlė – t.y. mielės „pabus“.

2. Tuo metu išlydykite tešlai skirtą sviestą, supilkite vandenį, pieną ir pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinius paplakite su likusiu cukrumi.

3. Į miltų ir mielių mišinį pilkite pieną su sviestu ir išplaktus kiaušinius, išmaišykite, o paskui pradėkite minkyti. Minkymui galima pridėti 2–3 šaukštus miltų, bet geriau nepersistengti – tešla turi būti minkšta. Dėkite gerai išminkytą tešlą į dubenį ir palikite šilumoje valandai.

4. Pakilusią tešlą išminkykite ir iškočiokite stačiakampį – maždaug 30 x 20 cm.

5. Įdarui skirtą sviestą, cukrų ir prieskonius ištrinkite, kol taps tepama mase, o tuomet ištepkite ja tešlos stačiakampį.

6. Tešlą supjaustykite į 3 vienodo aukščio horizontalias juostas. Jas uždėkite vieną ant kitos ir padalinkite į 7–8 dalis. Iš viso išeis apie 21–24 kvadratėliai. Visą jų eilę atsargiai sudėkite į pailgą kekso formą, išklotą kepimo popieriumi (gali kiek išgriuvinėti, nevarbu!).

15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona
15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona

7. Padėkite skardą šiltai 30 min – tegul pakyla.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C, dėkite skardą ir kepkite apie 25 min. – viršus turi būti auksiškai rudas. Skaniausias šis kepinys dar šiltas, bet nemažiau skanus ir atšalęs!

15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona
15min nuotr. /Cinamoninė riekelių duona

Daugiau kepinių su cinamonu:

Obuolių pyragas
Receptas: Cinamonu kvepiantis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.2 / 62
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Sviestas: 125.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 140.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 225.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Pienas: 5.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu.

2. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.

3. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.

4. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes.

Suskleisti
Močiutės obuolių pyragas su cinamonu
Receptas: Močiutės obuolių pyragas su cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 224
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (4 - 5)
Cukrus: 3.00 st. (2 arbat. š. - obuolių apibarstymui ir 3/4 st. - tešlai)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 - arbat. š. - obuolių apibarstymui ir žiupsnelis - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Vanilės pasta: (0,5 - tešlai, tinka ir ekstraktas) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
  2. Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
  3. Baltymus gerai išplakite. Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
  4. Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
  5. Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą (gali pasirodyti keista, kad į tešlą pilamas karštas sviestas, bet recepte tai ir buvo pabrėžta, pirmą kartą recepto autorė darydama pati labai nerimavo dėl šio gamybos etapo, bet dabar drąsiai pila karštą sviestą ir visada viskas puikiai pavyksta).
  6. Tešlą gerai išmaišykite (sviestas iš pradžių maišysis gana sunkiai, todėl nebeplakite plakikliu, o tiesiog pasiimkite šaukštą ar mentelę ir viską sumaišykite).
  7. Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
  8. Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. (kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis liks sausas).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Cinamoniniai keksiukai su obuoliais
Receptas: Kvapnūs cinamoniniai keksiukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g (ir dar 1 šaukštas viršui)
Obuoliai: 2.00 vnt. (nulupti, be sėklų ir supjaustyti kubeliais, labiau tinka tvirti ir rūgštesni; dar kelias riekeles pasilikite viršui)
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Apelsinų sultys: 1.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (1 šaukštelis tešlai ir 0,5 viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 0.25 arbat. š.
Miltai: 180.00 g
Pienas: 160.00 ml
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Keksiukų formos duobutes išklokite specialiomis popierinėmis formelėmis.

2. Į nedidelį puodą dėkite šaukštą sviesto, berkite baltąjį cukrų ir obuolių kubelius, pilkite apelsinų sultis. Ant vidutinės ugnies kaitinkite apie 5 minutes, kol obuoliai kiek suminkštės, tačiau nesuvirs. Atidėkite.

3. Dideliame dubenyje išsukite likusį išlydytą sviestą ir rudąjį cukrų, įmuškite kiaušinį, pilkite vanilės ekstraktą.

4. Kitame sausame dubenyje sumaišykite miltus, tešlai skirtus prieskonius, druską ir kepimo miltelius. Po truputį berkite sausuosius ingredientus į sviesto ir kiaušinių masę, vis įpilkite šiek tiek pieno ir neskubėdami maišykite. Turite supilti visą miltų mišinį ir pieną bei gauti gana tirštą tešlą. Galiausiai suberkite patroškintus obuolius ir dar sykį lengvai išmaišykite, kad obuoliai pasiskirstytų tešloje. Stenkitės nepermaišyti!

 

5. Nedideliame indelyje sumaišykite viršui skirtą cukrų ir cinamoną.

6. Krėskite tešlą į keksiukų formos duobutes, užpildydami maždaug 3/4. Ant kiekvieno būsimo keksiuko viršaus dėkite po porą obuolio riekelių (šį žingsnį galite ir praleisti), o tada gausiai pabarstykite cukraus-cinamono mišiniu.

7. Kepkite apie 20 min. – kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei kepate didelius keksiukus, gali prireikti kelių minučių daugiau.

Suskleisti
Cinamoninės bandelės
Receptas: Mieliniai „mazgeliai“ su cinamonu ir razinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 28
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (tešlai)
Mielės: 1.00 arbat. š. (sausų; tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (viršui ir dar 1 šaukštelis tešlai)
Vanduo: 120.00 ml (šilto; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pabarstymui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (ištirpinto; viršui)
Razinos: 4.00 valg. š. (paskaninimui)
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus produktus sudėkite į didelį dubenį, pradžioje išmaišykite, kiek pavyksta, o tada imkitės minkyti. Minkykite apie 5 min, kol tešla taps vientisa, minkšta ir elastinga. Suvoliokite tešlą į rutulį, patepkite jo viršų alyvuogių aliejumi, dėkite į dubenį ir, uždengę virtuviniu rankšluosčiu, leiskite šiltoje vietoje 30 min. pakilti.

2. Kol tešla kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200C laipsnių temperatūros. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną.

3. Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočiokite iki 5 mm storio lakšto, ant jo paberkite razinas bei cukraus-cinamono mišinį (kelis žiupsnius pastarojo pasilikite). Suvyniokite į volelį, o tada jį vėl išplokite iki panašaus storio, kaip buvo. Gautą lakštą aštriu peiliu supjaustykite į 7-8 juosteles ir pakočiokite, kad būtų lyg virvelės. Iš kiekvienos tokios virvelės sumegzkite mazgą (galite ir dvigubą, jei iškočiojote ilgokas).

4. Dėkite gautus mazgelius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite likusiu cukraus-cinamono mišiniu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Bandelės ypač skanios ir kvapnios, kol dar šiltos!

Suskleisti
Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
Receptas: Mielinės bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 0.50 st. (tešlai)
Sviestas: 0.50 st. (lydyto (galima naudoti ir ghee); perpus tešlai ir įdarui)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (nerafinuoto; šiek tiek mažiau tešlai ir daugiau įdarui)
Pienas: 0.25 st. (tešlai)
Miltai: 4.00 st. (speltų; tešlai)
Mielės: 7.00 g (sausų; tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (malto; tešlai)
Cinamonas: 5.00 arbat. š. (įdarui ir dar šiek tiek aptepimui)
Kreminė varškė: 250.00 g (aptepti)
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š. (aptepti)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (arba agavų; aptepti)
Kaip gaminti

Šiame recepte naudoju šviesius speltų miltus ir lydytą ghee sviestą, bet norintys jas gali kepti ir su paprastais miltais, bei sviestu. Tik labai rekomenduoju į tešlą būtinai įmaišyti moliūgų tyrės ir įberti kvapnaus kardamono, o bandelių viršų aptepti kremine varške, kuri užbaigia bandeles – ir jų skonį, ir išvaizdą. Ir, būtinai, bandelių viršui dar nepagailėkite cinamono.

1. Paruoškite bandelių tešlą. Pieną pašildykite, kad jame galima būtų ištirpinti mieles, svarbu, kad pienas nebūtų per karštas. Palikite mieles piene 5 minutėms, kad suaktyvėtų, įberkite šaukštelį cukraus. Paprastą arba ghee sviestą pašildykite, kad išsilydytų. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos supilkite lydytą sviestą, sukrėskite moliūgų tyrę, suberkite kardamoną, druską ir po truputį, vis minkydami suberkite miltus bei supilkite suaktyvintas mieles. Užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Ją palikite šiltai valandai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą iškočiokite į kuo didesnį stačiakampį, nepamirškite prieš tai gausiai pabarstyti miltai, kad, bekočiojant tešlą, ji nepriliptų prie stalviršio.

3. Iškočiotos tešlos vieną pusę gerai aptepkite lydytu sviestu ir ant jo vienodai pabarstykite cukraus su cinamonu mišinį. Taip paruoštą tešlą atsargiai susukite. Tešlos kraštą kiek sudrėkinkite ir prispauskite prie ritinio, kad priliptų. Ritinį supjaustykite apytikslai 3 cm ilgio bandelėmis.

 

4. Pasiruoškite didelį keramikinį kepimo indą, kurį ištepkite sviestu, į jį suguldykite bandeles taip, kad iš viršaus matytųsi jų susukimai. Bandeles dar pusvalandžiui padėkite šiltai, kad kiek pakiltų.

5. Pašaukite kepti į iki 180 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15 minučių.

6. Kol bandelės kepa, pasiruoškite kremą aptepimui. Kreminę varškę išsukite su vanile ir saldžiu sirupu. Iškepusias bandeles ištraukite ir dar karštas aptepkite paruoštu kremu. Bandeles palikte praaušti ir mėgaukitės.

Suskleisti
Bandelės su obuoliais ir cinamonu
Receptas: Bandelės su obuoliais ir cinamonu
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 69
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (dideli)
Razinos: 1.00 sauja (besėklės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos žievelės)
Apelsinų džemas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (malti)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite karštame svieste.
  2. Suberkite apelsinų sultyse mirkytas razinas, citrinos žieveles, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, sukrėskite apelsinų džemą, dar kiek pakaitinkite, išmaišykite ir atvėsinkite.  

BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.

Suskleisti
Pyragas su obuoliais ir cinamono lazdelėmis
Receptas: Pyragas su obuoliais ir cinamono lazdelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt. (maži)
Cukrus: 2.00 st. (tešlai ir pakelis braškių skonio cukraus miltelių "Dansukker")
Cinamonų lazdelė: 6.00 vnt. (plonų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Grietinė: 2.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 2.00 st. ("Ekstra" - tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Kaip gaminti

1. Tešlai kiaušinius ištrinkite su cukrumi, įmaišykite stiklinę grietinės. Į likusią grietinę įmaišykite kepimo miltelius. Miltus išmaišykite su vaniliniu cukrumi. Iš visų produktų išsukite tešlą.

2. Obuolius nuplaukite, ištraukite kotelius, nupjaukite viršūnes ir išskobkite vidų.

3. Pagal nurodymus ant pakuotės paruoškite braškių skonio cukraus miltelius, supilkite į išskobtus obuolius (nepripildykite iki viršaus).

4. Tešlą nestoru sluoksniu supilkite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą skardą. Ant viršaus vienodais atstumais išdėliokite obuolius, uždenkite atidėtomis virūnėmis, į jas įsmeikite po lazdelę cinamono. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius parus.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos