Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egzotika tarptautinėje craft aludarių parodoje „Putoja“

Jau trečius metus iš eilės Vilniuje vyksiančioje craft alaus parodoje „Putoja“ jus pasitiks 40 bravorų su 160 alaus rūšių iš viso pasaulio.
„Putoja“
„Putoja“ / Organizatorių nuotr.

Craft aludarystės terminas apibūdina alų, kurio gamybą nuo recepto sukūrimo iki pagaminto alaus išpilstymo į pasirinktą tarą, valdo, prižiūri vienas ir tas pats aludaris. Yra dar vienas ypatingai svarbus kriterijus, kurį turi atitikti alus, kad būtų vadinamas craft alumi – jis turi būti pagamintas mažoje alaus darykloje, teisiškai ir ekonomiškai nepriklausomoje nuo kitų alų gaminančių daryklų. Lietuvoje įkurta Nepriklausomų mažųjų alaus gamintojų asociacija (NMAGA) tokiam pavadinimui priskiria nepriklausomas alaus daryklas, kurių metinė gamyba neviršija 1 mln. litrų alaus.

Gili istorija

Dabartinėje Lietuvos teritorijoje alus buvo pradėtas gaminti kaip apeiginis gėrimas V–VI a., o vėliau, formuojantis miestams, jis tapo kasdieniu miestiečių gėrimu. Kaimuose aludarystės kultūra pradeda sparčiai plisti kuomet, dėka Valakų reformos, XVI a. pabaigoje pas valstiečius atsirado laisvų grūdų, iš kurių buvo galima pasiruošti salyklo ir pasigaminti naminio alaus. Kaimiško stiliaus alus dažnai priskiriamas Lietuvos kulinariniam paveldui, deja, moderniame pasaulyje šio alaus gamyba ir kultūra sparčiai nyksta. Tačiau poreikis meistrų rankomis pagamintam alui niekur neišnyko ir kartu su kaimų gyventojais persikėlė į miestus.

Nuo XXI amžiaus pradžios Lietuvos miestuose pradeda kurtis moderniąją aludarystės kultūrą puoselėjančios mažosios daryklos, dažniausiai gimusios iš aludarių aistros ir hobio. Nors modernioji aludarystė Lietuvoje gyvuoja dar trumpai, tačiau gaminamas modernusis alus, dėka unikalumo ir aukštos kokybės, jau yra gerai įvertintas craft aludarių bei alaus gerbėjų pasaulyje. Mažosios daryklos vis dažniau sulaukia kvietimų dalyvauti įvairiose šalyse vykstančiuose craft alaus festivaliuose ir parodose.

Šiandien Lietuvoje veikiantys nepriklausomi mažieji craft aludariai per metus pagamina iki 2 proc. viso šalyje gaminamo alaus, kuriame modernusis craft alus sudaro mažąją dalį. Būtent todėl daugelis žmonių nėra girdėję apie moderniąją aludarystę ar praktiškai ją patyrę.

Alus ir iš Pietų Korėjos

Vilniuje organizuojama tarptautinė craft alaus paroda „Putoja“ siekia pristatyti visuomenei moderniąją craft alaus kultūrą, puoselėjamą visame pasaulyje. Paroda skirta ne tik šiuolaikinės craft aludarystės kultūros pažinimui, bet ir susitikimams su jos kūrėjais, atvyksiančiais iš 16 pasaulio šalių.

Šiais metais parodoje pirmą kartą dalyvaus aludariai iš Lietuvai egzotinių kraštų – Japonijos ir Pietų Korėjos. Kaip ir pernai atvyks nemažas būrys daryklų iš JAV. Daugeliui žmonių gali būti netikėta ir įdomi pažintis su craft aludaryste vyno kultūros šalyse – dalyvaus net 11-a daryklų iš Ispanijos, Portugalijos, Graikijos, Italijos ir Prancūzijos. Parodoje bus tęsiama pažintis su daryklomis iš tūkstančius metų aludarystės kultūrą puoselėjančių šalių – Jungtinės karalystės, Vokietijos, Danijos, Belgijos, Švedijos, Suomijos, Latvijos.

Tarptautinė craft alaus paroda vyks Dūmų fabrike, Vilniuje, šių metų rugsėjo 20–21 dienomis. Lankytojai gali įsigyti bilietus vienai ar dviem parodos dienoms. Kaip įprasta pažintinėms aludarystės kultūros parodoms, lankytojai gaus degustacinę taurę, kuri juos lydės parodos metu. Per dvi dienas aludariai pristatys apie 160 skirtingų alaus rūšių. Visi parodos lankytojai, tiek alaus žinovai, tiek norintys susipažinti su šių dienų pasaulio mažųjų aludarių kūryba, ras kažką įdomaus – nuo alų su neįtikėtinais ingredientais iki alų, brandintų ne vienerius metus medžio statinėse.

Daugiau informacijos apie parodą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas