Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiški mėsainiai Kaune, supriešinę visuomenę: žmonės kviečiami paragauti kengūrienos, krokodilienos ir zebrienos

Jaunajam verslininkui Sauliui Gabertui – vos 22-eji metai. Vis dar studijuojantis vaikinas valdo nuosavą įmonę „Euribiją“, tiekiančią išskirtinės kokybės žuvį bei mėsą. Neseniai kauniečio galvoje gimė originali idėja – įsigyti vagonėlį, kuriame būtų pardavinėjami egzotiški mėsainiai: su kengūrienos, krokodilienos ar zebrienos mėsa. Idėjos paviešinimas sulaukė didžiulio ažiotažo.
Egzotiniai burgeriai Kaune
Egzotiniai mėsainiai Kaune / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Apie nuosavą restoraną Saulius svajojo nuo vaikystės. Įsivaizdavo kada turėsiąs bent jau kebabinę. Jo mama – kulinarė, kulinarės knygos autorė, dėstanti Kauno kolegijoje, mokanti kulinarijos profesinėje mokykloje, tad nenuostabu, kad į su maistu susijusį verslą pasuko ir jos sūnus.

„Skaniausi mūsų šeimoje – kiaulienos karbonadai su marinuotais svogūnais, majonezu ir sūriu. Nors turime kokybiškos Iberico kiaulienos, valgome ir įprastą. Negali kasdien valgyti egzotiką. Kad ir kokia ji gera. Štai neseniai turėjome viename restorane degustacinę vakarienę, tai žmonės net nuo krepšinio nusisuko, kai paragavo Iberico kiaulieną“, – nusijuokė Saulius.

Pasirinko Kauną, nes gali įdarbinti šeimą

Idėja apie egzotinių mėsainių gamybą gimė prieš keletą mėnesių, vaikinui naktį naršant internete ir pastebėjus siūlomą išnuomoti maisto vagonėlį. Paklaustas, kodėl nusprendė pirmąjį egzotinių mėsainių „tašką“ atidaryti Kaune, o ne Vilniuje, Saulius patikino, kad pats yra kaunietis. Apsisprendimą nulėmė ir patogesnė logistika. Šiuo metu jaunasis verslininkas ieško tinkamos vietos ir antrajam vagonėliui sostinėje.

„Kaune galiu įdarbinti savo šeimą. Vagonėlyje pluša viena iš keturių mano jaunesnių seserų, jos vaikinas bei kurso draugas“, – tai, kad „Exotic FoodTruck“ – šeimos verslas, pripažino S.Gabertas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Gabertas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Gabertas

Paaiškino jis ir tai, kodėl verslą plėtoti pasirinko ne Kauno centre ar senamiestyje, o daugiabučių rajone, prekybos centro aikštelėje. Sauliaus teigimu, esant prastam orui, senamiestis ištuštėja, o šioje vietoje klientų pravažumas ir praeinamumas – daug didesnis, atvykę paskanauti mėsainių, visuomet ras vietą savo automobiliui. Miesto centre kamuotų ir infrastruktūros problemos. Būta jų ir panorus įsisteigti Šiaurės pr. – iki norimo taško automobilių stovėjimo aikštelėje nebuvo nuvestos komunikacijos, o norint jas atvesti, reiktų pakloti keletą tūkstančių eurų.

„Vagonėlį atidarėme ne uždarbio, o reklamos tikslais. Kad daugiau žmonių išbandytų egzotinę išskirtinę mėsą ir po to, važiuodami į gamtą, nusipirktų kengūros filė ir ją išsikeptų. Klientus, kiek pastebėjau, labiausiai domina zebriena, kurią populiarinome įvairiausiose parodose. Nerealus tartaras iš jos išeina. Lietuvoje zebrienos daugiau niekas nesiūlo, tad gal ji tokia labiausiai egzotinė mėsa lietuviams atrodo“, – teigė Saulius.

Vietoje padažo – saldi piurė

Šiuo metu mėsainių su iš Pietų Afrikos atkeliavusia zebriena „Exotic FoodTruck“ vagonėlyje, įsikūrusiame Kauno Šiaurės prospekte, prekybos centro „Norfa“ pašonėje, įsigyti dar nėra įmanoma – jie bus pradėti pardavinėti po kelių savaičių. Po mėnesio meniu atsiras ir „Fish and Chips“. Žuvis bus kepama alaus ir degtinės tešloje.

Iš Australijos atkeliavusios „Wagyu“ jautienos mėsainis patiekiamas su šoninės džemu, kuris pagamintas iš džiovintos iškeptos šoninės, juodos kavos bei karamelizuotų svogūnų.

Gegužės 19 d. atsidariusiame vagonėlyje jau buvo galima įsigyti mėsainių su „Wagyu“ jautiena, kengūriena bei krokodiliena-vištiena. Pastarąjį mėsainį atidarymo dieną klientai išskyrė labiausiai.

Krokodilo-vištienos (krokodiliena sudaro apie 60 proc.) mėsainis patiekiamas su obuolių bei kriaušių piurė, sultenėmis ir čederio sūriu. Viskas guldoma ant brioche bandelės.

„Daugelis nustemba, kad krokodiliena – labai šviesi mėsa. Primena kokią menkę. Maišome su vištiena, kad paplotėlis nebūtų per sausas“, – paaiškino Saulius.

Iš Australijos atkeliavusios „Wagyu“ jautienos mėsainis patiekiamas su šoninės džemu, kuris pagamintas iš džiovintos iškeptos šoninės, juodos kavos bei karamelizuotų svogūnų. 100 porcijų prireikia apie 2,5–3 kg svogūnų. Naudojamas kitas žalumynas – rukola. Pati marmuringoji „Wagyu“ jautiena nuo eilinės skiriasi savo sultingumu, struktūra. Be to, ji nėra brandinta.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Egzotiniai mėsainiai Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Egzotiniai mėsainiai Kaune

O štai ant kengūrienos paplotėlio (paruošiamas iš kengūros kojos mėsos) nugula karamelizuoti svogūnai, kurie ruošiami 4 val. Gamybos metu naudojamas raudonojo vyno actas, rudasis cukrus.

Mėsos burgeryje – nemažai: paplotėliai, kurie ruošiami Anglijoje, sveria 170 gramų. Visas mėsainis – apie 300 gramų. Tad užkąsti turėtų pavykti net ir labai išalkusiam. Bandelė – kiek salstelėjusi, tad gali įtikti ne visiems mėsainių fanatikams. Jos pasirinkimą, anot Sauliaus, nulėmė trupėjimo savybė: ši beveik netrupa. Padažus „Euribija“ ruošia pati. Juos kūrė vienas paslaptyje panoręs išlikti restorano šefas.

Sulaukė veganų antpuolio

Idėją, kad ruošiamasi pardavinėti mėsainius su egzotine mėsa, Saulius viešai paskelbė balandžio mėnesį. Ir prasidėjo…

„Nors dar nebuvome pradėję veiklos, sulaukėme gal 25 iš eilės vienetų. Tokie vertinimai „Facebooke“ skriejo iš veganų bei konkurentų – greitojo maisto restoranėlių. Sulaukiau ir sarkastiškų žinučių, siūlančių pradėti prekiauti mėsainiais su lytiniais organais, žmogiena. Kiti grasė karma, kad mums bloguoju baigsis“, – apie pasipriešinimo bangą prasitarė Saulius.

Galiausiai atsiliepimų skiltyje ėmė rastis ir penketai – tokiu būdu prieš veganų įniršį ėmė kovoti maisto gurmanai. Nejau lietuviai tokie konservatyvūs maisto srityje?

„Žmonės tiesiog įsivaizduoja, kad mes tuos zebrus, kengūras, krokodilus gaudome, šaudome, slaptai skerdžiame ir sumalame į masę. Taip, kaip pas mus augina vištas, Pietų Afrikoje sertifikuoti ūkininkai pelkėse augina krokodilus. Jie yra maitinami. Maitinami natūraliai, nes jei kas būtų blogai su mėsa, į Europos Sąjungą ji nepatektų.

Kengūros auga Australijoje. Jų populiacija stipriai viršija normas: yra dvigubai daugiau nei žmonių Australijoje – apie 50 mln. Net šios šalies vyriausybė skatina valgyti kengūrieną. Kengūros parduodamos ūkininkams, vykdoma griežta kontrolė.

Zebrai gyvena tūkstančius hektarų užimančiuose parkuose – natūralioje gamtoje. Yra viena rūšis, kuriai priklausančių zebrų populiacija viršija normas. Tik rezervuare šių gyvūnų užsiveisia per daug – dalis parduodama ūkininkams, kurie paruošia mėsą“, – mitus neigė Saulius.

Sulaukė ir 850 eurų vertės užsakymo

Vagonėliui atvėrus duris, pirmieji klientai, priėję prie jo, buvo jauna šeima – mėsą iš penkerius metus veikiančios „Euribijos“ į namus užsisakantys klientai. Įmonė apie pusmetį pardavinėja išskirtinę mėsą, tad tiek jos kaina, tiek klientūra – išskirtinė. Vidutinė pirkinių krepšelio vertė – 70 eurų. Būta, anot Sauliaus, ir tokių klientų, kurie už užsakymą paklojo daugiau nei 800 eurų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Egzotiniai mėsainiai Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Egzotiniai mėsainiai Kaune

„Mūsų klientas – aukštesnes pajamas valdantis asmuo, galintis įsigyti išskirtinės mėsos ir valgyti ją kone kasdien. Taip pat ir gurmanai. Yra klientų, kurie 110 eurų už kilogramą kainuojančią jautieną valgo pusryčiams – deda ant sumuštinių. Turime klientą, kuris apie 117 eurų už kilogramą kainuojančios „Wagyu“ jautienos išpjovos suvalgo apie 3 kg per mėnesį. O tai – du ar trys didkepsniai per savaitę.

Taip, gyvūnai turi teises. Ir viena iš tų teisių – būti skaniu.

Didžiausias privataus asmens užsakymas – 850 eurų. Vien jo užsakytos japoniškos jautienos kilogramas kainuoja 313 eurų. Tai brangiausia mėsa Lietuvoje. Esame susipjaustę gabalėliais po 100 gramų. Bet tik gauname, išparduodame per kelias dienas“, – klientūrą apibūdino Saulius.

Šalia „Exotic FoodTruck“ vagonėlio įrengtas vienas staliukas su suoliukais, prie kurio noriai sėdasi ir vienas kito nepažįstantys gurmanai. Vieni jų prisipažino atvykę dėl šių mėsainių net iš Vilniaus.

„Esu skrandžio turistas. Buvau vienas tų, kurie skyrė „Exotic Foodtruck“ penketą, nes reikėjo apginti nuo veganų vienetų. Verslą vertina vienetu, nors žmonės net dirbti nepradėjo – žiauru. Taip, gyvūnai turi teises. Ir viena iš tų teisių – būti skaniu“, – rėžė kengūrienos mėsainį užsisakęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?