Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, ličiai yra kilę iš Kinijos, kur jie auginami jau daugiau nei 4000 metų.
Ličiai yra labai nedideli – dažniausiai jie sveria apie 20 gramų. Azijoje šis vaisius vadinamas „vaisių karaliumi“, nes jame gausu įvairių naudingų maistinių medžiagų. Be to, kadangi ličiai savo išvaizda kiek primena braškes, Kinijoje jie laikomi romantikos ir meilės simboliu.
Reikia atidumo renkantis
Pasak vaisių ekspertės, norint išsirinkti skaniausius ličius, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausiai, nykščiu paspausti odą, jeigu vaisius prinokęs, jis turėtų būti šiek tiek minkštas. Ličius prieš valgant reikėtų nulupti, o lukštą ir kauliuką išmesti.
„Šiuos vaisius patogu lupti tiesiog pirštais. Ličiai turėtų nusilupti paprastai, kaip apelsinai. Galiausiai nuluptus ličius įpjaukite peiliu per pusę ir išimkite kauliuką“, – pataria J.Sabaitienė.
Dera ir prie sūrių, ir prie mėsos
Ličiai dažnai valgomi kaip užkandis. Tačiau kulinarijoje jie gali būti panaudoti kur kas plačiau. Pavyzdžiui, jie puikiai dera prie įvairiausių sūrių, o ypač ožkos pieno ar čederio.
Ličiais galima gardinti avižinę košę, granolą, kokteilius.
Ličiai dedami į šviežių vaisių salotas, jie puikiai dera su bananais, kokosais, mangais, pasifloromis ar ananasais, citrusiniais vaisiais, imbieru. Ličiais galima gardinti ir įvairiausius pusryčių patiekalus: avižinę košę, granolą, pusryčių kokteilius.
Azijoje ličiai arba jų sultys dažnai dedamos į įvairiausius padažus, kurie derinami prie pikantiškų patiekalų, pavyzdžiui, vištienos ar įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių.
Gana dažnai iš šių vaisių gaminamas ličių sirupas. Jis ruošiamas labai paprastai – ličiai paprasčiausiai verdami vandenyje su cukrumi. Ličių sirupas yra puikus kokteilių, arbatos ir kitų gėrimų saldiklis. Jis taip pat dažnai naudojamas paskaninti ledus ar šerbetus.
Be to, ličiai puikiai dera ir su vanile ar šokoladu, sako J.Sabaitienė ir dalijasi trimis receptais, kuriuose išradingai panaudojami ličiai.
Krevečių ir ličių salotos
Ingredientai:
- 500 g didelių virtų krevečių;
- sauja šviežių mėtų lapų;
- sauja šviežių kalendros lapų;
- 20 nuluptų, perpjautų per pusę ličių;
- 150 g saulėgrąžų daigų;
- didelė sauja skrudintų žemės riešutų;
- 0,5 svogūno, susmulkinto.
padažui:
- aitriosios paprikos;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- šiek tiek žaliųjų citrinų (laimų) sulčių;
- 2 arbat. šaukšt. žuvies padažo.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pagaminkite padažą: susmulkinkite aitriąją papriką, sudėkite likusius ingredientus ir viską išmaišykite.
2. Krevetes, mėtas, kalendras, ličius, daigus ir pusę žemės riešutų sumaišykite su padažu.
3. Viską sudėkite į lėkštę, apibarstykite likusiais riešutais ir svogūnais.
Lašiša su ličiais ir žalumynais
Ingredientai:
- šlakelis žuvies padažo;
- 3 arbat. šaukšt. cukraus;
- keli gabalėliai lašišos filė;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus;
- nedidelis agurkas, smulkiai supjaustytas;
- 20 nuluptų ir supjaustytų ličių;
- sauja kalendros lapelių;
- sauja baziliko lapelių;
- 2 aitriosios paprikos;
- 1/3 raudonojo svogūno, supjautyto plonais griežinėliais;
- 2 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškite marinatą lašišai: sumaišykite žuvies padažą ir 2 šaukštelius cukraus.
2. Lašišą dėkite į marinatą ir apie 10 minučių palaikykite šaldytuve.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite lašišą iš abiejų pusių, kol ji gražiai apskrus.
4. Dubenyje sumaišykite agurkus, ličius, kalendrą, baziliką, čili ir svogūnus. Ant viršaus dėkite lašišos gabalėlius.
5. Galiausiai nedideliame indelyje sumaišykite žaliųjų citrinų sultis, žuvies padažą ir likusį cukrų.
6. Gautą padažą supilkite ant salotų ir mėgaukitės.
Egzotinių vaisių kokteilis
Ingredientai:
- 2 dideli mangai;
- 2 kiviai;
- 1 drakono vaisius;
- 3 ličiai;
- 150 ml augalinio gėrimo;
- 8 ledo kubelių.
Gaminimas:
1. Visus vaisius nulupkite ir supjaustykite taip, kad jums liktų tik minkštoji, valgoma vaisių dalis.
2. Į elektrinį smulkintuvą suberkite paruoštus vaisius, ledo kubelius ir supilkite augalinį gėrimą. Trinkite tol, kol masė taps itin glotni ir vientisa.