Eklerų testas: kur Vilniuje jie skanūs ir kokybiški, o kur – tik blankus saldėsis?

Rugsėjo mėnesį ragavome ir vertinome populiariuosius kruasanus, o šįkart imamės klasikinio konditerijos kūrinio, mėgstamo daugelio žmonių – eklerų. Tiesa, dar planuojant, ką testuosime, buvo kilusi diskusija – ar Lietuvoje išpopuliarėjusius „macaronsus“, ar nuo senų laikų žinomus eklerus.
Eklerų testo dalyviai
Eklerų testo dalyviai / Strelkabelka nuotr.

Ir ne veltui apsistojome prie pastarųjų – „Forbes“ dar pernai gegužę skelbė: „Pasitraukite macaronsai, naujausias mados klyksmas – eklerai.“ Ši tendencija siekiantiems pirmauti Lietuvos konditeriams buvo žinoma jau seniau – ne veltui Ali Gadžijevas savo šokoladinę pervadino į eklerinę.

Ekleras tradiciškai būna apie 10–12 cm ilgio ir apie 3 cm pločio. Įdaro pasirinkimas visiškai neribojamas ir priklauso tik nuo konditerio fantazijos ir meistriškumo.

Pasak profesionalios konditerės, studijos Baker Street įkūrėjos ir vadovės Valerijos Livanovos, ekleras tradiciškai būna apie 10–12 cm ilgio ir apie 3 cm pločio. Įdaro pasirinkimas visiškai neribojamas ir priklauso tik nuo konditerio fantazijos ir meistriškumo.

Dažnai ekleras yra kepamas su craquelin’u ant viršaus – traškiu sluoksniu iš cukraus, miltų ir sviesto – jis suteikia ypatingo žavesio ir skonio. Papildomai eklerui skonio ir išskirtinį vaizdą suteikia ir skirtingų rūšių glajai – šokoladiniai, cukriniai, veidrodinė glazūra.

Tiesa, reikia pastebėti, kad ne visi žino, ką jie kepa. Pavyzdžiui, „Rimi“ ekleru vadina profitrolį (ta pati tešla, tik apvali forma), „Crustum“ mažiukai plikytos tešlos kepinukai irgi yra profitroliai, o ne eklerai. Beje, nustebome tradicinio eklero neradę prancūziškos dvasios „Stiklių“ konditerijoje – ten buvo tik „Paris-Brest“ – perpjautos riestės formos pyragaitis su kremu ir uogomis.

Bet kokiu atveju pasirinkimas išties didelis – galima rasti net keliolikos skonių eklerų. Mes užsimojome paragauti dešimties skirtingų kepyklų – nuo prekybos tinklų iki prestižinių konditerijų. Beje, nors klasikiniai eklerų skoniai yra vanilinis, šokoladinis ir kavos, ne visur pavyko nusipirkti tą patį.

Strelkabelka nuotr./Eklerų testo dalyviai
Strelkabelka nuotr./Eklerų testo dalyviai

IKI. Nors IKI jie seniai nebe prancūziški, bet vis tiek įvaizdis gajus. Pirkome mažoje parduotuvėje, kur buvo tik vieno skonio – maskarponės sūrio. Šiandien jų gaminamas ekleras tikrai nepanašus į seniau buvusius – visiškai sunykęs (jo svoris mažiausias iš testuotų, jei neskaitysim „Crustum“ miniukų), perpjovus kremo dar reikia paieškoti. Glajus – gryna cukraus pudra, per jos saldumą nejausti jokio įdaro skonio, be to, tąsi. Tikrai nekoks kepinys.

Svoris – 40 g, kaina 0,35 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,44 EUR.

Strelkabelka nuotr./IKI ekleras
Strelkabelka nuotr./IKI ekleras

Rimi. Kaip ir minėjome, tai nėra pailgas, o apvalus kepinys, taigi formaliai į eklerų kategoriją neturėtų pakliūti, bet šviečiamaisiais tikslais įtraukėme. Paviršius craquelin tešlos, tačiau kiek įdrėkęs, viduje – nuga skonio kremas – toks iš lengvesnių, bet gerai, nes jo tikrai nemažai. Skonis padorus. Lyginamoji kaina už 50 g vos 5 euro centais didesnė nei IKI, o kokybe gerokai pranašesnis.

Svoris – 65 g, kaina 0,64 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,49 EUR.

Strelkabelka nuotr./RIMI ekleras
Strelkabelka nuotr./RIMI ekleras

„Thierry“ kepykla. Pagal svorį – vienas iš didesnių, tešla kietoka, glazūra vidutiniška, vanilinis kremas miltingos faktūros, ir tas labai kliūva, palyginti su kitais eklerais. Labiau neskanus nei skanus.

Svoris – 78 g, kaina 1,3 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,83 EUR.

Strelkabelka nuotr./THIERRY ekleras
Strelkabelka nuotr./THIERRY ekleras

„Crustum“. „Dangiškieji eklerai“ (realiai, kaip minėjome, profitroliai) yra firminis ir gerai žinomas jų kepinys. Tąkart, matyt, buvo švieži, nes tešla dar nesudrėkusi nuo grietinėlės įdaro. Skonis padorus, be to, gali būti patrauklu, kad jie smulkūs – juk kartais patenkinti saldumo poreikį galima ir 4 kąsniukais, ir jie svers mažiau nei įprastas ekleras.

Svoris (4 vnt.) – 26 g, kaina 0,47 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,90 EUR.

Strelkabelka nuotr./CRUSTUM ekleras
Strelkabelka nuotr./CRUSTUM ekleras

„Mon Ami“ kepyklėlė. Pagal svorį – taip pat vienas iš didžiųjų. Tešla gera, tačiau perpjovus matyti, kad įdaras netolygiai užpildęs vidų. Kremas skanus, bet lengvesnis nei kitų (net ir už „Rimi“ variantą) – kažkam tai gali būti privalumas. Tik tiek, kad labiau trykšta pro šonus kandant. Lyginamoji kaina net labai konkurencinga.

Svoris – 89 g, kaina 1,59 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,89 EUR.

Strelkabelka nuotr./MON AMI ekleras
Strelkabelka nuotr./MON AMI ekleras

Lage gastronomija. Kai kam gal nežinoma vieta, tačiau turinti vieną iš gausiausių eklerų pasirinkimų. Kepinys iš mažesnių, taigi tinkamas linkusiems smaguriauti santūriau, šokoladinio kremo konsistencija ir skonis geri. Kaina labai gera.

Svoris – 45 g, kaina 0,9 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1 EUR.

Strelkabelka nuotr./LAGE ekleras
Strelkabelka nuotr./LAGE ekleras

„Patore“. Kaip bepatiktų Patricijaus ir Oresto entuziazmas, kepinys – nebent specifikos mėgėjui. Kremas pats skysčiausias ir perpjovus vos ne bėga, jame išties mažai cukraus, jausmas, tarsi grietinę ragautum. Jį, aišku, kiek atsveria saldžiai kartus juodojo šokolado glajus, bet mūsų skoniui toks variantas nepasirodė priimtinas. Beje, jo svoris 155 g – išties kalorijų bomba.

Svoris – 155 g, kaina 2,5 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 0,81 EUR.

Strelkabelka nuotr./PATORE ekleras
Strelkabelka nuotr./PATORE ekleras

„Sluoksniai. Jei kas dar nežinojote tokios vietos, verta atkreipti dėmesį, nes ekleras beveik niekuo nenusileidžia garsių prekės ženklų gaminiams. Dydis vidutinis (galima sakyti optimalus), tešla gera, paviršius craquelin, įdaro daug, geros konsistencijos ir skonio šokoladinis kremas. Galima priskirti prie skaniausių, ir kaina nesikandžioja.

Svoris – 64 g, kaina 1,8 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1,41 EUR.

Strelkabelka nuotr./SLUOKSNIŲ ekleras
Strelkabelka nuotr./SLUOKSNIŲ ekleras

Ali Šokoladinė. Vokiečių gatvės taške gausaus pasirinkimo nebuvo, asortimentas sukoncentruotas į „eklerinę“ „Akropolyje“. Kas be ko, tai brangiausias kepinys (nors pagal lyginamąją kainą keliais centais pigesnis už pirmą vietą), taip pat vienas iš didžiausių pagal svorį. Šio vienintelio eklero glajus dekoruotas – traškiai suteikia papildomo malonumo, sūdytos karamelės kremas rimto stoto – ragaujant kartu su kitais, tai itin akivaizdu. Turime konstatuoti, kad konkurenciniame kontekste šis ekleras tikrai išsiskiria. O į kainą įeina ir dėžutė, ir premium interjeras, ir stilingai atrodantis personalas, ir maniera, kuria aptarnaujamas pirkėjas.

Svoris – 96 g, kaina 3,8 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 1,98 EUR.

Strelkabelka nuotr./ALI ekleras
Strelkabelka nuotr./ALI ekleras

Desertinė „Atostogos“. Šis prekių ženklas tikrai turi vardą, siejamą su skoniu ir kokybe. Ekleras iš didesnių, su craquelin paviršiumi, šokoladinis įdaras pakankamai riebus, optimalaus saldumo. Galima priskirti prie skaniausių, tačiau lyginamųjų kainų skiltyje užima pirmą vietą pagal brangumą. Vis dėlto galutinė kaina nėra didžiausia, taigi sutaupote kalorijų sąskaita.

Svoris – 75 g, kaina 3 EUR, lyginamoji kaina už 50 g – 2 EUR.

Strelkabelka nuotr./ATOSTOGŲ ekleras
Strelkabelka nuotr./ATOSTOGŲ ekleras

Apibendrinus, žemiausių kainų segmente (iki 50 ct už 50 g): IKI eklero skonis labai nuvylė, Rimi – viršijo lūkesčius; vidutiniame (50–100 ct) – teigiamai išsiskiria „Mon Ami“ – didesnis ekleras, lengvesnis įdaras, konkurencinga kaina; aukščiausiame – visi verti dėmesio, tačiau nustebino „Sluoksniai“ – gera kokybė, palyginti kukli kaina ir garantija nepersivalgyti; jei norite kažkam padaryti saldžią staigmeną iš premium segmento – ir „Ali“, ir „Atostogų“ eklerų dydis ir kainos tiesiogiai proporcingos – „Atostogų“ mažesnė, „Ali“ – didesnė, tačiau abu bus estetiškai supakuoti į dovanines dėžutes.

Strelkabelka nuotr./Eklerų testo dalyviai
Strelkabelka nuotr./Eklerų testo dalyviai

Pasak „Baker Street“ vadovės V.Livanovos, norint nusipirkti kokybišką eklerą, reikia įvertinti, kad eklerams, ypač su craquelin skluoksiu, šaldymas nepalankus – kepinys sudrėksta, praranda savo pirminę išvaizdą. „Tešla turi būti gerai iškepusi, ekleras tuščiaviduris, visiškai pripildytas pasirinkto kremo. Blogai iškeptas ekleras nuo drėgmės pertekliaus gali pradėti pelyti. Pyragaitis neturi būti išmirkęs nuo šaldiklio ar įdaro drėgmės. Geriausia eklerą suvartoti per 24 val.“, – rekomenduoja profesionali konditerė.

Nr.

Prekės ženklas

Svoris (g)

Kaina (EUR)

Lyginamoji kaina
(EUR) už 50 g

1

IKI

40

0,35

0,44

2

Rimi

65

0,64

0,49

3

Patore

155

2,5

0,81

4

Thierry

78

1,3

0,83

5

Mon Ami

89

1,59

0,89

6

Crustum

26

0,47

0,90

7

Lage gastronomija

45

0,9

1,00

8

Sluoksniai

64

1,8

1,41

9

Ali šokoladinė

96

3,8

1,98

10

Atostogos

75

3

2,00

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis