Ekologiškiems produktams pribrendo ir vartotojai, ir gamykla
„Rokiškio pienas“ prieš metus išleido į rinką kelis ekologiškus produktus. Nors klientai tokių produktų ieško ir domisi sveiku gyvenimo būdu, stambiam fabrikui perėjimas prie ekologinės gamybos nėra lengvas žingsnis.
„Ekologiški produktai yra gaminami tik iš ekologiškų žaliavų ir priedų. Visi priedai, įeinantys į pieno produkto sudėtį, taip pat yra sertifikuoti. Tik tada mes galime juos naudoti gamyboje. Sertifikuoti ūkiai tiekia ekologišką sertifikuotą pieną (o juose gyvuliai turi būti šeriami ekologiškais pašarais), bendrovės tiekia ekologiškus priedus, pavyzdžiui, pieno baltymus. Norint išleisti ekologiškų produktų liniją, reikėjo rasti naujus pieno tiekėjus. Anksčiau tiesiog negalėjome sau to leisti – ekologiškų produktų gamyba yra tikras iššūkis stambiai gamyklai. Smagu, kad pribrendome“, – paaiškina bendrovės gamybos viršininkė J.Žilvinskienė.
Ekologiški pieno produktai, palyginti su ekologškais vaisiais, daržovėmis, yra lengviau įperkami ir jų kaina nesiskiria keliais kartais.
Ekologiška varškė ir varškės sūris gaminamas Ukmergėje, tuo metu rūgpienis ir jogurtai – Utenos pieninėje. Gamintojams vis dar kyla iššūkių ieškant ekologiško pieno produkcijai gaminti, nes ekologiškų gyvulių ūkių nėra daug. Tokie ūkiai yra griežtai tikrinami, kontroliuojami.
Tačiau būtent dėl griežtos kontrolės ir garantijų, kad produkcija nuo gyvulio iki indelio yra švari ir be jokių užslėptų priedų, šiandien ekologiški sertifikatai vartotojų jau suprantami kaip kokybės garantas. Jais galima pasitikėti labiau, nei bet kokiais kitais gamintojų ant pakuočių spausdinamais ženklais.
Rūgpienio gamyba: anksčiau surūgdavo dubenyje, dabar – mažuose indeliuose
Prekybos centre stebėdami „Eko Agros“ ir „ES ekologinio žemės ūkio“ ženkleliais pažymėtus produktus veikiausiai nesusimąstome, kaip stipriai reguliuojama šių produktų gamyba.
Šis produktas gaminamas tarsi atvirkščiai: mes pirmiausia jį išpilstome į indelius, o tuomet jis surūgsta specialiose termokamerose.
Gaminant ekologišką rūgpienį ir įvairių skonių jogurtus, visa gamybos linija turi būti sustabdoma, dezinfekuojama – tuomet kelias valandas gaminami tik šie produktai ir nieko daugiau.
„Vykdoma griežta kontrolė, kad ekologiški produktai nesusimaišytų su įprastais. Gamybos linija yra ta pati, tačiau pirmiausia pagaminame ekologiškus, vėliau – neekologiškus produktus“, – paaiškino J.Žilvinskienė.
Sertifikuotų produktų gamyba užtrunka kelias valandas. Tiesa, rūgpienį reikia užraugti, todėl jam skirti atskiri, specialiais ženklais pažymėti rezervuarai.
Paklausta, kodėl tiek nedaug gamintojų turi pasiūloje ekologišką rūgpienį, gamybos viršininkė sako, kad „Rokiškio pienas“ siekė šį gaminį išlaikyti tradicinį, tokį, kaip senovėje.
„Anksčiau kaime pieną supildavo į tam tikrą didelį dubenį ir jis ten surūgdavo. Iš dubens rūgpienį kabindavo šaukštais. Mes siekiame išlaikyti būtent tokią produkto konsistenciją. Todėl šis produktas gaminamas tarsi atvirkščiai: mes pirmiausia jį išpilstome į indelius, o tuomet jis surūgsta specialiose termokamerose. Tuo metu kai gaminamas kefyras, jis pirmiausia užraugiamas, tada rezervuare išmaišomas ir išpilstomas į indelius. Kadangi mūsų gaminys surūgsta indeliuose, jo konsistencija išlieka „šaukštu kabinama“, – šypsosi „Rokiškio pieno“ gamybos viršininkė.
Tradiciniu senovišku būdu Ukmergėje esančioje pieninėje gaminama varškė, o iš jos išspaudžiamas lietuviškas tradicinis varškės sūris.
Idėjos pusryčiams ir vakarienei su tradiciniais pieno produktais
Senolių labiausiai mėgtas rūgpienio valgymo būdas – su karštomis bulvėmis. Tačiau šiuolaikinės šeimininkės sugalvoja ir kitokių jo pritaikymo būdų – pavyzdžiui, įmaišo į miltinių blynų tešlą.
Kai kurie iš savo senelių yra išmokę su rūgpieniu gaminti šaltibarščius, t.y. rūgpieniu pakeisti šaltibarščiams reikalingą kefyrą. J.Žilvinskienė sako, jog toks sprendimas tinka, jei mėgstate juos tirštesnius.
Varškės sūrį labiausiai tinka valgyti su medumi, juoda duona. Tačiau galite pabandyti juo pradėti rytą, valgydami vieną, užsigerdami arbata ar kava. Varškė – taip pat tinkamas produktas dienos pradžiai – valgykite ją su džiovintais vaisiais, medumi. Jei norite ko nors karšto, trumpai pakepinkite orkaitėje rudens derlių – obuolius ar slyvas – ir sumaišykite su ekologiška varške.
„Ekologiškų produktų mūsų bendrovėje tik daugėja: pradėjome nuo ekologiškų jogurtų, o šiemet pradėjome gaminti dar ir rūgpienį, varškę. Žmonės vis atidžiau žiūri, ką jie valgo, nori būti tikri dėl produktų sudėties. Manau, kad didindami produktų įvairovę savotiškai skatiname savo vartotojus rinktis ekologiškus produktus: kai jų daugiau, galima pasigaminti įvairesnių patiekalų, maitintis sveikiau, natūraliau“, – sakė J.Žilvinskienė.
Pašnekovė pripažįsta, jog ekologiški produktai išlieka šiek tiek brangesni, nes brangesnės jų gamybos žaliavos: ekologiškas pienas ir priedai. Vis dėlto, ekologiški pieno produktai, palyginti su ekologškais vaisiais, daržovėmis, yra lengviau įperkami ir jų kaina nesiskiria keliais kartais.