Ekspertas pataria, kaip kepti liuliakebabą – tiks ir mėsainiams, ir suktinukams

Vasarą norisi kuo daugiau laiko praleisti gamtoje, gaminti lauke ir mėgautis ant žarijų keptais patiekalais. Jei ir šį savaitgalį svarstote užkurti kepsninę, tačiau tradiciniai grilio valgiai pabodo – išbandykite vištienos liuliakebabą. Maisto ekspertas dalijasi gudrybėmis, kaip lengvai ir greitai jį pagaminti.
Kepami liuliakebabai ir šašlykai
Kepami liuliakebabai ir šašlykai / Vida Press nuotr.

Kaip sako Vilniaus paukštyno pranešime žiniasklaidai cituojamas produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis, liuliakebabas yra itin populiarus daugelyje regionų – nuo Kaukazo iki centrinės Azijos.

„Todėl šis, iš maltos arba kapotos mėsos ruošiamas ir ant iešmo veriamas, patiekalas turi daugybę skirtingų versijų, marinavimo ir patiekimo būdų. Jam ruošti geriausiai tinka riebesnė mėsa, pavyzdžiui, viščiukų šlaunelių ar ketvirčių. Liuliakebabas dera daugelyje grilio patiekalų – šiuos maltinukus galima naudoti ruošiant mėsainius, dešrainius arba valgyti su skirtingais garnyrais“, – teigia R.Čironis.

Vida Press nuotr./Liuliakebabai su priedais
Vida Press nuotr./Liuliakebabai su priedais

Ką daryti, kad mėsa nenukristų nuo iešmo?

R.Čironis pasakoja, kad priklausomai nuo regiono, skiriasi ir liuliakebabo formavimo būdai. Pavyzdžiui, Turkijoje šis kebabas dažnai formuojamas į mėsos kukulius arba paplotėlius, o Azerbaidžane – į pailgus maltinukus.

„Nepaisant formos, dažniausiai jie vyniojami į lavašą ar paplotėlį, vadinamą pita, o patiekiami su šviežiomis arba keptomis daržovėmis, plovu. Prie jų puikiai dera jogurto padažai, tokie kaip tzatziki ar česnakinis. Tačiau ne priedai ir ne prieskoniai nulemia šio patiekalo skonį, bet tinkamai parinkta mėsa. Patarčiau įsigyti kuo šviežesnes vištienos dalis ir patiems jas sumalti ar sukapoti. Jei pirksite jau sumaltą mėsą, rinkitės kuo kokybiškesnę“, – pataria R.Čironis.

Maisto technologo teigimu, liuliakebabams kepti tradiciškai naudojami platūs iešmai, maždaug dvigubai didesni už skirtus šašlykams.

„Žinoma, jei liuliakebabą suformuosite pagal pasirinkto įrankio dydį, puikiai tiks ir šašlykų iešmai arba specialūs mediniai pagaliukai. Tiesa, pastaruosius prieš naudojimą reikėtų bent 30 minučių pamirkyti vandenyje, kad kepimo metu neužsidegtų“, – primena maisto ekspertas.

Liuliakebabus geriausia kepti ne ant atviros ugnies, tačiau žarijų kaitroje – tuomet mėsa neperkeps ir išliks itin sultinga.

Jis pabrėžia, kad vištienos liuliakebabus geriausia kepti ne ant atviros ugnies, tačiau žarijų kaitroje – tuomet mėsa neperkeps ir išliks itin sultinga.

Vida Press nuotr./Lavašo suktinukas su liuliakebabu
Vida Press nuotr./Lavašo suktinukas su liuliakebabu

„Daugelis nerimauja, kad mėsa nesilaikys ant iešmo ir nukris į žarijas. To išvengsite, jei prieš kepimą vištienos masę gerai ir stipriai suminkysite bei „išmušite“, kad tvirtai sukibtų.“ – dalijasi patarimais R. Čironis ir kviečia išbandyti 2 liuliakebabų receptus.

Klasikinis vištienos liuliakebabas

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 1 kg riebesnės smulkintos vištienos (šlaunelių arba nukaulintų ketvirčių mėsos);
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 4 šaukštai maltų džiūvėsėlių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 šaukštelis sutarkuoto imbiero;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kario, paprikos.

Gaminimas:

1. Vištieną sumaišykite su susmulkintu svogūnu ir česnaku, kiaušiniais, džiūvėsėliais, imbieru bei prieskoniais. Šią masę gerai išminkykite, „išmuškite“ ir bent valandą palaikykite šaldytuve.

2. Šaldytuve palaikytą masę dar kartą perminkykite ir porą minučių „padaužykite“ į dubenį ar stalviršį.

3. Drėgnomis rankomis ant iešmų suformuokite liuliakebabus, juos kepkite virš kaitrių žarijų apie 10 min. Kepimo metu nuolat vartykite.

4. Paruoštus patiekite su lavašu ir mėgstamomis daržovėmis bei padažais.

Mėsainis su mini liuliakebabais

Ingredientai (4 mėsainiams):

  • 4 mėsainių arba brioche bandelių;
  • 60 g sviesto;
  • 450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos;
  • 2 šaukštai grietinės;
  • po kelias petražolių, kalendros, baziliko šakeles;
  • 2 kiaušiniai;
  • sauja granatų sėklų;
  • prieskonių (pagal skonį);
  • 2 pomidorai;
  • 4 salotų lapai;
  • BBQ padažo;
  • rčederio sūrio (nebūtina).

Gaminimas:

1. Viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite ir įdėkite žolelių, grietinės, įmuškite kiaušinį, įberkite granatų sėklų ir prieskonių.

2. Masę gerai „išmuškite“ ir ant iešmelių formuokite mini liuliakebabus. Kepkite apie 10 minučių.

3. Kiekvieną bandelę perpjaukite per pusę, aptepkite sviestu ir paskrudinkite.

4. Vieną bandelės pusę patepkite barbekiu padažu, tuomet uždėkite salotos lapą, pusiau perpjautą liuliakebabą, griežinėliais pjaustytus pomidorus, sūrį.

5. Mėsainį uždenkite viršutine bandelės dalimi ir mėgaukitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis