„Tiramisu, espresso pyragaičiai ar kavos skonio ledai, ko gero, neįmanomi be kavos. Ji yra mėgstamas ir dažnai konditerijoje naudojamas ingredientas. O ypač rudenį, kai vėstant orams gaivius desertus iškeičiame į sodresnio ir intensyvesnio skonio šokoladinius ar kavos skonio saldumynus“, – pastebi prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojamas T.Lauvray.
Istorinis kavos pyragas ir jo variacijos
Konditerijos ekspertas pasakoja, kad vienas populiariausių kavos desertų pasaulyje – kavos pyragas, dar kitaip žinomas kaip kaffekuchen. Jo kilmės istoriją sunku atsekti, ypač todėl, kad per šimtmečius nuo atsiradimo jis išpopuliarėjo visame pasaulyje ir įgavo pačių įvairiausių formų. Visgi, dažniausia šis desertas siejamas su daniškomis, olandiškomis ir vokiškomis šaknimis.
Nežinoma, kas pirmasis iškepė šį kavos pyragą, tačiau manoma, kad šis desertas atsirado Vokietijoje, Drezdeno mieste. Europiečiai su kava susipažino XVII a. pradžioje. Laikui bėgant vokiečiai kavą suporavo su saldžia duona, kuri buvo pilna riešutų, vaisių ir prieskonių, tačiau terminas „kavos pyragas“ įprastas tapo tik XIX a. pabaigoje.
Vida Press nuotr./Desertas su kava
Kai olandai ir vokiečiai emigravo į Ameriką, kavos pyragaičiai išpopuliarėjo Niujorke, Naujajame Džersyje ir kitose Amerikos vietose. Kadangi šis desertas labai greit užkariavo amerikiečių širdis, JAV kepėjai pradėjo improvizuoti su tradiciniu kavos pyragu ir taip po truputį išsivystė šiuolaikinė šio kepinio versija.
Dera su vaisiais ir uogomis
Kaip pasakoja T.Lauvray, su kava galima pagaminti ne tik klasikinį kavos pyragą, bet ir kavos desertą affogato, kavos skonio ledus, amerikiečių taip pamėgtą braunį, ispanišką desertą „Flan“ bei prancūziškąją krembriulė, kavos skonio morengus, putėsius, netgi Japonijoje populiarią kavos skonio želė.
Kava puikiai dera ne tik prie šokolado, grietinėlės ar vanilės, bet ir įvairiausių vaisių bei uogų.
Konditerijos ekspertas teigia, kad kava puikiai dera ne tik prie šokolado, grietinėlės ar vanilės, bet ir įvairiausių vaisių bei uogų. Anot eksperto, gaminant įvairiausius gardumynus kavą galima derinti su bananais, gervuogėmis, mėlynėmis, braškėmis, vyšniomis, persikais, šviežiomis arba džiovintomis slyvomis, figomis bei datulėmis.
Vida Press nuotr./Bananinis kokteilis su kava ir kakava
Pavyzdžiui, bananais galima pagyventi ne tik kavos putėsius, bet ir pasigaminti ypatingo skonio kokteilius, mat bananų saldumas puikiai atsveria kavos kartumą. Išbandykite ledinį mokos kokteilį su kava, kakavos milteliais, bananu ir trupučiu agavos ar klevų sirupo. Mėlynių galima įmaišyti į kavos skonio keksiukų tešlą, o šviežios figos puikiai tiks prie itališkojo tiramisu.
Jeigu pasiilgote egzotikos, T.Lauvray siūlo prie puodelio kavos suvalgyti šviežių arba ant grotelių pakeptų ličių – nustebsite, kaip šie vaisiai dera prie šviežiai išvirtos kavos. Konditerijos ekspertas siūlo saldėsių su kava pasigaminti ir namuose bei dalijasi nesudėtingais receptais.
Kavos putėsiai
Ingredientai:
- 300 ml pieno;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 2 šaukštai cukraus;
- biskvito riekelių;
- 1 šaukštas želatinos;
- 50 g kavos pupelių;
- 250 g plaktos grietinėlės.
Gaminimas:
1. Užvirkite pieną ir į jį įmeskite kavos pupeles, kad šios pritrauktų.
2. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi. Pieną nukoškite ir sumaišykite su kiaušinių plakiniu. Tuomet ant nedidelės ugnies, kelias minutes dar pavirkite gautą masę kol ši sutirštės. Į kremą įpilkite želatinos, viską sumaišykite ir atvėsinkite.
3. Galiausiai biskvito riekeles pamirkykite šviežiai išvirtoje, cukrumi kiek pasaldintoje kavoje. Dėkite jas į indą ir ant viršaus uždėkite gautų putėsių. Viską apliekite plakta grietinėle.
Vida Press nuotr./Kavos putėsiai
Kavos ir ledų duetas „Affogato“
Ingredientai:
- mažas puodelis šviežiai išvirtos espresso kavos;
- keli šaukštai mėgstamų vanilinių ledų;
- šokolado drožlių;
- riešutų sirupo.
Gaminimas:
Paruoškite nedidelį kiekį mėgstamos kavos. Tuomet į stiklinę dėkite kelius didelius šaukštus ledų. Ant viršaus užpilkite mažą puodelį kavos ir viską apliekite sirupu. Jeigu norite, desertą galite pagardinti ir šokolado drožlėmis.
Jūsų dėmesiui – dar keli puikūs desertai su kava:
Ingredientai
Kava:
60.00 ml (stiprios)
Kaip gaminti
1. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Teks pasidarbuoti, tad pasitelkite kantrybę! Įmuškite kiaušinį ir išsukite iki vientisumo.
2. Supilkite į masę pieną, kavą, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Atsargiai išmaišykite, kol nebeliks sausų produktų ir masė bus vientisa.
3. Dėkite masę į apvalią kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, sulyginkite paviršių ir kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 50-60 min.
4. Išlydykite medų ir mentele aptepkite jau iškepusio dar šilto pyrago viršų, apibarstykite riešutais.
Suskleisti
Ingredientai
Kava:
1.00 valg. š. (tirpios)
Kaip gaminti
1. Puode sumaišyti supjaustytą sviestą ir gabaliukais sulaužytą šokoladą. Dėti ant garų vonelės ir ištirpinti. Nukelti nuo kaitros ir lėtai maišant leisti atvėsti iki kambario temperatūros.
2. Į plaktuvą supilti kiaušinius, suberti cukrų (cukraus kiekis priklauso nuo šokolado kartumo), vanilinį cukrų ir kavą. Viską išplakti iki purios šviesios masės.
3. Atvėsusią šokolado masę mentele pamažu įmaišyti į kiaušinių masę. Tada įmaišyti persijotus miltus, paskui – smulkintus graikinius riešutus.
4. Gautą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą 30×23 cm arba panašaus dydžio skardą.
5. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 25–30 minučių (kepimo trukmė priklauso nuo šokoladainio storio, svarbu neperkepti).
6. Ištraukus iš orkaitės palikti porai minučių skardoje, tada išimti su kepimo popieriumi ir visiškai atvėsinti ant grotelių.
Suskleisti
Ingredientai
Kava:
200.00 ml (stiprios espreso)
Kaip gaminti
1. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti.
2. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti.
2. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę.
4. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.
Suskleisti
Ingredientai
Figos:
8.00 vnt. (pusiau džiovintos; po 4 (90 g) biskvitui ir pertepimui)
Kava:
60.00 ml (po 30 ml biskvitui ir pertepimui)
Sviestas:
200.00 g (kambario temperatūros; biskvitui)
Druska:
0.50 arbat. š. (biskvitui)
Cukrus:
150.00 g (muskovado; biskvitui)
Soda:
1.00 arbat. š. (biskvitui)
Jogurtas:
50.00 g (natūralaus; biskvitui)
Džemas:
150.00 g (figų; pertepimui)
Romas:
1.00 arbat. š. (tamsaus; pertepimui)
Grietinėlė:
300.00 g (36 proc. riebumo; pertepimui)
Kaip gaminti
Iškepkite biskvitą:
1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite espreso kava, palikite 30 min.
2. Smulkintuvu susmulkinkite lazdyno riešutus, sudėkite išmirkytas figas. Viską susmulkinkite iki vientisos masės (gali likti šiek tiek figų ir riešutų gabalėlių).
3. Muskovado cukrų gerai ištrinkite tarp pirštų, kad neliktų gabalėlių. Cukrų ir sviestą su druska sudėkite į plakiklį, gerai išmaišykite.
4. Kiaušinius sumaišykite su jogurtu, vanilės ekstraktu, lengvai paplakite šluotele. Viską supilkite į sviesto ir cukraus masę. Išmaišykite.
5. Persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, gvazdikėlius, kardamoną. Viską palengva suberkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite.
6. Pasiruoškite tris (21 cm skersmens) kepimo skardas. Visą masę padalinkite į tris dalis ir sudėkite į skardas.
7. Kepkite 155 laipsnių krosnyje 25–30 minučių.
8. Iškeptus biskvitus palikite visiškai atvėsti.
Paruoškite pertepimą:
1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite kava ir romu, palaikykite 30 minučių. Sudėkite smulkintus skrudintus lazdyno riešutus, figų džemą, viską susmulkinkite smulkintuvu iki vientisos masės.
2. Grietinėlę plakite plakiklio inde (šluotele) iki purumo, tuomet sudėkite sūrį ir cukraus pudrą.
Formuokite tortą:
1. Dėkite vieną biskvitą į 21 cm skardą.
2. Figų ir riešutų pertepimą padalinkite į tris lygias dalis: vieną dalį tepkite ant biskvito, kad uždengtų visą biskvitą.
3. Kremą padalinkite į dvi lygias dalis, vieną dalį dėkite ant figomis ištepto biskvito. Dėkite antrą biskvitą, tepkite figų pertepimą, dėkite sūrio kremą. Dėkite trečią biskvitą, jį aptepkite likusiu figų ir riešutų pertepimu.
4. Tortą šaldytuve laikykite ne trumpiau nei 24 val., o dar geriau – 48 val. Tuomet tortą išimkite iš skardos ir puoškite šviežiomis figomis.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
300.00 g (250 g biskvitui ir 50 g šokoladiniam glajui)
Miltai:
200.00 g (biskvitui ir dar 3 šaukštai šokoladiniam glajui)
Cukrus:
650.00 g (550 g biskvitui ir 100 g šokoladiniam glajui)
Kakava:
12.00 valg. š. (po 6 šaukštus biskvitui ir šokoladiniam glajui; kuo juodesnės)
Kava:
1.00 puodelis (biskvitui (galite naudoti ir šiek tiek karamelinio sirupo))
Pienas:
3.00 valg. š. (šokoladiniam glajui)
Kaip gaminti
iškepkite biskvitus:
1. Ištirpinkite sviestą, į sviesta supilkite kakavą ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki baltumo, bet neperplakite. Tuomet į kiaušinių masę suberkite miltus, lengvai išmaišykite ir supilkite sviesto ir kakavos masę, viską išmaišykite.
2. Naudokite 24 cm skersmens torto kepimo skardą. Išklokite ją kepimo popieriumi, prispauskite ir supilkite trečdalį tešlos. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 10–12 minučių, tuomet išimkite, palikite kelias minutes atvėsti, išimkite biskvitą ir vėl įdėję naujo kepimo popieriaus kepkite antrą ir trečią biskvitus.
pagaminkite kremą:
1. Šaltą grietinėlę išplakite plakikliu iki purumo. Maskarponės sūrį lengvai ištrinkite su cukraus pudra, sudėkite grietinėlę ir išmaišykite, kad išeitų vientisas minkštas kremas.
pagaminkite glajų:
1. Ištirpinkite sviestą, tuomet berkite cukrų, maišykite, kad aptirptų cukrus, tuomet sudėkite kakavą ir miltus, viską maišykite šluotele, pabaigoje supilkite pieną, kad viskas gražiai susijungtų, ir šiek tiek pavirkite, kad sutirštėtų.
2. Užplikykite kavos puodelį, įpilkite karamelinio sirupo. Paruošta kava apšlakstykite visus tris biskvitus, leiskite įsigerti, jei reikia, šiek tiek nusausinkite popierinėmis servetėlėmis.
„sukonstruokite“ tortą:
1. Kai turite kremą ir glajų, o biskvitai jau sulaistyti kava, galima juos sutepti kremu. Padalykite kremą maždaug į 3 dalis ir pasilikite šiek tiek torto šonams aptepti. Dėkite pusę kremo ant pirmojo biskvito, gražiai išlyginkite, uždėkite aviečių uogienės ir šaukštu šiek tiek įmaišykite ją į kremą. Uždėkite ant viršaus antrąjį biskvitą, aptepkite jį likusiu kremu bei aviečių uogiene. Tuomet trečiąjį biskvitą uždėkite ant viršaus.
2. Peiliu ar mentele aptepkite torto kraštus likusiu kremu, kad būtų kuo lygesni kraštai. Tuomet užpilkite šokoladiniu glajumi – pilkite ne visą iš karto, o po kelis šaukštus, tepkite link kraštų, kad gražiai nutekėtų.
3. Tortą puoškite šviežiomis uogomis.
Suskleisti