Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas primena, kuo skiriasi faršas ir smulkinta mėsa. Greito jautienos troškinio su brokoliais receptas

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams, koldūnams ar blynams, tačiau šis produktas ne mažiau tinka įvairiems sotiems troškiniams, sriuboms arba gali būti puikus įdaras pikantiškiems pyragams.
Malta mėsa įdarytos cukinijos
Malta mėsa įdarytos cukinijos / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas primena, kuo smulkinta mėsa skiriasi nuo faršo – ir vieno, ir kito paruošimo mėsą lietuviai mėgsta maždaug vienodai.

Pasak G.Bačkovo, smulkinta mėsa gaminama po gyvulio paskerdimo praėjus iki 6 parų.

Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Galima sakyti, kad tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų. Į faršą gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Sužinoti, kuo pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį.

Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio. Ši mėsos dalis turi ne tik raumens, bet ir šiek tiek riebalo, todėl pagamintas faršas bus skanus ir sultingas.

Vida Press nuotr./Malta mėsa
Vida Press nuotr./Malta mėsa

Į ką renkantis atkreipti dėmesį?

Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą, turime žinoti kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką.

  • Renkantis tokią mėsą pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo. „Turbūt nesuklysiu pasakydamas, kad pirmiausiai mes perkame akimis. Todėl, rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą, taip pat turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą, pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: ji turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi, patamsėjusi ar papilkėjusi“, – teigia G.Bačkovas.
  • Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą – galiojimo data. Kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–4 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. Jeigu mėsą laikome šilčiau negu nurodyta ant etiketės – gedimo procesas prasideda dvigubai greičiau, todėl svarbu laikytis ant etikečių parašytų nurodymų.
  • Dar vienas dalykas, į kurį, anot G.Bačkovo, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etiketės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertini, ar tikrai taip ir yra. Riebesnį faršą galima naudoti gaminant kotletus ar cepelinus, o liesesnį – ruošiant, tarkime, čili troškinį.

Paklaustas, ar pirkėjams mėsą verta namuose malti patiems, G.Bačkovas tikina, kad dėl didelių mėsos produktams keliamų reikalavimų parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa ar faršas yra itin aukštos kokybės, todėl vargintis ir faršą gaminti namuose, anot jo, paprasčiausiai neapsimoka. Tačiau jeigu namuose ruošiate patiekalą, kuris reikalauja ypatingos rūšies maltos mėsos – galite ją sumalti ir patys.

Mėsos ekspertas dalijasi ir smulkintos jautienos troškinio su daržovėmis receptu.

Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais

Ingredientai (2 porcijoms):

  • 220 g smulkintos jautienos;
  • 0,5 brokolio;
  • 0,5 svogūno;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
  • druskos;
  • sezamo sėklų;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos.

2. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, sudėkite brokolius į keptuvę, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes. Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę.

3. Paruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius.

4. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.

Vida Press nuotr./Maltos jautienos ir brokolių troškinys
Vida Press nuotr./Maltos jautienos ir brokolių troškinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos