Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė apie ledjūrio menkę: tinka ir ant grilio, ir virti garuose. Receptai

Ledjūrio menkė – sodraus skonio, bet itin lengvos tekstūros, visame pasaulyje itin pamėgta žuvis. Ji ne tik lengvai pagaminama, bet ir gausi įvairiausių organizmui naudingų medžiagų. Tai dar ir itin universali žuvis, kurią galima kepti keptuvėje, orkaitėje, dėti į troškinius, o vasarą ji puikiai tiks ir ant grilio.
Menkės kepsneliai
Menkės kepsneliai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys, turi mažai kalorijų: 100 g jų yra vos 92. Dar ji lengvai virškinama, todėl patiks ir tiems, kurie vadovaujasi sveikos mitybos pricipais, metantiems svorį ar net turintiems skrandžio bei virškinimo problemų. Be to, dėl savo švelnaus skonio ledjūrio menkė puikiai tiks ir vaikams.

Ledjūrio menkės paprastai yra gana didelės – apie 7–10 kg ir dažniausiai užauga iki 60–90 cm ilgio. Šios žuvys labiausiai paplitusios Šiaurėje – sutinkamos Šiaurės, Barenco, Baltojoje, Baltijos jūrose, taip pat ir Šiaurės Atlanto vandenyne. Tiesa, Lietuvos priekrantėje jos sutinkamos retai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

Viena universliausių žuvų

„Ledjūrio menkė dažniausiai yra patiekiama kepta aliejuje, o vienas populiariausių iš šios žuvies gaminamų patiekalų – žuvis tešloje su bulvytėmis, geriau žinomas fish and chips pavadinimu.

„Fish and chips“
Receptas: Žuvis su bulvytėmis pagal britišką rceptą
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Menkė: 4.00 vnt. (filė)
Miltai: 200.00 g (ir dar šiek tiek apvoliojimui)
Soda: 1.00 arbat. š.
Alus: 1.00 st. (šviesaus)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Bulvės: 1.00 kg
Aliejus: 500.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Bulves galima paruošti dvejopai. Nuskutę ir supjaustę bulves lazdelėmis, pusvalandžiui pamerkite į vandenį. Prikaistuvyje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų. Nusausinę bulves (naudokite ir popierines servetėles, kad būtų visai sausos ir vandens nepatektų į aliejų, nes taškysis riebalai), po kelias lazdeles meskite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pageltonuos (apie 3–4 minutes).

2. Ant lėkštės patieskite popierinę servetėlę, išgriebkite bulves ir dėkite į lėkštę. Ant išgriebtų bulvių užtieskite servetėlę ir gruzdinkite kitą porciją. Kai visos bulvės bus iškeptos, laikykite šiltai, kol paruošite žuvį.

3. Kitas būdas – bulves supjaustykite skiltelėmis, apvirkite, ištepkite skardą aliejumi, sudėkite nukoštas bulves, apšlakstykite aliejumi, apiberkite druska ir pašaukite į iki 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.

4. Į lėkštę įberkite miltų ir apvoliokite menkės filė. Tai svarbu – vėliau tešla gerai „prilips“ prie žuvies.

5. Iš miltų, sodos, druskos, pipirų, alaus ir citrinų sulčių sumaišykite tešlą iki konsistencijos, kad įmerkus ir „paplukdžius“ žuvies filė, ji pasidengtų tešlos sluoksniu. Tokią žuvį dėkite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol tešla bus traški, o žuvis – iškepusi. Maždaug 6–10 minučių, priklausomai nuo filė storio.

6. Žuvį su bulvėmis patiekite lėkštėje, pagal skonį apšlakstykite citrinos sultimis, pasigardinkite druska ir pipirais.

Suskleisti

Tačiau švelniu, bet gana sodriu skoniu pasižyminčią menkę galima ruošti ir garuose, kepti orkaitėje, ją galima tiekti su makaronais, ryžiais, daržovėmis ar kitais mėgstamais garnyrais. O vasarą šią žuvį galima kepti ir kepsninėje, ant grilio“, – pasakoja maisto ekspertė.

Svarbiausia menkės neperkepti, nes ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma.

Anot V.Juodkazienės, svarbiausia ruošiant menkę jos neperkepti. Mat tuomet ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma.

Menkė islandiškai
Receptas: Menkė pagal islandišką receptą
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Menkė: 6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 0.50 st. (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Suskleisti
Menkė garuose
Receptas: Menkė garuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 78
Receptas
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (filė - galite rinktis ir kitokią baltą žuvį)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (citrininiai - pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 400.00 g (keptos orkaitėje)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagal skonį įtrinkite citrininiais pipirais, druska, kapotomis petražolėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir apie 10 min. troškinkite puode virš garų. Padėkite šiltai.
  2. Tiekite su orkaitėje keptomis mažomis bulvytėmis. Jeigu norite, žuvį galite tiekti su imbierų padažu.
  3. Padažui: nedidelis svogūnas, česnako skiltelė, trečdalis šaukštelio malto imbiero, žiupsnelis citrinų žievelių, 50 ml žuvų sultinio, pagal skonį druskos ir citrinų sulčių, šaukštas aliejaus.   Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, trumpai pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai ir česnakai suminkštės, į padažą berkite imbiero, citrinų žievelių ir dar kelias min. troškinkite ant mažos ugnies. Padažą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis ir užpilkite juo paruoštą žuvį.
Suskleisti

Maisto ekspertė dalijasi ir itin paprastu, tačiau abejingų nepaliksiančiu ledjūrio menkės su citrina receptu.

Citrininė ledjūrio menkė

Ingredientai:

  • 100 g sviesto;
  • 1 citrina;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • ½ arbat. šaukšt. džiovintų petražolių;
  • 3 skiltelės česnako;
  • ledjūrio menkės filė;
  • 2 valg. šaukšt. citrinpipirių.

Gaminimas:

1. Iki 175 °C laipsnių įkaitinkite orkaitę.

2. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jį sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais, petražolėmis ir smulkintu česnaku. Gautą mišinį maišydami virkite apie 10 minučių, kol sutirštės.

3. Menkės filė išdėliokite skardoje, žuvį apipilkite puse pasigaminto padažo, dar šiek tiek pabarstykite citrinpipiriais, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15–20 min.

4. Galiausiai žuviai iškepus ją dar šiek tiek patepkite likusiu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais