Skirtingų žmonių pusryčių įpročiai labai nevienodi: vieni mėgsta pusryčiams rinktis tik lengvus patiekalus, kiti visada valgo sočiai, o treti linkę visai nepusryčiauti.
Ką valgyti „pelėdoms“, o ką „vyturiams“?
Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, pusryčių reikėtų nepraleisti, o patiekalus kiekvienam derintis prie savo kasdienybės, bioritmų:
„Reikėtų atsižvelgti į tai, kokiu ritmu žmogus dirba ir ko reikalauja jo organizmas. Kiekvienam rytas gali prasidėti skirtingai, nes žmonės yra įvairūs. Viskas priklauso nuo to, ar keliatės anksti, ar vėlai. Jei ryte atsikelti lengva ir tai darote anksti, verčiau suvalgyti sočius pusryčius – „vyturėliams“ bus lengviau be užkandžiavimų sulaukti pietų. Sočiau papusryčiauti verta ir tada, kai žmogus žino, jog visa diena numatoma darbinga, tai yra, bus ne tik protinės, bet dar ir fizinės veiklos. Tada galima rinktis turtingą angliavandeniais ir baltymais maistą, pavyzdžiui, kiaušinienę, varškę su trupučiu medaus ar sauja uogų.“
Pusryčiams dietologė taip pat siūlo rinktis viso grūdo duonos sumuštinius su liesa mėsa, įvairiomis daržovėmis, liesu sūriu ar kitais maistingais ingredientais. „Pelėdžiukams“ kiek kitaip – kai ryte atsikelti labai sunku, pusryčiai turėtų būti lengvesni, pavyzdžiui, vaisiai ar indelis jogurto, o sotesnis valgymas galėtų nusikelti į šiek tiek vėlesnį laiką“, – pataria E.Gavelienė.
Svarbu neskubėti ir pasirūpinti įvairove
Pasak gydytojos dietologės, energija – ne tik fizinė, bet ir emocinė – kurią gauname su maistu, priklauso nuo produktų sudėties bei savijautos pavalgius. Todėl verta pasidomėti maisto produktų sudėtimi, o svarbiausia, žinant savo dienotvarkę ir dažnai rytais labai skubant, kartais nepatingėti pusryčius pasiruošti iš vakaro.
Ekspertė primena, kad pusryčiai padeda tolygiau išdėlioti dienai skirtą maistą, tokiu būdu neapkraunama virškinimo sistema, ne taip stipriai išalkstama ir galima dažniau pasimėgauti valgymo procesu.
Pusryčius patariama pavalgyti per pirmąsias 2–3 valandas nuo atsibudimo.
„Pirmasis dienos valgymas turėtų būti teikiantis energiją ir lengvumo pojūtį organizme. Jei nepavyksta pasimėgauti pusryčių valgymu tam skiriant 15 minučių, geriau nukelti pirmąjį dienos valgymą kiek vėliau. Pusryčius patariama pavalgyti per pirmąsias 2–3 valandas nuo atsibudimo“, – teigia E.Gavelienė.
Ji priduria, kad šeimai gaminami pusryčiai turi būti kuo maistingesni – turtingi įvairiomis medžiagomis, palankiomis kiekvienam šeimos nariui.
Mitybos specialistę papildo kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kuri siūlo išbandyti vis naujus receptus, kuriems nereikia nei daug laiko, nei pastangų. Taip pat pravartu improvizuoti su įprastais patiekalais.
„Galima pakeisti vos vieną patiekalo ingredientą ir skonis jau bus visai kitoks. Pavyzdžiui, mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis, medumi, grikių košės gerbėjai įpjausto į ją avokado skiltelių. Nors šių grūdų kruopos yra, ko gero, populiariausias pusryčių pasirinkimas, nereikia pamiršti ir kitų – miežių, sorų, bolivinių balandų, burnočių. Kaskart jas galima valgyti vis su kitais priedais: vaisiais, uogomis, tyrėmis, pesto ar sojos padažu, saulėje džiovintais pomidorais, šviežiomis ar pakepintomis daržovėmis, įvairiais daigais, sėklomis, fetos ar kitokiu sūriu, barstyti smulkintomis žolelėmis ir mėgstamais prieskoniais“, – pataria L.Barčaitė.
Siūlome išbandyti keturis pusryčių variantus, kurie padės gerai jaustis visą dieną.
Dribsiai su migdolais ir karamelizuotais obuoliais
Ingredientai:
- 100 g avižinių dribsnių;
- 50 g grikių dribsnių;
- 50 g migdolų dribsnių;
- 1 šaukštas klevų sirupo;
- 150 g obuolių;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 4 šaukštai jogurto.
Gaminimas:
1. Įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite avižinius ir migdolų dribsnius. Kai jie taps auksinės spalvos, suberkite grikių dribsnius ir dar šiek tiek paskrudinkite, tada atidėkite į šalį ir leiskite jiems atvėsti.
2. Nuplaukite ir nulupkite obuolius, supjaustykite juos skiltelėmis.
3. Įkaitinkite keptuvę ir, įpylę šiek tiek vandens, apkepkite obuolių skilteles.
4. Kai obuoliai taps skaidrūs, įpilkite klevų sirupo ir cinamono, kad skiltelės karamelizuotųsi.
5. Atvėsinkite karamelizuotus obuolius ir patiekite su dribsniais ir jogurtu.
Kiaušinienė su daržovėmis
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 25 ml alyvuogių aliejaus;
- 60 g špinatų;
- 1 šaukštelis Provanso žolelių arba kito mišinio;
- 1 avokadas;
- 2 pomidorai;
- 100 g graikiško jogurto;
- 4 riekelės čiabatos ar kitos mėgstamos rūšies duonos.
Gaminimas:
1. Įjunkite orkaitę grilio režimu ir įstatykite groteles arčiau orkaitės viršaus, o kepimo skardą – po grotelėmis.
2. Supjaustykite duoną riekelėmis ir dėkite ant grotelių, apkepkite iš abiejų pusių.
3. Tą patį padarykite su pomidorais – apšlakstykite juos aliejumi ir kepkite ant grotelių iš abiejų pusių.
4. Tuo pat metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite špinatus su prieskonių mišiniu, atsargiai išmaišykite. Tada įmuškite du kiaušinius ir keptuvę uždenkite.
5. Sumažinkite temperatūrą perpus ir leiskite kiaušiniams kepti iki norimos konsistencijos.
6. Patiekite viską kartu – su jogurtu ir gerųjų augalinių riebalų šaltiniu – avokadu.
Šaldytų uogų kokteilis
Ingredientai:
- 400 g šaldytų uogų;
- 1 minkštas avokadas;
- 2 minkšti bananai;
- 400 ml avižų arba riešutų "pieno";
- 2 šaukštai migdolų sviesto;
- medaus – pagal skonį.
Gaminimas:
Viską sudėkite į trintuvą ir sumaišykite iki kreminės konsistencijos (trinkite bent 1-1,5 min.). Patiekite.
Penkių grūdų dribsnių košė su keptais bananais
Ingredientai:
- 80 g penkių grūdų dribsnių;
- 300 ml avižų, ryžių arba liesesnio karvės pieno;
- 1 bananas;
- šlakelis alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Dribsnius su pienu, ryžių arba avižų pienu užkaiskite ant vidutinės kaitros ir užvirkite. Pavirkite juos bent 3 minutes, tada leiskite košei šiek tiek pastovėti.
2. Išmaišykite ir išdėliokite į lėkštes.
3. Bananą supjaustykite griežinėliais ir apkepkite ant keptuvės iš abiejų pusių, uždėkite ant košės. Ją taip pat galima gardinti varške, riešutų sviestu arba gabalėliu sūrio.