Ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes ir dalinasi receptais

Atšalus orams vieni mėgaujasi prieskonių kupinais indiškais kariai ar kitu egzotišku maistu, kiti nori paprastesnių lietuviškų patiekalų. Tokių, kokius sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Ko gero, smagiausia derinti viena ir kita – vieną savaitgalį nirti į egzotiškus skonius, kitą – formuoti cepelinus ar čirškinti bulvinius blynus.
Balandėliai
Balandėliai / Vida Press nuotr.

Kaip tvirtina pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai – milžiniškas. Todėl visada bus dienų, kai norėsis prisidėti sklidiną lėkštę kvapnių balandėlių ar kotletų.

Patiekalams, kurių skonis pažįstamas nuo vaikystės, apibūdinti vis dažniau vartojamas terminas „jaukusis maistas“ (ang. comfort food). Jis sukurtas nusakyti tiems patiekalams, kuriuos valgant ateina ramybė, grįžta vaikystės prisiminimai, pasijuntama saugiai ir jaukiai. Kiekvienas turi savo jaukiųjų patiekalų sąrašą, o dalis žmonių tikrai į jį įtraukia balandėlius, baltąją mišrainę.

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi iš išimčių. Viena tokių: balandėliai – pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Autorės nuotr./Balandėliai su kalakutiena
Autorės nuotr./Balandėliai su kalakutiena

Ruošiant balandėlius nebūtina laikytis tikslaus recepto, lieka daug vietos išmonei.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių.

„Balandėliai yra gana nebrangus patiekalas. Vienintelis jų minusas – gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia kelias balandėlių gamybos gudrybes, kurios padės sutaupyti laiko, išvengti nenorimo kvapo ir pagerinti skonį:

  • Jei naudosite tik jautienos faršą, balandėliai gali būti sausoki, todėl rekomenduojama į įdarą dėti ne tik ryžių, bet ir apkeptų daržovių.
  • Pomidorų tyrė bus išraiškingesnio skonio, jei į ją įtarkuosite nuluptą obuolį ir įlašinsite šlakelį obuolių acto.
Vida Press nuotr./Balandėliai
Vida Press nuotr./Balandėliai
  • Jei erzina verdamo kopūsto kvapas, į vandenį įmeskite žiupsnelį cukraus ir nedenkite puodo.
  • Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį. Atšildytas jis bus minkštas.

V.Juodkazienė siūlo išbandyti ir 2 skirtingus balandėlių receptus.

Tradiciniai balandėliai

Ingredientai:

  • 1 kopūsto galva;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 l vandens arba jautienos sultinio;
  • 400 g konservuotų trintų pomidorų;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį);
  • 3–4 valg. šaukšt. ryžių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

2. Įdarui svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų.

3. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą.

Vida Press nuotr./Balandėliai puode
Vida Press nuotr./Balandėliai puode

4. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

Vegetariški balandėliai

Ingredientai:

  • 1 kopūsto galva;
  • 800 g konservuotų avinžirnių;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 valg. šaukšt. kario miltelių;
  • didelė sauja petražolių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

padažui:

  • 500 g konservuotų trintų pomidorų;
  • 3 puodeliai pomidorų sulčių;
  • 1–2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

2. Paruoškite padažą: pomidorų pastą sumaišykite su vandeniu, tuomet su pomidorų sultimis, sudėkite kapotus pomidorus, pasūdykite pagal skonį.

3. Paruoškite įdarą: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite. Apkeptą įdarą paminkykite, įpilkite citrinos sulčių, karį, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

4. Suvyniokite balandėlius – ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir užvyniokite.

Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek paruošto pažado ir vienu sluoksniu sudėkite balandėlius, užpilkite likusį padažą, kad juos pasemtų. Kai padažas užvirs, sumažinkit ugnį ir kepkite uždengtus apie 25 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs