Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, užkonservuoti galima beveik kiekvieną mėgstamą daržovę ar vaisių. Anot jos, tam labiausiai tinka pačios šviežiausios ir jauniausios sodo ir daržo gėrybės. Būtent neperaugusios daržovės bei vaisiai geriausiai išlaiko savo formą ir traškumą.
Maisto ekspertės teigimu, žiemai pasiruošti mėgstamų gėrybių nėra sudėtinga. Visgi, keliomis pagrindinėmis konservavimo taisyklėmis vadovautis reikėtų.
1. Marinatui svarbu balansas
„Konservuotų daržovių skoniui daugiausiai įtakos turi marinatas, todėl visų pirma svarbiausia jį tinkamai pasiruošti. O tam, kad marinatas būtų skanus ir praturtintų gėrybių skonį, reikalingos tam tikros proporcijos. Jis negali būti per saldus, per sūrus ar per rūgštus“, – teigia vaisių ir daržovių ekspertė.
Vietoj baltojo rafinuoto cukraus galite rinktis ir rudąjį nerafinuotą arba pasaldinti marinatą medumi.
Ruošiant marinatą aklai ingredientų dėti nereikėtų. Pavyzdžiui, jeigu marinatui reikia 1 litro vandens, tai rūgšties privalo būti 100–200 ml. Tiesa, ekspertė pabrėžia, kad jeigu norite pasiruošti sveikesnį marinato variantą, vietoj baltojo rafinuoto cukraus galite rinktis ir rudąjį nerafinuotą arba pasaldinti marinatą medumi.
2. Tradicinį actą drąsiai keiskite įdomesniu
Dar vienas ir bene svarbiausias konservavimo komponentas – actas. Pasak ekspertės, jį galima rinktis tokį, koks patinka labiausiai.
„Nors konservavimui Lietuvoje vis dar populiaru naudoti tradicinį actą, nebijokite paeksperimentuoti. Mat daržovių marinavimui puikiai tinka ir obuolių actas. Būtent jį anksčiau žmonės gamindavosi patys ir naudodavo ruošdami įvairiausius marinatus. Obuolių actas išsiskiria salstelėjusiu skoniu, todėl jis konservuotoms daržovėms ir netgi vaisiams suteikia saldžiai rūgštaus skonio“, – pasakoja J.Sabaitienė.
Norintys išskirtinesnių ir egzotiškesnių skonių konservavimui galėtų rinktis ir rytiečių pamėgtą ryžių actą. „Ryžių actas yra pagamintas iš fermentuotų ryžių. Jis pasižymi švelniu, šiek tiek saldžiu skoniu. Šis actas yra vienas pagrindinių daugelio Azijos patiekalų ingredientų, įskaitant marinuotas daržoves, sušiams skirtus ryžius ar salotų padažus“, – teigia ekspertė.
3. Išbandykite kvapnias žoleles
Pašnekovė taip pat pataria, kad, konservuojant mėgstamus produktus vien druska, pipirais ir rūgštimi, apsiriboti nereikia. Tam puikiai tinka patys įvairiausi prieskoniai ar žolelės, pradedant krapais ir baigiant aitriosiomis paprikomis.
„Jeigu norite savo ruošiamoms daržovėms suteikti gaivaus skonio – naudokite mėtas ir čiobrelius, išskirtinesnio skonio gėrybėms suteiks gvazdikėliai, kalendros, rozmarinai arba juodųjų serbentų, vyšnių lapai. Jeigu mėgstate aštriau, į stiklainį galite įmesti ir žalių česnakų, čili pipirų ar Chalapos aitriųjų paprikų“, – sako J.Sabaitienė ir dalijasi abejingų nepaliksiančių konservuotų cukinijų ir patisonų receptais.
Marinuotos cukinijos su kalendromis
Ingredientai:
- kelios jaunos, neperaugusios cukinijos;
- pasirinkto acto;
- druskos;
- cukraus arba medaus;
- šviežių krapų;
- kelios skiltelės česnako;
- keli juodųjų pipirų grūdeliai;
- šviežių kalendrų.
Gaminimas:
1. Cukinijas supjaustome stambesniais gabalėliais.
2. Į pusės litro stiklainius beriame po šaukštą cukraus arba medaus ir šaukštelį druskos. Pilame apie 50 ml acto. Į stiklainį beriame pipirus, dedame krapus, kalendrą, metame kelias skilteles česnako. Galiausiai sudedame supjaustytas cukinijų riekeles ir viską užpilame verdančiu vandeniu.
3. Stiklainius sustatome į vandens puodą, juos pridengiame (neužsukame) dangteliais ir kaitiname 10–15 minučių.
4. Sandariai užsukame, apverčiame stiklainius, šiltai uždengiame ir paliekame visiškai atvėsti.
Marinuoti, aštrūs patisonai
Ingredientai:
- jaunų, neperaugusių patisonų;
- pasirinkto acto;
- druskos;
- cukraus arba medaus;
- šviežių krapų;
- kelios skiltelės česnako;
- keli juodųjų pipirų grūdeliai;
- kelios aitriosios paprikos.
Gaminimas:
1. Į pusės litro stiklainius beriame po šaukštą cukraus arba medaus ir šaukštelį druskos. Pilame apie 50 ml acto. Toliau į stiklainį beriame pipirus, dedame krapus, susmulkintus čili pipirus, metame kelias skilteles česnako. Galiausiai į stiklainį sudedame patisonus ir viską užpilame verdančiu vandeniu.
2. Stiklainius sustatome į vandens puodą, juos pridengiame (neužsukame) dangteliais ir kaitiname 10–15 minučių.
3. Sandariai užsukame, apverčiame stiklainius, šiltai uždengiame ir paliekame visiškai atvėsti.