Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai dalijasi įdomybėmis apie cukinijas bei pateikia naujų receptų.
„Skaniausios yra mažo ir vidutinio dydžio cukinijos. Maždaug 12–24 cm ilgio cukinijų odelė yra pakankamai plona, o minkštimas – ne per daug vandeningas, ryškesnio skonio ir tekstūros,“ – pasakoja V.Juodkazienė.
Cukinija – makaronų pakaitalas
Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, tačiau negali gyventi be makaronų, maisto ekspertė siūlo alternatyvą – sveikuoliškus makaronus iš cukinijų.
„Cukinija – mažai kaloringas, vitaminų gausus produktas. Stiklinėje griežinėliais pjaustytos cukinijos yra vos 19 kalorijų, o tai – beveik du kartus mažiau lyginant su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, brokoliais. Cukinija yra puikus pasirinkimas vakarienei, nes pavalgysite ne tik skaniai, bet ir neapsunksite“ – sako maisto ekspertė, kurios teigimu, cukinija gali itin lengvai pakeisti netgi makaronus, o tai aktualu ir gliuteno netoleruojantiems žmonėms.
„Norint pasigaminti cukinijų makaronų, reikia tik specialaus virtuvinio įrankio, kuris sutarkuotų cukinija plonais šiaudeliais, kurie būtų panašūs į makaronus. Tokių makaronų galite net nevirti ir valgyti kaip salotas, tačiau jei norite šiltų – trumpai apkepkite keptuvėje ar orkaitėje. Jeigu nusprendėte cukinijų makaronus apvirti, reikėtų atidžiai stebėti laikmatį, kad makaronai neištežtų“, – sako V.Juodkazienė.
Galima valgyti ir žiedus
Ar žinojote, kad cukinija, kaip ir jos giminaitis agurkas, iš tiesų yra vaisius? Maisto ekspertė pasakoja, kad galima valgyti ne tik cukinijos vaisius, bet ir jos žiedus.
„Žvelgiant iš biologinės pusės, daržovės yra žoliniai augalai, kurių lapai, stiebas arba šaknys yra valgomi. Cukinija nėra nei viena šių dalių, be to, jos viduje yra sėklos, iš kurių galima išauginti naują cukinijos augalą. Būtent todėl biologai cukiniją vadina vaisiumi,“ – pasakoja maisto ekspertė.
Pasak jos, įdomu tai, kad cukinijos augalo žiedai yra valgomi. „Juos galime kepti arba įdaryti, taip pat naudoti salotoms. Žiedai priduoda ne tik skonio, bet ir spalvų jūsų patiekalui. Žinoma, parduotuvėse sunku įsigyti cukinijų žiedų, tačiau jei patys auginate šiuos vaisius – paeksperimentuokite,“ – pataria maisto ekspertė ir siūlo kelis receptus.
Cukinijų makaronai su česnaku ir parmezano sūriu
Ingredientai:
- 4 vidutinio dydžio cukinijos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 skiltelės česnako;
- 0,5 arbat. šaukšt. smulkintos raudonosios paprikos;
- 2 kubeliais smulkinti vidutinio dydžio pomidorai;
- 150 g tarkuoto parmezano sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 2 arbat. šaukšt. šalto vandens;
- baziliko lapelių;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Skutikliu supjaustykite cukiniją ilgomis juostelėmis.
2. Didelę, gilią keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros, supilkite aliejų, traiškytą česnaką ir smulkintą raudonąją papriką. Kai česnakas pradės skrusti, į keptuvę sudėkite cukinijos juosteles. Kepkite apie dešimt minučių vis pamaišydami, tačiau neperkepkite – cukinijos turėtų išlaikyti savo traškumą.
3. Tuomet sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką bei parmezano sūrį ir pakepkite dar minutę.
4. Makaronų žnyplėmis sudėkite cukinijos juosteles į lėkštes.
5. Į šaltą vandenį sudėkite kukurūzų krakmolą, mišinį supilkite į verdantį keptuvėje likusį skystį. Kepkite maišydami, kol skystis sutirštės iki padažo. Į padažą įdėkite druskos ir juo apliekite cukinijų makaronus.
6. Prieš patiekdami dar apibarstykite parmezano sūriu.
Cukinijų žiedų ir avokadų salotos
Ingredientai:
- 0,5 puodelio mažų cukinijų žiedų be stiebelių;
- 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. pipirų;
- 1 romaninė salota;
- 3 valg. šaukšt. skrudintų saulėgrąžų sėklų;
- 1 supjaustyto avokado.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite citrinų sultis, aliejų, garstyčias, druską ir pipirus.
2. Sudėkite salotas, pusantro puodelio cukinijų žiedų, saulėgrąžų sėklas ir avokadą. Maišykite, kol visi ingredientai pasidengs padažu.
3. Prieš patiekdami, ant viršaus užberkite likusius cukinijų žiedus.
Įdaryta cukinija su jautiena
Ingredientai:
- 700 g liesos jautienos faršo;
- 1 didelis smulkintas svogūnas;
- 1 didelė smulkinta žalioji paprika;
- 1 smulkinta Chalapos paprika;
- 1 puodelis duonos trupinių;
- 1 didelis išplaktas kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. džiovintų petražolių;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto baziliko;
- 1 arbat. šaukšt. itališkų prieskonių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 400 g pomidorų padažo;
- 2 vidutinio dydžio grubiai smulkinti pomidorai;
- 4 arba 5 vidutinio dydžio cukinijos;
- 150 g tarkuoto mocarelos sūrio;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite visus ingredientus (išskyrus sūrį ir cukinijas).
2. Išilgai supjaustykite cukinijas ir šaukštu išimkite sėklas.
3. Į cukinijas sudėkite mėsos mišinį, o ant viršaus pasklaidykite likusį pomidorų padažą.
4. Įkaitinkite kepimo orkaitę iki 190 laipsnių, cukinijas sudėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 45 minutes, kol cukinija suminkštės.
5. Paskutinėmis kepimo minutėmis apibarstykite sūriu.