Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertė pataria, kaip teisingai atšildyti žuvį, ir dalijasi troškintos lydekos receptu

Žuvis – gana greitai gendantis produktas, tad jeigu nusipirkę jos šviežios per kelias dienas suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir dedame į šaldiklį. Žinoma, nemažai žmonių mielai perka ir jau užšaldytą žuvį. Tačiau ar žinote, kaip pirktinę ar pačių užšaldytą žuvį reikėtų taisyklingai atšildyti?
Šviežia žuvis
Šviežia žuvis / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis sako, kad atšildydami žuvį žmonės dažnai daro kelias klaidas, dėl kurių kenčia ir skonis, ir maistinė vertė.

„Žuvis savo maistinėmis savybėmis yra vienas iš labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų maisto produktų. Specialistai rekomenduoja žuvies valgyti bent 3 kartus per savaitę. Tai lengvai virškinimas ir greitai paruošiamas maistas. Žuvis pasižymi baltymų gausa, joje taip pat galima rasti ir nemažai A ir D vitaminų, omega-3 rūgščių. Be to, žuvies patiekalai turi mažai kalorijų“, – žuvies privalumus vardija A.Čepulis.

Vida Press nuotr./Lašiša su „Teriyaki“ padažu
Vida Press nuotr./Lašiša su „Teriyaki“ padažu

Jei žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios.

Pasak jos, pirkti šaldytą žuvį – nėra blogas pasirinkimas, nes ji užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį ir šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies. Tačiau labai svarbu yra žinoti, kaip tinkamai ją atšildyti, todėl A.Čepulis dalijasi ir keliomis taisyklėmis, kuriomis reikėtų vadovautis atšildant žuvį:

Mikrobangų krosnelės nenaudoti. Daugelis žuvį bando atšildyti kuo greičiau, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelėje, tačiau šis pasirinkimas nėra geriausias dėl to, kad drastiškai pasikeičia žuvies temperatūra. Taip žūva dalis gerųjų joje esančių medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą.

Kambario temperatūroje dauginasi bakterijos. Žuvies nereikėtų atšildyti ne tik mikrobangų krosnelėje, bet ir kambario temperatūroje. Anot ekspertės, nors žuvies atšildymas kambario temperatūroje nėra toks drastiškas, kaip mikrobangų krosnelėje – visgi žuvį atšildant šiuo būdu gali pasikeisti jos tekstūra, o ir bakterijos šilumoje dauginasi daug greičiau.

Šaldytuvas – tinkamas pasirinkimas. Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6 °С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia žuvį iš šaldymo kameros ištraukti iš vakaro ir per naktį palikti šaldytuvo lentynoje.

Vandenyje su ledukais atšyla palaipsniui. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote ją pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių. Žuvį geriausia atšildyti neišėmus iš pakuotės, nes tuomet į ją mėsą neprisunks daug vandens.

Svarbu nusausinti. Anot ekspertės, atšildžius žuvį, atsargiai išėmus ją iš pakuotės, prieš kepant dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai nesikaramelizuos.

Vida Press nuotr./Žuvies filė
Vida Press nuotr./Žuvies filė

Pakartotinai užšaldyti – klaida. Dar viena klaida, kurią kartais daro žmonės – pakartotinai ją užšaldo. A.Čepulis teigia, kad to daryti nevalia, nes taip pasikeis ne tik žuvies skonis, tekstūra, bet ji ir neteks gerųjų savo savybių bei maistinės vertės.

Pašnekovė siūlo ir nesudėtingai pagaminamo, bet abejingų nepaliksiančio lydekos patiekalo receptą.

Grietinėlėje troškinta lydeka

Ingredientai:

  • 1 kg lydekos;
  • 0,5 l grietinėlės;
  • 300 g svogūnų;
  • 100 g morkų;
  • 100 g aliejaus;
  • 50 g sviesto;
  • 0,5 citrinos;
  • druskos;
  • pipirų;
  • petražolių;
  • krapų.

Gaminimas:

1. Lydeką išdorokite ir supjaustykite maždaug 1–1,5 centimetrų storio gabalėliais.

2. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir sudėkite lydekos gabaliukus. Juos iš abiejų pusių gerai pakepinkite iki 5 minučių, o tuomet perdėkite į atskirą indą. Ant lydekos berkite druskos ir pipirų, apšlakstykite citrinos sultimis.

3. Toje pačioje keptuvėje ištirpdykite sviestą ir jame pakepinkite svogūnus su morkomis. Morkos turi gerai apkepti ir suminkštėti. Tada pilkite grietinėlę, sumažinkite ugnį ir pagal skonį dėkite prieskonių. Supilkite skystį nuo žuvies ir viską gerai sumaišykite.

4. Galiausiai, sudėkite žuvį, troškinkite uždengę dangčiu, po kurio laiko žuvį apverskite. Po žuvies įdėjimo praėjus 5–10 minučių – patiekalas paruoštas.

Lauros Kanevičiūtės nuotr./Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis
Lauros Kanevičiūtės nuotr./Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais