Pranešime žiniasklaidai „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, jog įtraukdami į valgiaraštį tuno patiekalų kartu prisidėsite ir prie savo sveikatos stiprinimo. Tunas turi daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Tiesa, norint išsaugoti šios žuvies ne tik vertingąsias, bet ir skonio savybes, svarbu atminti keletą pagrindinių paruošimo taisyklių.
Perkeptas tunas gali prarasti visą sultingumą.
„Jeigu vakarienei ruošiatės patiekti tuno kepsnį, pasistenkite jo neperkepti. Tai ypač svarbu, nes perkeptas tunas gali prarasti visą sultingumą ir tapti itin sausu. Idealiu atveju jis turi būti vidutiniškai iškeptas, o tam labiausiai gali padėti itin gerai įkaitinta keptuvė. Tuno kepimas neturėtų užimti daug laiko – ant stiprios ugnies pakanka ir 5 minučių. O jeigu norite įsitikinti, ar tunas iškepė, vadovaukitės šia taisykle: apskrudęs iš išorės, o viduje – rausvas ir sultingas. Tai primena jautienos kepsnio gamybą, tad ne veltui tunas lyginamas būtent su šia mėsa tiek dėl savo maistingumo, tiek dėl ruošimo ypatybių“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Ji priduria, jog iš šios šviežios žuvies galima lengvai pasigaminti ir tuno mėsainį. „Didesnę šviežio tuno filė supjaustykite smulkiais gabalėliais, pagardinkite česnaku, šlakeliu sojos, šaukštu aliejaus ir savo pamėgtais prieskoniais. Viską gerai išmaišę suformuokite du paplotėlius ir juos palaikykite šaldiklyje 10 minučių. Tuomet gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite juos po porą minučių iš abiejų pusių. Paplotėlius dėkite ant mėsainių bandelių bei patiekite kartu su mėgstamomis daržovėmis. Ypač čia tiktų paprasčiausiai supjaustytas pomidoras, salotos, avokadas bei citrinos sultys“, – paprastomis instrukcijomis dalijasi maisto gamybos ekspertė. Jūsų dėmesiui – dar pora receptų.
Česnakinis tuno kepsnys
Ingredientai:
- 2 tuno filė;
- 4 sutrintos česnako skiltelės;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė, o tada sandariai uždarykite žuvį inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.
2. Praėjus marinavimo laikui nusausinkite tuno filė. Tuomet popierinį rankšluostį sušlapinkite aliejumi – juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę. Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo, atsargiai dėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 minutes arba kepkite tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus vis dar bus rausvos spalvos.
Citrininis tunas su bulvėmis orkaitėje
Ingredientai:
- 2 tuno filė;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 0,5 citrinos sultys (ir citrinos skiltelė patiekiant);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
- 200 g raudonųjų bulvyčių;
- 2 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C temperatūros.
2. Padalinkite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą – bulvytėms. Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
3. Vieno indelio mišiniu išmasažuokite tuno filė, sandariai ją uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 minučių.
4. Kol žuvis marinuojasi, dideliame dubenyje sumaišykite bulves su mišiniu iš antrojo indelio. Išdėliokite bulves kepimo popieriumi patiestoje skardoje taip, kad dar liktų vietos tunui, kurį dėsime vėliau.
5. Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 minučių. Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė – per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį. Kepkite 6 minutes, tada iš orkaitės ištraukę skardą, apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 minutes.