Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Etnologė – apie adventą, nebijantiems naujovių – egzotiškas receptas

Lietuvoje prasideda ypatingas švenčių laukimo periodas – adventas. Šiuo laikotarpiu nemažai žmonių bando rasti ramybę artimųjų apsuptyje, dažniau susimąsto apie savo kasdienės veiklos, darbų prasmę, kai kurie net išsikelia sau naujus tikslus. Apie tai, ką reiškia adventas ir kaip dera laukti artėjančių švenčių, pasakoja etnologė Gražina Kadžytė.
Advento vainikas ir žvakės
Advento vainikas ir žvakės / Vida Press nuotr.

Pranešime spaudai cituojama etnologė G.Kadžytė sako, kad šiuo laikotarpiu reikia nesipykti bei stengtis būti geriems, nes tuomet ir visas pasaulis taps geresnis. Etnologės teigimu, daugeliui žmonių adventas įprasmina ateities viltis.

„Šis laikotarpis vieniems žmonėms primena Jėzaus gimimą, kitiems – žiemos saulėgrįžą ir naujus metus. Mūsų protėviai, seneliai, dar ir tėvai advento metu stengėsi kuo greičiau užbaigti didžiuosius darbus, apmąstyti buvusias sėkmes ir nesėkmes bei tuos dalykus, kurie bus svarbūs ateinančiais metais“, – pasakoja G.Kadžytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Etnologė Gražina Kadžytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Etnologė Gražina Kadžytė

Šiuo metu būtų prasminga į namus atsinešti advento vainikus ir kalendorius ne tik kaip dekoracijas, bet ir kaip prasmingus saviugdos, bendrystės bei savitarpio supratimo tobulinimo instrumentus.

Etnologės teigimu, šiuolaikiniai žmonės turi ypač mažai galimybių pasidžiaugti kasdienybės akimirkomis, nes, įsisukę į darbų rutiną, pamiršta svarbiausius dalykus. „Rašome nuveiktų darbų, įvykdytų projektų ataskaitas, tačiau turime vis mažiau vidinės ramybės. Šiuo metu būtų prasminga į namus atsinešti advento vainikus ir kalendorius ne tik kaip dekoracijas, bet ir kaip prasmingus saviugdos, bendrystės bei savitarpio supratimo tobulinimo instrumentus, kurie nors trumpam pakviestų nurimti, susėsti, pasikalbėti, pasitarti ar pasiguosti“, – sako G.Kadžytė.

Ant stalo – ir tradicinis, ir egzotiškas maistas

Šiuolaikiniai žmonės turi galimybę nueiti į parduotuvę ir nusipirkti tokių produktų, apie kuriuos jų protėviai net negirdėjo. Vis dažniau ant lietuviško stalo galima rasti įvairių daržovių, egzotiškų vaisių ar net jūros gėrybių – austrių, krevečių, midijų, krabų. Ką apie tai mano etnologė? G.Kadžytės nuomone, kalbant apie maistą, derėtų prisiminti posakį: „Ne vien duona žmogus gyvas“, todėl jis turi suburti šeimas ne tik valgyti, bet ir bendrauti.

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad prieš šventes žmonės linkę ne tik pirkti daugiau nei įprasta, tačiau renkasi ir įvairesnius produktus, bando tradicijas derinti su modernumu.

„Jau keleri metai iš eilės matome tendenciją – pirkėjai drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnius skonius ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais. Pastebime, kad tiek mėsos, tiek žuvies pardavimai ypač išauga advento pabaigoje – prieš pat Kalėdas, o populiariausi produktai išlieka kūčiukai, silkė, paukštiena, šviežia žuvis, mandarinai ir aguonos“, – sako pašnekovė.

Populiarioji lašiša ir jos tartaras su mangais

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad prasidėjęs adventas lietuvius skatina vis dažniau prisiminti žuvį ir jos produktus. Anot maisto ekspertės, dažniausiai gaminamas maisto produktas šventiniu laikotarpiu – lašiša.

Pasak jos, kad lašiša būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo – geresnis. „Neretai žmonės galvoja, kad lašišos tartarą gali pagaminti tik restorano šefas, tačiau taip tikrai nėra. Šis užkandis puikiai tinka ne tik žiemos šventėms, bet ir kitoms ypatingos progoms, kai maisto kokybė ir pateikimas yra vertinami kaip svarbi šventės dalis“, – sako ekspertė ir dalijasi lašišos tartaro su mangais receptu.

Ingredientai:

  • 300 g šviežios lašišos filė;
  • 2 mangai;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • smulkintų svogūnų laiškų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

Lašišą supjaustykite mažais gabalėliais ir nedideliame dubenėlyje sumaišykite kartu su pjaustytais mangais ir smulkintais svogūnų laiškais. Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Pamarinuokite apie 10 minučių ir skanaukite!

Mangų vaisius galite keisti kitais saldžiais vaisiais – abrikosais, nektarinais ar saldžiomis slyvomis.

Vida Press nuotr./Lašišos tartaras
Vida Press nuotr./Lašišos tartaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius