Cukinijose yra labai mažai kalorijų
100 g aptiksite vos... 19 kcal! Ar gali būti puikiau, norinčioms ne tik skaniai pavalgyti, bet ir išlaikyti dailias kūno linijas? Taigi, skanaukite į sveikatą. Ką galite iš jų pagaminti? Receptų sąrašiuką rasite apačioje.
Cukinijos gali būti didesnės nei įsivaizduojate
Pavyzdžiui, pasiekti daugiau kaip 1,80 m ir sverti apie 30 kg. Bent jau sodininkas Bernardas Lavery iš Didžiosios Britanijos gali džiaugtis tokio dydžio užauginta daržove. Tačiau ar ji buvo skani – visai kitas reikalas. Štai specialistai tikina, kad skaniausios vis dėlto yra vidutinio dydžio, be to, tamsesnės. Tokiose kur kas daugiau maistingųjų medžiagų.
Cukinijų žiedai – valgomi
Cukinijų žiedai ypač populiarūs Viduržemio jūros virtuvėje, kurioje neretai dar ir tiekiami skrudinti. Taip pat jais galite įdaryti vieną ar kitą patiekalą arba papuošti gardų valgį. Taigi, kodėl neišbandžius ir nepalepinus savo skonio receptorių?
Cukinijos kovoja prieš vėžį ir širdies ligas
Atlikti tyrimai byloja, kad valgydami cukinijas galime tikėtis stipresnės sveikatos, pavyzdžiui, jose yra itin daug kalio (daugiau negu bananuose), kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, cukinijos gali padėti sumažinti vėžio riziką. Jose gausu ir mangano, vitamino C, nėra riebalų, mažai druskos.
Ką iš jų pagaminti? Atsakymus rasite JI24 receptų skyrelyje. Dalinamės skrandį džiuginančiomis idėjomis!
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Tik nepervirkite, tegul lieka šiek tiek kietoki.
2. Nuplaukite ir nusausinkite viščiukų krūtinėles, supjaustykite nedideliais kubeliais, pabarstykite paukštienos prieskoniais ir druska. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite vištienos kubelius, trumpai pakepinkite.
3. Nusunkite ir nuvarvinkite konservuotus kukurūzus.
4. Dubenyje sumaišykite virtus ryžius, apkeptą vištieną ir kukurūzus. Paragaukite. Jei reikia, dar pasūdykite.
5. Cukinijas supjaustykite maždaug 7 cm storio griežinėliais, išskobkite minkštimą su sėklomis, įdarykite cukinijų šulinėlius ryžių ir vištienos įdaru. Sudėkite įdarytas cukinijas į stiklinį kepimo indą, įpilkite pasūdytos grietinėlės, uždenkite folija ir kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Baigiant kepti ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio.
1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.
2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.
3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.
4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.
1. Cukinijas nuplauti, perpjauti į keturias dalis, išvalyti sėklyną. Apibarstyti šaukštu druskos ir palikti valandą pastovėti.
2. Paprikas perpjauti perpus, išimti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į didelį dubenį.
3. Susidariusį skystį nuo cukinijų nupilti, o cukinijas supjaustyti šiaudeliais.
4. Į puodą supilti aliejų, suberti cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol cukrus ir druska ištirps.
5. Į karštą marinatą sudėti paruoštas daržoves, gerai išmaišyti ir ant nedidelės ugnies troškinti 20 min.
6. Galiausiai sukrėsti pomidorų padažą, išmaišyti ir dar 10 min. patroškinti. Supilti actą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.
Parmoje ypač populiarus patiekalas iš cukinijų (itališkai vadinamas Parmigiana di zucchine).
1. Nuplautas cukinijas supjaustykite išilgai ir apvirkite garuose.
2. Supjaustykite griežinėliais mocarelą.
3. Pašlakstykite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, sluoksniais sudėkite cukinijas, mocarelą ir pomidorų tyrę.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite cukinijų lazaniją apie 10 min. (kol išsilydys sūris).
5. Ištraukite patiekalą iš orkaitės, palikite aušti 5 minutes, apibarstykite smulkintais bazilikais, taip pat jei norite - tarkuotu parmezano sūriu, ir patiekite.
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Į puodą supilkite pomidorų padažą, cukrų, aliejų ir actą, užvirkite.
- Nuplautas ir išvalytas paprikas bei nuluptus česnakus sumalkite mėsmale, o cukinijas supjaustykite kubeliais, galite didesniais.
- Į užvirusį padažą sumeskite visas daržoves, įberkite pagal skonį druskos ir virkite apie 25 minutes.
- Karštą padažą išpilstykite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
- . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
- Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.
- Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
- Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
- Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
- Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio.
- Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
- Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).
- Visus įdarui skirtus ingredientus gerai sumaišykite nedideliame dubenėlyje, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Iš tešlos suformuokite 6 rutuliukus, jais įdarykite praskleistus cukinijų žiedus, galus užsukite, kad neiškristų įdaras.
- Juos kepkite karštame aliejuje, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir patiekite.
- Cukinijų žiedus nuplaukite, nusausinkite, apipurkškite aliejumi, apšlakstykite vynu, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Juos apvoliokite riešutų bei sūrio mišinyje ir iškepkite karštuose riebaluose.
- Prieš tiekdama gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
- Atskirai iki standumo išplakite baltymus.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
- Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
- Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
- Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
- Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
- Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
- Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
- Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
- Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.
- Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
- Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
- Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
- Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.
Atkreipkite dėmesį:
- Jei įmanoma, parinkite, kad cukinijos ir pomidoro riekių skersmuo būtų artimai vienodas.
- Cukinijų keptuvėje nesukepkite, tik apskrudinkite, dėl to kepkite ant didelės ugnies. Cukinijos labai vandeningos daržovės, dėl to kepdamos tyška. Saugokitės, kad nenusidegintumėte rankų.
- Barstydami sūriu stenkitės nepribarstyti ant skardos - sūris sudegs ir bus sunku išvalyti.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Sutarkuokite fermentinį sūrį ir atidėkite. Pomidorą nuplaukite ir supjaustykite stambiomis riekėmis (reikės 4-5 riekių) horizontalia kryptimi pradedant nuo storiausios pomidoro vietos.
- Morkas nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Užkaiskite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus, ir, kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą. Kuminas pradės spragsėti ir patamsės, tuomet suberkite asafetidą ir po kelių sekundžių sudėkite tarkuotas morkas.
- Švelniai pasūdykite, įberkite pusę nurodyto juodųjų pipirų kiekio ir kepkite maišydami, kol morkos suminkštės. Galite keptuvę uždengti. Kepimo pabaigoje sudėkite saliero žalumynus ir pusę krapų, išmaišykite, dar kelias minutes troškinkite ir nukaiskite. Jei cukinijos ne visiškai peraugusios, ir jų sėklos minkštos, tuomet galite jas palikti, subrendusias kietas sėklas išvalykite. Ant didelės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų. Sudėkite kiek telpa cukinijų ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių, tačiau ne visiškai suminkštės. Cukinijos pabaigs kepti orkaitėje. Sudėkite apskrudintas cukinijas į kepimo skardą ir apšlakstykite sojos padažu.
- Keptas morkas padalinkite į 4-5 dalis ir paskleiskite vienodu sluoksniu ant cukinijų. Kitas cukinijas uždenkite pomidorais. Pomidorus pagardinkite likusiais juodaisiais pipirais.
- Daržoves pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių arba kol sūris visiškai išsileis ir pradės lengvai skrusti. Ištrauktas cukinijas pabarstykite likusiais sukapotais krapais. Patiekite po 1-2 abiejų rūšių kepsnelius su bulvių koše ir agurkais arba lengvomis gaiviomis žaliomis salotomis.
Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA
Šokoladinis cukinijų pyragas |
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
- Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir muskatą.
- Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
- Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
- Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!
1.Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Cukinijas nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite riekelėmis.
2.Daržoves sudėkite į dubenį, pabarstykite miltais, druska, pipirais, raudonėliais ir lengvai išmaišykite. Fetą sutrupinkite ir pusę jos užbarstykite ant daržovių.
3.Mėtas nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Varškės sūrį supjaustykite riekelėmis.
4.Į alyvuogių aliejumi pateptą kepimo formą eilėmis dėkite varškės sūrio riekeles su mėtomis ir daržovėmis. Viską užpilkite grietinėle. Ant viršaus užbarstykite likusią fetą. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie valandą.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Cukinijas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite išilgai plonomis riekelėmis. Pusę varškės (250 g) ir kiaušinių trynius sutrinkite smulkintuvu iki vienalytės masės.
2.Džiovintus pomidorus ir bazilikų lapelius labai smulkiai supjaustykite. Į varškės ir trynių masę sudėkite likusią varškę, džiovintus pomidorus bei bazilikus.
3.Įpilkite šlakelį aliejaus, kuriame mirko džiovinti pomidorai, įspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę paskirstykite ant cukinijų riekelių ir susukite. Ritinėlius galima persmeigti dantų krapštukais, kad neatsivyniotų.
4.Sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 20–25 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Ryžius išvirkite.
2. Cukinijų viršų nupjaukite, vidų išskobkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Nuskustą morką stambiai sutarkuokite, svogūnus, česnakų skilteles susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Sudėkite cukinijų gabalėlius, maltą mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir maišant pakepinkite.
4. Į pakepintas daržoves su mėsa įmaišykite pomidorus, bazilikus, virtus ryžius, mocarelą.
5. Cukinijų vidų pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi, pridėkite įdaro, ant viršaus uždėkite nupjautas dalis. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Tarkuotas cukinijas 15 minučių laikykite sietelyje, kad nuvarvėtų.
2. Po to sudėkite ant dvigubai sulenkto virtuvinio rankšluosčio, jį dar kartą perlenkite ir lengvai paspauskite, kad susigertų likęs skystis.
3. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į dubenį. Lengvai išplakite baltymus, supilkite ant tarkuotų cukinijų. Supilkite ir cukrų, pieną, aliejų, gerai išmaišykite.
4. Atskirame inde paprastus kvietinius miltus sumaišykite su visadalių grūdų, taip pat su valgomąja soda, cinamonu ir kepimo milteliais. Tuomet birius produktus sumaišykite su cukinijų mase.
5. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą 1,5 l talpos pailgą skardą.
6. 175 laipsnių orkaitėje kepkite 35–40 minučių – kol duonos pluta gražiai paruduos. Ar iškepė, galite patikrinti mediniu smeigtuku: jei ištrauksite neaplipusį tešla – duona iškepusi.
7. Iškeptą kepaliuką 10 minučių palikite skardoje. Tada išimkite ir prieš pradėdami pjaustyti leiskite visiškai ataušti.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu aliejaus. Stambiai sutarkuokite cukinijas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Į jautienos faršą įmuškite kiaušinius, įdėkite keptų svogūnų, krapų, grietinėlės sūrio, miltų. Viską išminkykite. Suformuokite 12 kotletų.
3. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir sudėkite kotletus. Kiekvieną pusę kepkite 5 minutes, kol lengvai apskrus. Kotletus tiekite su bulvių koše ir citrinų skiltelėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Vieną tešlos lapelį supjaustykite į 16 maždaug 0,5 cm pločio juostelių. Kitus du padalykite perpus – turėsite 4 kvadratinius pagrindus. Iš tešlos juostelių padarykite visų kvadratų bortelius. Tešlos pagrindą subadykite šakute ir šaukite į orkaitę 5 minutėms.
- Vienodo storio riekelėmis supjaustykite pomidorus, cukiniją ir mocarelą. Sudėkite ant apkeptos tešlos. Pabarstykite druska, pipirais ir smulkintomis žolelėmis. Šaukite į orkaitę ir kepkite 12–15 minučių, kol tešla gražiai apskrus.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Susmulkintas cukinijas suverskite į dubenį.
- Vandenyje ištirpinkite cukrų, supilkite actą ir šį skystį užpilkite ant cukinijų.
- Laikykite keturias valandas, kad įgautų skonio.
- Imbierą supjaustykite plonomis riekelėmis. Citrinos žievelę nutarkuokite, išspauskite sultis.
- Iš cukinijų išsiskyrusį skystį nupilkite į puodą ir ant mažos ugnies virkite 10–15 minučių, kol virs sirupu.
- Sumeskite tarkuotas citrinos žieveles, imbierus, cukinijų gabaliukus, supilkite iš citrinos išspaustas sultis.
- Troškinkite apie 15 minučių – cukinijos turi pasidaryti skaidrios, bet neištežti. Paruoštą tyrę sukrėskite į švarius indelius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, pašalinkite minkštimą ir susmulkinkite 2 x 2 cm dydžio gabaliukais.
- Plonomis riekelėmis supjaustykite imbierą.
- Iš likusių produktų dideliame puode paruoškite marinatą ir pamaišydami virkite apie penkias minutes.
- Sudėkite cukinijų gabaliukus ir vėl užvirinkite. Iš karto supilkite į indelius, tik žiūrėkite, kad visi cukinijų gabaliukai būtų apsemti marinatu. Indelius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir šaukšteliu išskobkite sėklas arba perpjaukite išilgai ir išskobkite padarydami tarsi „laivelius“. Vidų pabarstykite druska.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais, petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol gražiai pageltonuos.
- Ryžius nuplaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Išmaišykite. Pomidorus nuplaukite, du susmulkinkite ir taip pat suberkite į keptuvę. Įpilkite 150 ml karšto vandens, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų, sumeskite smulkintas petražoles, išmaišykite ir troškinkite, kol ryžiai taps minkšti.
- Ryžių masės prikimškite cukinijas ir sudėkite jas į švarius stiklainius. Likusius pomidorus sutarkuokite stambia tarka arba sumalkite mėsmale. Supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, supilkite visą nurodytą kiekį acto, sumeskite kvapiuosius pipirus ir laurų lapelius. Išmaišykite ir dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusiu karštu pomidorų padažu užpilkite cukinijas apie du centimetrus iki stiklainio viršaus.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 70–80 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Užsukite dangtelius ir palikite atvėsti.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė