Ingredientai:
keksui:
- 150 g kvietinių miltų (miltų mišinys be glitimo yra šio recepto pabaigoje);
- 95 g lazdyno riešutų (80 g tešlai, likę – puošimui);
- 120 g rudojo cukraus;
- 1/3 arbat. šaukšt. sodos;
- 1/3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 180 g augalinio pieno;
- 35 g aliejaus (rapsų arba saulėgražų);
- 85 g smulkiai tarkuoto obuolio (sutarkuoti prieš);
- 1,5 valg. šaukšt. tirpios kavos;
- 3 valg. šaukšt. karšto vandens;
- kokosų aliejaus (formai ištepti).
karamelei:
- 35 g baltojo cukraus;
- 55 g kokosų kremo (palaikius kokosų pieno skardinę šaldytuve, kokosų kremas sustingsta).
Pastaba: taip pat reikės 16 cm skersmens kekso formos. Ją ištepame kokosų aliejumi.
Gaminimas:
1. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (režimas – su vėjeliu).
2. Pradedame nuo karamelės gaminimo, nes ji turės visiškai atvėsti. Įkaitiname puodą, tiek kad jis būtų šiltas, bet nebūtų svylantis. Karamelę ruošiame ant vidutinės ugnies. Beriame šiek tiek cukraus ir palaukiame, kol ištirps. Kai ištirpsta, beriame dar šiek tiek. Maždaug per 4–5 kartus suberiame visą cukrų. Kai turime išsilydžiusį cukrų ir jis yra gražios gintaro spalvos, dedame kokosų kremą ir metaline šluotele maišome. Iš pradžių atrodys nekaip – ant šluotelės prilips cukraus masė. Tačiau viskas gerai, maišykite, kol išsimaišys iki vientisos masės. Kai nuo jos pradės kilti burbuliukai, karamelė paruošta. Perpilame ją į kitą indą, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą.
Pastaba apie karamelę: kol tirpsta cukrus, jos nemaišome jokiais įrankiais, galima tik lengvai pasukioti puodą. Taip pat nepalikite karamelės be priežiūros, nes ji labai lengvai ir greitai dega. Lydant cukrų pasistenkite, kad jis nepatektų ant puodo šonų.
2. Ruošiame lazdyno riešutus. Beriame juos ant plačios skardos ir dedame į įkaitintą orkaitę. Kepiname 12–15 minučių. Lazdyno riešutai turi būti gerai pakepę. Aišku, reikia stebėti, kad nesudegtų. Iškepus leidžiame atvėsti ir tada triname juos tarp rankų, kad neliktų riešuto luobelės. Pasveriame 80 g riešutų ir juos susmulkiname elektriniu smulkintuvu iki miltų konsistencijos. Tiesa, labai svarbu nepersistengti, kad nepavirstu riešutų svietu. Likusius riešutus pasiliekame puošimui.
3. Gaminame kekso tešlą. Į indą persijojame miltus, beriame susmulkintus kepintus lazdyno riešutus, cukrų, kepimo miltelius ir sodą. Išmaišome visus birius produktus.
4. Kavą užpilame karštu vandeniu ir leidžiame ištirpti pamaišydami.
5. Į birius produktus pilame augalinį pieną (naudojome avižų), aliejų ir taip pat ką tik smulkiai sutarkuotą obuolį. Viską gerai išmaišome.
6. 3/4 tešlos supilame į kokosų aliejumi išteptą skardą. Į likusią dalį pilame ištirpusią kavą. Gerai išmaišę – pilame ant viršaus. Šaukšteliu lengvai permaišome abu sluoksnius.
7. Iš karto dedame kepti į įkaitintą orkaitę. Kepame 50 minučių.
8. Iškepusiam keksui leidžiame atvėsti. Tuomet verčiame į lėkštę ir pilame iš šaldytuvo išimtą karamelę. Taip pat apibarstome kapotais kepintais lazdyno riešutais.
BEGLITIMINIS MILTŲ MIŠINYS:
- 200 g ryžių miltų;
- 200 g grikių miltų;
- 200 g tapijokos miltų;
- 200 g bulvių krakmolo;
- 200 g kukurūzų krakmolo;
- 3 g ksantano dervos miltelių.
Feed My Sister maisto tinklaraštį kuria dvi seserys Rūta ir Asta, knygos „Natūraliai saldu“ autorės. Ji yra apie tai, kaip nesugaištant daug laiko pasilepinti saldumynais iš natūralių ingredientų. Savo tinklaraštyje sesės dalijasi šiuolaikišku požiūriu į maistą, kuris turi būti ne tik skanus, bet įvairus ir naudingas. Nuo šiol FeedMySister.com kartais pasidalys receptais ir su 15min skaitytojais.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram