1. Žiedinį kopūstą (apvirtą arba šviežią – kaip kam patinka) išskirstykite kuo mažesniais žiedynėliais. Atitinkamo dydžio kubeliais supjaustykite agurkus ir ridikėlius.
2. Salotas sluoksniuokite vienos porcijos salotinėse: iš pradžių agurkus, paskui – žiedinius kopūstus, ant viršaus – ridikėlius. Puoškite krapų šakelėmis ir svogūnų laiškais.
3. Padažą geriausia gaminti elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu: visus jam skirtus produktus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Padažą patiekite atskirame indelyje.
1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.
2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.
3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.
4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.
5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.
6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.
Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“
1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir nuvarvinti.
3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.
4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.
1. Visas daržoves nuplaukite ir nusausinkite.
2. Salotų lapus suplėšykite, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus, agurkus ir sūrį – gabalėliais.
3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir įspauskite citrinos sulčių.
Skanaus!
1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.
3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.
4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Puode storu dugnu įkaitinkite šaukštą aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakepinkite.
2. Suberkite kalendras, sudėkite tarkuotus imbierus ir maišydama kepinkite dar kelias minutes. Sudėkite nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą ir kepinkite, kol gražiai apkrus. Supilkite kokosų pieną, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų apie 20 minučių patroškinkite.
3. Iš skysčio išgriebtus mėsos gabalėlius palikite nuvarvėti ir atvėsti. Kriaušes supjaustykite plonais griežinėliais, gražgarstes nuplaukite, nusausinkite.
4. Į serviravimo lėkštes dėkite pikantiškos troškintos paukštienos, ant viršaus užberkite smulkintų kriaušių, parmezano, šviežių gražgarsčių. Iš nurodytų produktų sumaišykite padažą. Juo apliekite salotas.
- Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabalėliais, išdėliokite lėkštėje.
- Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę.
- Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių.
- Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti. Šios salotos ypač tinka su orkaitėje keptomis bulvėmis.
- Avokadą nulupkite, perpjaukite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu supilkite citrinų sultis, grietinėlę, suberkite trintą česnaką, žiupsnelį pipirų, pagal skonį pasūdykite ir smulkinkite iki purios kremo konsistencijos.
- Saulėgrąžų daigus nuplaukite, nusausinkite ir gražiai išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus užkrėskite avokadų kremą. Galite papuošti žalumynais ar uogomis.
- Salotas galite valgyti vienas. Jos taip pat skanios su lašišų sumuštiniais, skrebučiais, įvairiomis duonelėmis.
- Visas daržoves ir žalumynus švariai nuplaukite.
- Salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite.
- Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
- Šias salotas labai skanu pagardinti aromatingu prieskoninių žolelių mišiniu. Sudžiovinkite česnakų laiškų, kalendrų ir mėtų lapelių. Sudžiūvusius žalumynus susmulkinkite ir turėsite puikaus salotų pagardo.
- Na, ir paskutinis akcentas – migdolų grietinė. Užkrėskite du šaukštus grietinės ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės į sveikatą.
- Paruoškite migdolų grietinę. Pusę stiklinės migdolų užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Suberkite riešutus į elektrinį smulkintuvą, užpilkite maždaug 400 ml vandens ir suplakite. Nukoškite. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė pasidarys panaši į grietinę. Grietinę gardinkite šviežiais arba šaldytais krapais, įberkite žiupsnelį Himalajų druskos.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
- Skustuku cukinijas supjaustykite juostelėmis.
- Sudėkite į puodą medų, supilkite ryžių actą, skrudintų sezamų sėklų aliejų, įberkite druską, nuolatos maišydami pašildykite. Tada atvėsinkite, sudėkite pusiau perpjautus ridikėlius ir juos pamarinuokite 10–12 min.
- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
- Rekomenduojamas skrudintų moliūgų sėklų ir bazilikų pesto padažas.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
- Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
- Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
- Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jos puikiai tinka valgyti vienos, su skrebučiu ar trapučiu, su bulvėmis, taip pat kaip garnyras su kiaušinių, mėsos patiekalais.
- Salotas nuplaukite, suplėšykite ir gražiai išdėliokite į dvi lėkštes.
- Jei gaminsite salotas didesnei kompanijai, imkite daugiau produktų ir dėliokite į tiek lėkščių, kiek reikės. Šių salotų geriau nemaišyti viename dubenyje - ne taip gražiai atrodys.
- Kiaušinius išvirkite, padalinkite į kelias dalis ir taip pat išdėliokite lėkštėse. Į tas pačias lėkšte dėliokite krevetes, gabalėliais pjaustytus ananasus, įberkite konservuotų kukurūzų, tarakuotą parmezano sūrį.
- Dubenėlyje paruoškite padažą: sukrėskite majonezą, jogurtą, supilkite citrinų sultis, suberkite prieskonius, trintas česnako skilteles. Gerai išmaišykite.
- Salotas apšlakstykite padažu prieš pat tiekdamos į stalą.
1. Šviežius šparagus išvirkite (apie 15 min.), ataušinkite ir supjaustykite gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėkite į salotinę, pasūdykite, įberkite pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišykite.
3. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilkite ant salotų ir išmaišykite. Ant viršaus išdėliokite kiaušinių puseles.
1. Konservuotus pievagrybius bei ananasus nuvarvinkite ir supjaustykite.
2. Sudėkite virtas krevetes, ant viršaus majonezą, išmaišykite ir galite tiekti.
P. S. Jei norite, kad salotos būtų dar gaivesnės, įpjaustykite agurkų, salotų lapų ar kitų daržovių.
Skanaus :)
1. Sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į stiklainį pramaišiui su citrinų griežinėliais, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirų mišiniu (galite įdėti ir maltos aitriosios paprikos). Sandariai uždarykite ir marinuokite sūrį per naktį vėsioje patalpoje.
2. Salotas gerai nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite norimo dydžio gabalėliais ir sudėkite į lėkštę. Kartu dėkite nuvarvintą marinuotą sūrį, citrinų griežinėlius, pjaustytus džiovintus pomidorus.
3. Apšlakstykite aliejumi, kuriame marinavote sūrį.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė