Sudedamosios dalys:
- 250 g miltų;
- 70 g rudojo cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 120 g sviesto;
- žiupsnelis druskos;
- 2 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 1,5 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio meduoliams;
- 1 valg. šaukšt. kakavos.
glajui:
- cukraus pudros;
- citrinos sulčių.
Pastaba: glajų taip pat galima gaminti iš kiaušinio baltymo, cukraus pudros ir citrinos rūgšties.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, vanilininį cukrų, meduolių prieskonius, kakavą ir druską. Viską gerai išmaišome. Į šią masę dedame šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais sutriname iki trupinių.
2. Į trupinių masę įmušame kiaušinį ir išminkome vientisą tešlą. Suvynioję tešlą į maistinę plėvelę, dedame ją į šaldytą bent porai valandų.
3. Iš atvėsintos tešlos iškočiojame 1 cm storio lakštą ir formelėmis išspaudžiame norimos formos meduolius.
4. Į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C laipsnių temperatūros, dedame skardą su meduoliais. Kepame apie 10 minučių.
5. Atvėsusius meduolius galime puošti cukraus pudros ir citrinos sulčių glaistu. O jį paruošti labai paprasta: į puodelį dedame porą šaukštų cukraus pudros ir po kelis lašus citrinos sulčių. Glajus turi būti ne per skystas, t. y. toks, kurį vos pavyktų maišyti. Galima jį nudažyti burokėlių ar špinatų milteliais.
6. Jei glajui naudojate kiaušinio baltymą, tuomet ruošiame jį taip: kiaušinio baltymą labai lengvai paplakame (naudokime tik pusę jo, kitaip bus per daug glajaus), pilame 1/5 nubraukto arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties ir išmaišome. Tada dedame cukraus pudros tiek, kad glajus taptų pakankamai tvirtas.
7. Dekoruokite meduolius glajumi, naudodami konditerinį švirkštą, kepimo popieriaus tūbelę ar tiesiog šaukštelį.
Instagram paskyros #galkaskanaus autorė – desertų mėgėja, kurianti ir gaminanti sveikesnius nei įprastai desertus, kurie nereikalauja didelių pastangų bei įmantrių ingredientų. Namų virtuvei tinkamus desertų receptus ir autorės patarimus nuo šiol rasite ir 15min portale.