Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, net ir laikantis sveikos gyvensenos principų, saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina.
„Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais, todėl jais mėgautis galima be didelės sąžinės graužaties. Vasarą norisi gaivių skonių, todėl verta vaisius ir uogas įtraukti į desertų sudėtį. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į natūralius produktus, tokius kaip tikras šokoladas, natūrali varškė ir jogurtas“, – pataria ekspertas.
Galima saldinti vaisiais ir uogomis
Pasak T.Lauvray, jeigu siekiate sveikiau maitintis, desertus saldinti galima natūraliu, šviežiu medumi. Cukrų taip pat pakeisti galima ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi gana neutralų skonį. Dar vienas mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio.
Jeigu norima visiškai atsisakyti saldiklių, desertus galima saldinti saldžiomis šviežiomis uogomis ir vaisiais. Vasara yra itin palanki į desertų sudėtį įtraukti šviežio derliaus trešnes, braškes, persikus, abrikosus, nektarinus. Taip pat desertus galima saldinti ir bananais. Vaisiai ne tik suteiks saldumo, šviežumo jausmo, bet ir gražiai atrodys.
Pavyzdžiui, braškės arba avietės puikiai tiks prie įvairiausių šokoladinių putėsių – šios uogos šokoladui suteiks gaivumo, rūgštumo ir šviežumo jausmo. Įvairiausi kaulavaisiai, tokie kaip persikai, nektarinai ar abrikosai, ypač tinka netgi kepti ant grilio. Paskrudintus juos patiekti galima su mėgstamais ledais, plakta grietinėle arba maskarponės kremu.
Sezoninius vaisius bei uogas, pasak eksperto, galime įtraukti ir į gaivinančių, šaldytų desertų sudėtį: tai galėtų būti įvairiausio skonio naminiai ledai, vaisiniai sorbetai arba šerbetai. Tam puikiai tinka ne tik šilauogės, mėlynės, braškės ar avietės, bet ir vasarą lietuvių itin mėgstami arbūzai.
Svarbiausia – skonių balansas
T.Lauvray pabrėžia, kad gaminant vasariškus desertus svarbiausia yra skonių balansas – jie turėtų būti lengvi, ne per saldūs, ne per riebūs ir ne per sotūs. Tačiau norint, kad namuose pasigamintas desertas taptų tikra stalo pažiba, svarbiausia, anot konditerijos eksperto, natūralūs ir kokybiški produktai.
Gamindami desertus, vietoj grietinėlės ar sviesto niekuomet nenaudokite riebalų mišinių ar kitų pakaitalų.
„Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad ruošiant desertus svarbiausia yra ne tik subalansuoti skonių deriniai, bet ir aukščiausios kokybės ingredientai. Gamindami desertus, vietoj grietinėlės ar sviesto niekuomet nenaudokite riebalų mišinių ar kitų pakaitalų. Saldumynams gaminti rinkitės tik natūralius produktus“, – sako konditerijos ekspertas ir pabrėžia, kad kokybiškų ingredientų pasirinkimas turi labai didžiulę įtaką desertų skoniui.
T.Lauvray siūlo ir porą receptų, kurie puikiai pabrėš sezoninių gėrybių skonį.
Ant grilio kepti persikai su maskarpone
Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. maskarponės sūrio;
- 100 ml plakamosios grietinėlės;
- 3 valg. šaukšt. medaus;
- 4 persikai;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Persikus perpjaukite pusiau ir išimkite kaulus. Vaisius plonu sluoksniu aptepkite medumi. Tuomet sudėkite vaisiaus puseles plokščiąją dalimi ant įkaitinto grilio ir kepkite apie 3 minutes.
2. Maskarponės sūrį išsukite su cukraus pudra ir iki standžių putų išplakta grietinėle.
3. Į kiekvienos kepto vaisiaus puselės vidurį įdėkite po šaukštelį su kaupu maskarponės mišinio.
Arbūzų sorbetas
Ingredientai:
- 1 puodelis cukraus;
- 1 puodelis vandens;
- 8 puodeliai kubeliais supjaustyto arbūzo be sėklų;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Nedideliame puode užvirkite cukrų ir vandenį. Virdami maišykite, kol cukrus ištirps, o tada palikite atvėsti.
2. Elektriniame maišytuve arba maisto kombaine susmulkinkite arbūzą (smulkinkite ne visą kiekį iškart, bet dalimis).
3. Supilkite gautą arbūzo masę į didelį dubenį, įmaišykite atvėsintą cukraus sirupą ir citrinos sultis. Viską supilstykite į formeles ir užšaldykite.
4. Po 8 valandų galite mėgautis arbūzų sorbetu.