Gaminame iš avižinių dribsnių: 10 netikėtų, pačių įvairiausių receptų

Produktai iš avižų – ilgai galioja, o jų atsargas pastarosiomis savaitėmis pildė daugybė žmonių. Jūsų dėmesiui – mitybos specialistės komentarai apie šio produkto naudą ir net 10 pačių įvairiausių receptų, kaip paprastus avižų dribsnius paversti gardžiais patiekalais. Išsirinks kiekvienas!
Įvairūs patiekalai iš avižinių dribsnių
Įvairūs patiekalai iš avižinių dribsnių / Receptų autorių nuotr.

„Tyrimai rodo, kad net senovėje avižos buvo priskiriamos prie naudingiausių maisto produktų žmogui. Tai vienas geriausių pasirinkimų pradėti dieną, jose nemažai lėtai skylančių angliavandenių bei ląstelienos, kurie ne tik suteikia energijos dienos pradžiai, bet ir veikia kaip priemonė, kuri iš organizmo šalina šlakus, normalizuoja kūno svorį ir gerina medžiagų apykaitą“, – avižinių produktų naudą bendrovės „Dobele“ pranešime žiniasklaidai komentuoja mitybos specialistė Gretė Brokienė.

Svarbus kriterijus – pagaminimo būdas

Pasak G.Brokienės, avižos yra vienas geriausių natūralių maistinių skaidulų šaltinių. „Viename puodelyje avižų (apie 150 gramų) yra pusė rekomenduojamos maistinių skaidulų dienos normos – 17 gramų. Skaidulos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir pagerinti žarnyno veiklą. Avižose esantis beta gliukanas padeda sustiprinti apsaugines imuninės sistemos funkcijas kovojant prieš bakterijas bei virusus. Tyrimai rodo, kad avižos taip pat naudingos cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, nes šis maisto produktas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje“, – pasakojo mitybos specialistė.

Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai

Jos teigimu, renkantis avižas būtina atkreipti dėmesį į jų pagaminimo būdą. „Geriausia ir naudingiausia rinktis pilną, bet išlukštentą grūdą, nes jis bus išlaikęs visas vertingąsias medžiagas. Taip pat naudingas produktas – visų grūdo dalių avižų dribsniai. Maistine verte jie nenusileidžia kruopoms, yra universalesni bei lengviau pagaminami, taip pat juos mielai valgo net patys mažiausieji“, – patarė G.Brokienė.

Puikiai tinka ir pietums, bet ne vakarui

Mitybos specialistė paneigė stereotipą, kad avižos yra tik pusryčių maistas: „Visų grūdo dalių avižiniai produktai tinka ir pietums, nes jie suteikia energijos ir sotumo. Per pietus avižinius produktus patarčiau valgyti su šviežiomis, garintomis ar ant grilio keptomis daržovėmis“, – sakė G.Brokienė.

Asmeninio albumo nuotr./Mitybos specialistė Gretė Brokienė
Asmeninio albumo nuotr./Mitybos specialistė Gretė Brokienė

Tiesa, ji patarė vengti kruopų prie gyvulinės kilmės produktų ir nevalgyti jų kaip garnyro. „Renkantis avižas pietums ar pusryčiams, su šiuo maisto produktu reikėtų derinti kitas kruopas arba ne grūdinių kultūrų maistą – virtus kiaušinius, omletą, graikišką jogurtą su uogomis“, – patarimais dalijosi mitybos specialistė.

Vakarienei ji nerekomendavo valgyti košių ar grūdų: „Vis tik tai yra angliavandeniai, o šie – mūsų energijos šaltinis, todėl yra ilgiau virškinami. Likus 2–3 valandoms iki miego, derėtų rinktis lengvesnį maistą“.

O dabar jūsų dėmesiui – 10 skirtingų būdų paruošti avižinius dribsnius:

Sveikuoliški avižiniai blynai
(tinklaraščio „Follow your spoon“ receptas)

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 3/4 puodelio augalinio pieno;
  • 5 nedidelės minkštos datulės;
  • 2 valg. šaukšt. viso grūdo speltos miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Viską sudėkite į kokteilinę ir gerai suplakite arba sumalkite rankiniu vaisių bei daržovių maišytuvu.

2. Iš gautos masės formuokite blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su trupučiu kokosų aliejaus.

Tinklaraščio „Follow your spoon“ nuotr./Sveikuoliški avižiniai blynai
Tinklaraščio „Follow your spoon“ nuotr./Sveikuoliški avižiniai blynai

Avižiniai keksiukai
(tinklaraščio „Follow your spoon“ receptas)

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio moliūgo tyrės;
  • 3 valg. šaukšt. agavų/datulių/klevų sirupo;
  • 1 ir 1/2 puodelio viso grūdo avižinių dribsnių;
  • 1 vidutinio dydžio obuolys;
  • 1/4 puodelio džiovintų spanguolių (ar razinų);
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Virtą moliūgą sutrinkite šakute ir atskirkite 1/2 puodelio.

2. Dėkite jį į virtuvinį kombainą, supilkite agavų sirupą ir kelis kart pamalkite, kad masė taptų visiškai vientisa. Tuomet sudėkite avižas, nedideliais kubeliais pjaustytą obuolį (galima nulupti arba ne), spanguoles, cinamoną ir žiupsnį druskos. Viską malkite 30-60 sekundžių, kol visi avižiniai dribsniai bus šlapi ir pradės lipti tarpusavyje (gali tekti nugramdyti indo sieneles).

2. Gautą masę dėliokite į keksiukų formeles (rekomenduojame silikonines) ir gerai prispauskite šaukštu, išlyginkite.

3. Kepkite orkaitėje, 180 °C temperatūroje apie 15-20 minučių, kol keksiukai pagels.

Tinklaraščio „Follow your spoon“ nuotr./Avižiniai keksiukai
Tinklaraščio „Follow your spoon“ nuotr./Avižiniai keksiukai

Avižiniai pusryčių sausainiai
(Skirmantės Vardauskaitės receptas)

Ingredientai:

  • 1 puodelis visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 1/2 puodelio miltų (speltos arba rupių kvietinių);
  • 1/2 puodelio džiovintų spanguolių;
  • 1/2 puodelio moliūgų sėklų;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 bananas;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. agavų sirupo.

Gaminimas:

1. Dribsnius, miltus, spanguoles, moliūgo ir ispaninio šalavijo (chia) sėklas, kepimo miltelius ir cinamoną išmaišykite ir atidėkite.

2. Kiaušinį išplakite, sudėkite trintą bananą, supilkite ištirpintą kokosų aliejų, agavų sirupą ir gerai išmaišykite.

3. Suberkite sausus ingredientus, išmaišykite ir palikite 5 minutes pastovėti.

4. Formuokite sausainius, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 165°C temperatūroje 15 minučių.

Skirmantės Vardauskaitės nuotr. /Avižiniai pusryčių sausainiai
Skirmantės Vardauskaitės nuotr. /Avižiniai pusryčių sausainiai

Avižinis omletas
(Skirmantės Vardauskaitės receptas)

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 1/4 puodelio visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 4 valg. šaukšt. vandens;
  • 1/2 tarkuotos morkos;
  • 1 supjaustytas pomidoras;
  • 1 valg. šaukšt. smulkinto raudonojo svogūno (nebūtinai);
  • smulkintų petražolių lapelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus.

Gaminimas:

1. Dribsnius susmulkinkite iki miltų arba užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks.

2. Kiaušinius išplakite, suberkite daržoves, dribsnius, prieskonius ir gerai išmaišykite.

3. Sukrėskite paruoštą masę į įkaitintą keptuve su aliejumi ir tolygiai paskirstykite.

4. Kepkite kiekvieną pusę apie 4 minutes.

Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Avižinis omletas
Skirmantės Vardauskaitės nuotr./Avižinis omletas

Avižų apkepas
(tinklaraščio „Joys of amber“ receptas)

Ingredientai:

  • 2 stiklinės (250 ml) visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 stiklinės (250 ml) augalinio pieno;
  • 3 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 3 arbat. šaukšt. klevų sirupo ar kito saldiklio;
  • 1/4 stiklinės šokolado gabaliukų;
  • sauja pjaustytų braškių ar kitų uogų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C.

2. Viename dubenėlyje sumaišykite sausus ingredientus (avižų dribsnius, kepimo miltelius, druską), kitame – drėgnus (augalinį pieną, riešutų sviestą bei pasirinktą saldiklį).

3. Drėgnus ingredientus supilkite į sausus ir išmaišykite.

4. Supilkite masę į kepimo formą, apibarstykite šokolado gabaliukais ir apdėliokite braškių riekelėmis.

5. Kepkite orkaitėje 35-40 minučių. Iškepus palikite šiek tiek atvėsti, tuomet bus lengviau supjaustyti.

6. Pagardinkite šviežiomis braškėmis, riešutų sviestu ir veganišku jogurtu.

Tinklaraščio „Joys of amber“ nuotr./Avižų apkepas
Tinklaraščio „Joys of amber“ nuotr./Avižų apkepas

Avižų pienas
(tinklaraščio „Zuikio receptai“ receptas)

Ingredientai:

  • 3/4 stiklinės visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 2 stiklinės vandens;
  • 1 valg. šaukšt. klevų/agavų/datulių sirupo;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Avižų dribsnius užpilkite karštu vandeniu ir palikite 20 minučių, kad išbrinktų. Išbrinkusius dribsnius perplaukite po tekančiu vandeniu.⠀

2. Į trintuvę arba kokteilinę sudėkite avižų dribsnius ir užpilkite 2 stiklinėmis vandens (jei norisi skystesnio pieno, galima pilti daugiau vandens). ⠀

3. Masę trinkite/plakite tol, kol avižų dribsniai visiškai susismulkins, o skystis taps baltas. Avižų pieną perkoškite per sietelį. Tirščius išmeskite. Avižų pieną dar kartą pertrinkite trintuvu ar kokteilinėje ir dar kartą perkoškite. Į avižų pieną įdėkite sirupo, druskos ir dar kartą išplakite. ⠀

4. Prieš vartodami pieną suplakite. Laikyti galima iki 3 dienų, šaldytuvo šalčiausioje vietoje.

Avižinių dribsnių ir bananų batonėliai
(Skirmantės Vardauskaitės receptas)

Ingredientai:

  • 2 puodeliai visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 1 puodelis speltų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 ir 1/2 puodelio augalinio pieno;
  • 3 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. žemės riešutų sviesto;
  • 1/2 puodelio obuolių tyrės;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 didelis bananas, supjaustytas gabaliukais.

Gaminimas:

1. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus, kitame išplakite likusius, išskyrus bananus.

2. Sumaišykite viską, leiskite 5-10 minučių pastovėti, po to supilkite į paruoštą kepimui indą ir kepkite 175 °C temperatūroje apie 35 minutes.

3. Atvėsinkite ir tik tada supjaustykite.

Skirmantės Vardauskaitės nuotr./ Avižinių dribsnių ir bananų batonėliai
Skirmantės Vardauskaitės nuotr./ Avižinių dribsnių ir bananų batonėliai

Avižinis keksas su riešutų sviestu ir bananais
(tinklaraščio „Wise taste“ receptas)

  • Ingredientai:
  • 3 vidutinio dydžio sunokę bananai;
  • 120 g žemės riešutų sviesto;
  • 70 g visų grūdo dalių avižinių miltų;
  • 25 g klevų sirupo;
  • 200 ml migdolų pieno;
  • 160 g visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

2. Šakute sutrinkite bananus iki vientisos masės.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite riešutų sviestą su klevų sirupu. Gautą masę sumaišykite su bananų masę ir išmaišykite. Sudėkite dribsnius, miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir viską gerai išmaišykite.

4. Formelę ištepkite aliejumi (geriausia naudoti stačiakampę formą, kurios dydis – 11×22 cm) ir sudėkite tešlą.

5. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 50 minučių. Mediniu pagaliuku patikrinkite ar keksas jau iškepė (pagaliukas turi neaplipti tešla). Palaukite, kol atvės ir tuomet skanaukite!

Tinklaraščio „Wise Taste“ nuotr./Avižinis keksas
Tinklaraščio „Wise Taste“ nuotr./Avižinis keksas

Naminė granola
(tinklaraščio „Maži geri dalykai“ receptas)

Ingredientai:

  • 3 stiklinės visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 2 saujos lazdyno riešutų;
  • 2 saujos migdolų riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
  • 2 saujos kokosų drožlių;
  • 2 saujos džiovintų spanguolių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus.

Gaminimas:

1. Lazdyno riešutus pakepinkite orkaitėje, o migdolų – trumpai pamirkykite verdančiame vandenyje. Taip lengviau nuimti apvalkalą. Tuomet riešutus susmulkinkite.

2. Medų ir kokosų aliejų pakaitinkite karšto vandens vonelėje, kad suskystėtų (lengviau išmaišyti).

3. Tuomet dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, riešutus, kokosų drožles, ispaninio šalavijo (chia) sėklas, medų ir kokosų aliejų.

4. Masę dėkite į skardą ir kepkite 150 °C temperatūroje apie 30-40 minučių, kas 10 minučių pamaišydami.

5. Į atvėsintą granolą įmaišykite džiovintas spanguoles ir sudėkite į stiklainiukus. Svarbu, kad granola labai gerai atvėstų!

Avižų dribsnių duona
(tinklaraščio „Gamink su Audrone“ receptas)

Ingredientai:

  • 300 g visų grūdo dalių avižų dribsnių;
  • 370 g natūralaus jogurto (graikiško);
  • 100 g sėklų mišinio, skirto duonai;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Visus recepte išvardintus produktus sumaišykite, suformuokite duonelę ir sudėkite į kepimo indą išklotą kepimo popieriumi.

2. Kepkite 180°C temperatūroje 50-60 minučių.

Tinklaraščio „Gamink su Audrone“ nuotr./Avižų dribsnių duona
Tinklaraščio „Gamink su Audrone“ nuotr./Avižų dribsnių duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų