Na, o pasitinkant naująjį derlių, tiesiog neįmanoma nepakalbėti apie bulvių patiekalus. Juk kad ir kaip būtų, lietuviška virtuvė be jų neįsivaizduojama. Bulvėse yra biologiškai vertingų baltymų, E, C ir B grupės vitaminų, vitamino K, PP, karotino – provitamino A (ypač gelsvose bulvėse), celiuliozės, mineralinių medžiagų. Taip pat energijos teikiančių angliavandenių (100 g bulvių turi apie 90 kcal), širdžiai naudingo ir skysčių perteklių iš organizmo šalinančio kalio, nervų sistemą stiprinančio magnio, taip pat geležies, vario, fosforo. Visos naudingosios bulvėse esančios medžiagos yra susikaupusios po bulvių odele. Taigi kuo storiau jas lupsite, tuo jų mažiau liks.
Bulvės bus sveikesnės, jei...
♦...virsite jas neskustas, su luobele – po ja susikaupę labai daug vitaminų ir mineralų. Prieš virdamos bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, o jeigu su neišvaizdžia odele bulvių valgyti nemėgstate, prieš valgydamos ją labai plonai nulupkite – išsaugosite gumbo paviršiuje esančias maistingąsias medžiagas. Išvirtos bulvės su lupenomis lengviau nusilups, jei jas perpilsite šaltu vandeniu. Kad bulvės išsaugotų kuo daugiau mineralų, virdamos meskite jas tik į verdantį vandenį, o nuovirą galite sunaudoti sriuboms ar košėms virti.
♦...su luobele kepsite orkaitėje. JAV biochemikai nustatė, kad ruošiant bulves tokiu būdu išlieka daugiausia aminorūgščių, mat verdant bulves dalis maistingųjų medžiagų patenka į vandenį. Bulvės bus gardesnės, jei prieš kepdamos jas susmulkinsite ir pagardinsite smulkintų česnakų, rozmarinų ir kmynų mišiniu, apšlakstysite alyvuogių aliejumi.
♦...virtas su luobele sveikas bulves vos patraiškysite, pagardinsite prieskoniais, iškepsite orkaitėje ir tieksite su tepamuoju ar brandintu sūriu, žolelėmis paskanintu jogurtu, varške, kiaušiniais – su šiais produktais organizmas geriau pasisavins vertinguosius bulvėse esančius baltymus.
♦...saikingą kiekį bulvių valgysite su kur kas didesniu kiekiu daržovių. Bulvėse esantys angliavandeniai lengvai pasisavinami, todėl greitai padidina cukraus kiekį kraujyje, o to išvengsite bulves valgydami su daržovėmis.
♦...valgysite jas šiltas ir šviežias. Kuo ilgiau bulvės stovi, tuo mažiau jose lieka naudingųjų medžiagų. Be to, atvėsusiuose bulvių patiekaluose esantį krakmolą organizmui sunkiau virškinti.
♦...bulves skusite tik prieš jas vartojant ir nuskustų ilgai nelaikysite vandenyje. Supjaustytos bulvės, veikiamos šviesos ir oro, praranda 2–3 kartus daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų.
♦...virsite bulves garuose – daugiausia maistingųjų medžiagų išlieka būtent tokiu būdu termiškai apdorotose bulvėse. Ar žinote, kad netinkamai vandenyje verdamos bulvės praranda iki 50 proc. vitamino C ir iki 30 proc. visų naudingų mineralinių druskų?
♦...jei bulves skusite nerūdijančiojo plieno peiliu, o bulves košei grūsite mediniu grūstuvu.
♦...tinkamai reguliuosite virimo temperatūrą. Karštis tiesiogiai mažina vitaminų kiekį bulvėse. Ypač jam „jautrūs“ vitaminai C, B1, B2 ir PP. Todėl jeigu norite, kad bulvės prarastų kuo mažiau naudingųjų medžiagų, virkite jas pagal tam tikras taisykles: geriausia nedideliame puodelyje, bulves meskite tik į verdantį vandenį ir tada temperatūrą iš karto sumažinkite. Bulvių jokiu būdu nepervirkite – užteks ir apie 10–12 min.
Kur laikyti
Kad bulvės kuo ilgiau išsaugotų maistines ir skonines savybes, laikykite jas vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Tinkamiausia temperatūra – 2–3 ºC laipsniai šilumos ir 85–90 proc. oro drėgmės. Labai svarbu, kad bulvės nesušaltų – sušalusios būna savito skonio ir praranda maistingąsias medžiagas. Verta žinoti ir tai, kad bulvių negalima laikyti šviesioje patalpoje, nes jos pažaliuoja. Tokiose ir sudygusiose bulvėse yra nuodingos medžiagos solanino, kuris slopina nervų sistemą, neigiamai veikia eritrocitus. Geriausia bulves laikykite tamsiame drobiniame maiše arba orui laidžiose ant specialių paaukštinimų sudėtose dėžėse, kurios nesiliečia su drėgnomis sienomis. Kad nedrėktų, bulves uždenkite tuščiomis dėžėmis, maišais. Sudrėkusius juos būtinai keiskite. Tačiau atminkite, kad ir kaip jas laikytumėte, kuo ilgiau bulvės stovi, tuo daugiau naudingųjų medžiagų praranda. Pavyzdžiui, 100 gramų ką tik iškastų bulvių yra apie 20 ml askorbo rūgšties ir tai sudaro maždaug trečdalį šio vitamino paros normos, o senose bulvėse jo lieka labai mažai.
IŠMĖGINKITE
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|