- „Wok“ keptuvė yra apskrita, gana aukšta, išgaubtu dugnu ir plonomis sienomis. Dėl to virš ugnies įkaista itin greitai – mėsą joje galima iškepti vos per porą minučių, o daržoves – per kelias sekundes.
- Kadangi taip greitai iškepa, daržovės išlieka traškios, išsaugo natūralų aromatą ir labai daug naudingųjų medžiagų bei vitaminų.
- Svarbiausia – kepamus produktus smulkiai supjaustyti ir kepti iš eilės.
- Visus ingredientus reikėtų pasiruošti iš anksto. „Wok“ keptuvėje kepama taip greitai, kad pastačius ją ant viryklės valyti ir pjaustyti laiko tikrai nebebus.
- Į „Wok“ keptuvę negalima dėti per daug produktų – inde sumažės temperatūra, ir maistas pradės virti ar troškintis, todėl patiekalas nebebus traškus. Optimalus produktų kiekis keptuvėje – 200–300 g.
- Kepant produktus reikia nuolat maišyti. Galima tai daryti mentele arba dažnai krestelint keptuvę į viršų, kad į žemiausią, t. y. karščiausią piltuvėlio formos indo vietą patektų vis kiti gabaliukai ir maistas greičiau bei tolygiau keptų.
- Prieš kepimą „Wok“ keptuvėje mėsą patartina supjaustyti (skersai raumenų) mažais gabaliukais ir pamarinuoti.
- Daržovės paprastai pjaustomos plonais šiaudeliais – kuo kietesnė daržovė, tuo plonesniais. Kiečiausios daržovės į keptuvę dedamos pirmiausia.
- Kadangi visi produktai „Wok“ keptuvėje yra nuolat maišomi, riebalų reikia visai nedaug – vienai porcijai iškepti gana vieno šaukšto aliejaus.
Taip pat skaitykite: Gaminame kiniškoje keptuvėje
- Įkaitinkite keptuvėje vieną valg. š. aliejaus ir kepkite mėsos juosteles, kol jos gražiai apskrus. Sudėkite į dubenėlį.
- Vėl įkaitinkite keptuvėje vieną valg. š. aliejaus ir sudėkite supjaustytas daržoves. Kepkite maždaug 1–2 minutes labai karštoje WOK ar paprastoje keptuvėje.
- Sudėkite apkeptas mėsos juosteles ir viską sumaišykite.
- Įpilkite 1 buteliuko ekologiško saldžiarūgščio WOK padažo (žr. žymę ant buteliuko etiketės) ir viską sumaišykite.
- Apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir patiekite su makaronais ar ryžiais.
Patarimas! Supjaustytą mėsą apvoliokite 3 valg. š. kukurūzų miltų ir apkepkite stipriai įkaitintame aliejuje, kad mėsa pasidengtų rusva bei traškia plutele. Kol kiti patiekalo ingredientai iškeps, nusausinkite taip iškeptą mėsą popierinėmis servetėlėmis. Paskui sudėkite mėsos juosteles į daržovių mišinį ir viską sumaišę iškart patiekite.
1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite po vieną ir sumeskite į nedidelį puodą su trupučiu vandens, 2 šaukštais medaus ir anyžiumi, pavirkite apie 15 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.
2. „Wok“ keptuvėje sezamų aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, sumeskite nusausintus šonkauliukus ir maišydamos kepkite apie 45 sekundes ant didelės ugnies, kol mėsa dailiai apskrus.
3. Tada šonkauliukus išgriebkite, ugnį sumažinkite iki vidutinės, sukrėskite į keptuvę likusį medų ir ištirpinkite.
4. Kai medus paruduos, vėl sumeskite šonkauliukus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, sukrėskite pomidorų padažą, suberkite smulkintus laiškinius česnakus ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 15 minučių, kol padažas sutirštės.
5. Šonkauliukus tiekite išgriebusi iš padažo. Padažą supilkite atskirai į indelį.
1. Išvirkite ryžius laikydamiesi ant pakuotės pateiktų nurodymų.
2. Nuimkite salotų lapus, nusausinkite sudėję ant popierinės servetėlės.
3. Supjaustykite mėsą plonomis juostelėmis.
4. Sumaišykite korėjietiškus BBQ BULGOGI prieskonius su aliejumi ir vandeniu, kad gautumėte tirštoką marinatą. Sudėkite į jį mėsą ir palikite marinuotis 10 minučių.
5. WOK arba paprastoje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir trumpai apkepkite mėsą, kol ji gražiai apskrus.
6. Patiekite mėsą sudėję ant salotų lapų su ryžiais ir aštriu SRIRACHA padažu. Papuoškite keliais kalendrų lapeliais ir susmulkinta aitriosios paprikos ankštimi.
Patarimas! Vietoj antrekoto galite naudoti tokį patį kiekį jautienos didkepsnio mėsos – patiekalą gaminkite taip pat, kaip su antrekotu.
1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir nukoškite.
2. Didelėje keptuvėje (geriau – „Wok“) įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytus svogūnėlius, grūstus česnakus, įberkite aitriosios paprikos ir 1 min. kepinkite.
3. Sudėkite špinatus ir, vartydami dviem mentelėmis, kaitinkite apie 3 min. (kol lapeliai suglebs). Sudėkite juostelėmis supjaustytą kopūstą, susmulkintas petražoles ir kepkite dar 2 min. Pagardinkite pipirais, išspaustomis citrinos sultimis ir nukelkite nuo ugnies.
4. Keptuvės turinį sumaišykite su virtais makaronais, suberkite kruopščiai nuplautus bazilikus ir iš karto patiekite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Išvirkite makaronus laikydamiesi ant pakuotės pateiktų nurodymų.
- Įkaitintoje keptuvėje apkepkite vištienos filė juosteles.
- Sudėkite supjaustytus kopūstus bei morkas ir kepkite 1–2 minutes labai karštoje WOK paprastoje keptuvėje.
- Padarykite keptuvėje vietos ir maišydami iškepkite suplaktą kiaušinį.
- Stambiai supjaustykite makaronus ir sudėkite prie daržovių bei mėsos, įpilkite 1 buteliuką (žr. žymę ant buteliuko etiketės) WOK padažo PAD THAI ir greitai maišydami pakaitinkite.
- Sudėkite susmulkintus žemės riešutus ir išmaišę patiekite.
Patarimas! Papuoškite žaliosios citrinos griežinėliais ir kalendromis. Vištienos filė galite pakeisti tokiu pačiu kiekiu maltos vištienos – patiekalą gaminkite taip pat, kaip su vištienos filė.
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis, apšlakstykite sojų padažu, skystu medumi, ryžių actu, gerai įtrinkite ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti, tada iškepkite kiniškoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
2. Keptą mėsą nustumkite į keptuvės šonus, centre pakepinkite smulkintus česnakus, svogūnus, aitriąją papriką.
3. Kai prieskoniai dailiai pagels, sumeskite porus, šiek tiek vėliau žiedynėliais išskirstytus brokolinius kopūstus, galiausiai saldžiąsias paprikas, smulkintus grybus, suberkite cukrų, kelis kartus permaišykite ir pagardinkite rytietišku prieskonių mišiniu.
- Apkepkite vištienos juosteles aliejuje.
- Sudėkite supjaustytas daržoves ir kepkite 1–2 minutes labai karštoje WOK ar paprastoje keptuvėje.
- Supilkite 1 buteliuko (žr. žymę ant buteliuko etiketės) saldaus sojų ir aitriųjų paprikų WOK padažo.
- Papuoškite sezamų sėklomis ir patiekite su makaronais ar ryžiais.
Patarimas! Vištieną galite pakeisti tokiu pačiu kiekiu antrekoto ar didkepsnio mėsos – patiekalą gaminkite taip pat, kaip su vištiena.