Patarimai prieš ruošiant humusą:
- Humusą galite ruošti ir iš konservuotų avinžirnių, ir iš jūsų pačių išvirtų (prieš tai pamirkytų per naktį). Kokius avinžirnius benaudotumėte, skanesnis, vientisesnės tekstūros humusas išeis tik tada, jei pašalinsite nuo avinžirnių luobeles. Šis darbas gali atrodyti nuobodus ir bereikalingas, tačiau, patikėkite, verta! Jei avinžirnius virėte patys, nukoškite juos, kai taps visiškai minkšti, o tada užpilkite šaltu vandeniu ir tame vandenyje juos šiek tiek patrinkite tarp rankų, tada nukoškite ir atrinkite avinžirnius išmesdami luobeles;
- Vienas iš humuso ingredientų yra sezamų pasta tahini – jos nesunku nusipirkti įvairių prekybos tinklų parduotuvėse (tiesa, didesnėse), ir pasigaminti patiems. Tahini gaminant humusą būtinas, jis suteikia gilesnio, intensyvesnio skonio, jei jo atsisakote, vadinkite pagamintą produktą avinžirnių užtepėle, o tik ne humusu;
- Humusą pagaminsite tik naudodami elektrinį trintuvą, rankiniai aparatai vargiai pagelbės, nes iš visų ingredientų jums reikia pagaminti visiškai vienalytę masę, trinkite tol, kol tokią gausite;
- Nėra itin griežtų taisyklių, kokios konsistencijos turi būti humusas – jis gali būti ir gana tirštas, labiau tinkamas tepti, ir gana skystas, kone tekantis, kuriame patogu mirkyti duoną, daržovių lazdeles. Humuso tirštumą reguliuokite alyvuogių aliejaus kiekiu – verčiau šio ingrediento negailėti ir naudoti išties kokybišką;
- Šaldytuve humusas išbus tinkamas vartoti 3–4 dienas, jo viršų verta užpilti keliais šaukštais aliejaus, kad neapdžiūtų.
- Nidos receptas: viščiuko tabaka kepimo patarimai ir receptas
- Metas išmokti kepti keksiukus: 5 svarbūs patarimai ir 15 receptų
- Kepimas, kaip terapija: patarimai, kaip ruošti mielinę tešlą, ir 15 bandelių bei pyragų receptų
- Nidos receptas: sveikesni falafeliai – praturtinti daržovėmis, kepti orkaitėje
O žemiau jūsų dėmesiui – receptai:
1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių
2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.
Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.
Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.
1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Dideliame inde sumaišykite pistacijas, avižinius dribsnius, spragintą kynvą, susmulkintas džiovintas spanguoles ir moliūgo sėklas. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su šaukštu kokosų aliejaus. Supilkite į sausus ingredientus, gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
2. Kepkite apie 20 minučių. Leiskite atvėsti (sandariame indelyje galite laikyti mėnesį);
3. Gaminame humusą: nusunkiame avinžirnius, pasilikdami skystį, kurio prireiks vėliau reguliuojant humuso tirštumą. Sudedame avinžirnius, tahini pastą, česnako skilteles, kuminą į elektrinį virtuvės kombainą, išspaudžiame citriną, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų ir viską sutriname iki vientisos masės. Jeigu rodosi per tiršta, tuomet pilame skysčio, kuriame buvo konservuoti avinžirniai, tol kol gausime norimą konsistenciją.
4. Dedame į lėkštę humuso, apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame granolos ir granato sėklų. Valgome su šviežiomis daržovėmis.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.
2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).
3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.
1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.
2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.
3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.
3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.
1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.
2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.
Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.
- Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
- Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
- Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.