Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad dabar, kai turime daugiau laiko, galime jį skirti sveikų ir gardžių receptų atradimui. Nors internete tokių receptų pilna, ji pastebi, kad dažnai jie yra gana sudėtingi, reikalauja daug ingredientų.
Nutukimo gydymo centro „Calory Care“ pranešime žiniasklaidai cituojama dietologė siūlo pradėti nuo pagrindų ir dalinasi penkiais receptais. Pagal juos ruošiamų patiekalų pagaminimui prireiks minimalių pastangų ir laiko. Kiekvieno patiekalo porcija siekia nuo 300 iki 500 kcal, todėl jie tiks norintiems valgyti ir skaniai, ir sveikai.
Ryto sumuštinis su lašiša ir kiaušiniu
Ingredientai (2 porcijoms):
- 100 g bemielės ruginės duonos;
- 100 g sūdytos lašišos;
- 2 valg. šaukšt. lieso lydyto sūrelio;
- 2 virti kiaušiniai;
- sezamų sėklų (pabarstymui);
- saujelė špinatų.
Gaminimas:
1. Išvirkite kiaušinius, juos supjaustykite griežinėliais.
2. Ant juodos duonos tepkite lydytą sūrelį, sudėkite pjaustytą lašišą ir kiaušinius. Ant viršaus dėkite špinatų lapus ir pabarstykite sezamų sėklomis.
Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis
Ingredientai (2 porcijoms):
- 300 g vištos krūtinėlės;
- 600 g mėgstamų daržovių (tinka morkos, paprikos, salierų stiebai, baklažanai);
- mėgstamų žolelių (tinka čiobrelis, bazilikas);
- žiupsnelis smulkintų juodųjų pipirų;
- šiek tiek išspaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- 2 skiltelės česnako;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Vištos krūtinėlę įtrinkite mėgstamais prieskoniais, pagardinkite česnakais, alyvuogių aliejumi.
2. Daržoves apibarstykite žolelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pipirais.
3. Viską kepkite vienoje skardoje, iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.
Silkė su burokėliais ir bulvėmis
Ingredientai (2 porcijoms):
- 200 g silpnai sūdytos silkės;
- 300 g burokėlių;
- 2 valg. šaukšt. grūdėtų garstyčių;
- 2 bulvės;
- 0,5 mėlynojo svogūno;
- citrinos sulčių;
- balzaminio acto.
Gaminimas:
1. Silkę supjaustykite kuo smulkiau, ant jos įspauskite citrinos sulčių, įbarstykite mėgstamų žolelių. Viską sumaišykite ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus. Jei norite dar išraiškingesnio skonio, galite įpjaustyti nedidelį kiekį raugintų agurkų.
2. Bulves supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, apie 25 min. Jei turite, bulvėms pagardinti labai tiks rozmarino šakelė.
3. Burokėlius supjaustykite kubeliais, sumaišykite su garstyčiomis, šiek tiek citrinos sulčių ir pipirais.
4. Iškepus bulvėms, viską sudėkite į formelę sluoksniuodami: bulvės, burokėliai, silkė. Patiekite su balzaminiu actu ir smulkintu mėlynuoju svogūnu.
Avižinė košė su riešutų sviestu
Ingredientai (2 porcijoms):
- 100 g avižų dribsnių kruopų;
- 1 bananas;
- 2 arbat. šaukšt. mėgstamo riešutų sviesto;
- šaldytų vyšnių ar kitų mėgstamų uogų;
- žiupsnelis cinamono;
- 2 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.
Gaminimas:
1. Avižų dribsnių kruopas virkite verdančiame vandenyje apie 3–4 min. Nupilkite vandenį, sudėkite šakute sutrintą bananą ir riešutų sviestą. Gerai viską sumaišykite ir palikite pastovėti dar kelias minutes.
2. Patiekite apibarstę cinamonu, su šviežiomis uogomis ir keliais šaukštais natūralaus jogurto.
Žydiška kiaušinienė
Ingredientai (2 porcijoms):
- 4 kiaušiniai;
- 2 skardinės konservuotų pomidorų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 svogūnas;
- mėgstamų šaldytų ar džiovintų žolelių;
- 60 g fetos sūrio;
- 1 raudoji saldžioji paprika.
Gaminimas:
1. Smulkiai supjaustykite ir keptuvėje ant silpnos ugnies pakepinkite svogūną, česnaką ir papriką. Įdėkite mėgstamų žolelių ir kitų prieskonių pagal skonį – patiekalui labai tinka kuminas, kalendra. Sudėkite konservuotus pomidorus.
2. Visą masę troškinkite apie 10–15 min. Kai ji bus paruošta, keptuvėje šaukštu padarykite 4 griovelius ir į juos įmuškite kiaušinius. Tuomet uždenkite dangčiu ir palikite, kol kiaušiniai iškeps. Jei norite, kad kiaušinio trynys būtų skystas, kepkite 5 min., jei norite pilnai iškepusio – 8–9 min.
3. Valgyti geriausia tiesiai iš keptuvės, užbarsčius fetos sūrio ir mėgstamų žolelių.