1. Grietinėlę gerai atšaldykite ir išplakite iki standžių putų.
2. Baklažaną padalykite į keturias dalis, patroškinkite garuose, nugremžkite odelę ir susmulkinkite minkštimą.
3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte aliejaus, sumeskite smulkintus baklažanus ir trumpai apkepkite. Kai baklažanai baigs kepti, juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite smulkintais čiobreliais, maltais juodaisiais pipirais, atvėsinkite ir sukrėskite į plakimo indą.
4. Ten pat krėskite tepamąjį varškės sūrelį, smulkintą ožkų pieno sūrį, viską išplakite elektriniu plakikliu. Į paruoštą masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę – užtepėlė bus puresnė.
5. Paruoštą užtepėlę atvėsinkite ir tepkite ant skrudintos baltos duonos riekelės.
- Į dubenį sutrupinkite baltąjį sūrį, įmaišykite majonezą, garstyčias, vorčesteršyro padažą, smulkintus česnakus, virtus kiaušinius ir pieną.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Viską gerai sumalkite blenderiu ir padėkite į šaldytvą 30 min.
- Patiekite su supjaustytomis morkomis, salierais, kalafiorais ar krekeriais.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Morką sutarkuokite burokine tarka, svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite ant aliejaus kelias minutes. Įpilkite 1 valg. šaukšt. vandens ir patroškinkite kelias minutes uždengę keptuvę dangčiu.
2. Pasmulkinkite pomidorus ir visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą bei sutrinkite iki vientisos masės.
3. Užtepėlę skanu valgyti su duona ir daržovėmis.
1. Kruopščiai susmulkinkite petražoles, krapus ir baziliką.
2. Sviestą išsukite kartu su kreminiu sūriu, parmezanu, česnaku ir susmulkintomis žolelėmis. Suberkite juoduosius pipirus ir druską. Dar kartą gerai išmaišykite ir palikite nakčiai pastovėti šaldytuve.
3. Skanaukite su duonos traškučiais.
1. Elektriniame maišytuve gerai susmulkinkite baziliką ir česnaką. Sudėkite kreminį sūrį, parmezaną, graikinius riešutus, supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską dar kartą gerai išsukite.
2. Tepamą sūrelį patiekite papuošdami keliais baziliko lapeliais.
1. Elektriniame maišytuve gerai išsukite visus ingredientus.
2. Paruoštą tepamą sūrelį palikite šaldytuve bent keturioms valandoms.
3. Patiekite jį su alyvuogėmis, duonos lazdelėmis, ar daržovių šiaudeliais.
- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
- Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
- Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
- Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
1. Paprikas ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite ant aliejaus keptuvėje.
2. Daržovėms sumikštėjus, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę (skūrelę nupjaukite), įdėkite pomidorų pastą ir pastoviai maišant kepinkite 3 min. Atvėsinkite.
3. Į virtuvinį kombainą sudėkite atvėsintą paprikų masę, maskarponės sūrį ir gerai sutrinkite iki vientisos masės (neturint virtuvinio kombaino, tinka blenderis).
4. Sudėkite smulkiai supjaustytus bazilikus ir išmaišykite šaukštu.
Išėjo skani užtepėlė, tinkanti prie duoniukų ar skudintos duonytes... Užtepėlė tirštos konsitencijos ir maloniai tepasi...
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Migdolus suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir apie 10 min. paskrudinkite karštoje orkaitėje, pašalinkite luobeles.
2. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Į virtuvės kombaino indą sudėkite bazilikus, skrudintus migdolus, česnaką, citrinos žieveles, įberkite žiupsnelį druskos, susmulkinkite. Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir tarkuotą sūrį, sutrinkite iki vientisos masės, toliau maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.
4. Sukrėskite padažą į stiklainius, uždenkite dangteliu ir laikykite šaldytuve iki 6 savaičių.
Kulinaro patarimas. Itališkos duonos riekelę patepkite tepamuoju varškės sūreliu, ant viršaus užtepkite saulėje džiovintų pomidorų užtepo. Gardinkite užtepu makaronų patiekalus, tiekite kaip padažą prie mėsos patiekalų.
- Apelsiną, citriną gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą. Imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite, stambiai sutarkuokite. Nuplautus česnakų laiškus susmulkinkite.
- Į puodą supilkite žuvų sultinį, vermutą, įmeskite lauro lapą, suberkite pipirus. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite ir virkite apie 10 minučių. Iš atvėsusios žuvies išrinkite ašakas.
- Tepamąją varškę ištrinkite su tarkuotais imbierais. Sudėkite smulkintą žuvį, svogūnus, supilkite apelsino sultis. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Įmaišykite smulkintus česnakų laiškus. Tiekite su skrudinta tamsia ar šviesia itališka duonele.
- Džiovintus grybus pamirkykite, kol šiek tiek suminkštės. Smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu.
- Rūkytos žuvies mėsą kruopščiai atskirkite nuo kaulų, atidžiai žiūrėkite, kad neliktų jokių ašakų.
- Žuvį, kepintus grybus ir visus kitus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Užtepėlė bus skanesnė, jei bent pusvalandį palaikysite šaldytuve. Galite jos pasigaminti daugiau.
- Sukrėskite į stiklainiuką ir galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas.
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą.
2. Į puodelį supilkite sultinį, vermutą, įmeskite laurų lapelius, imbiero gabalėlį ir užvirinkite.
3. Į karštą sultinį įmeskite šviežią lašišą ir virkite apie 10 minučių, kol žuvis pradės byrėti.
4. Išgriebtą žuvį išdarinėkite, atvėsinkite, sumaišykite su kapota rūkyta lašiša.
5. Krapus nuplaukite ir sukapokite.
6. Krapus, kaparėlius, citrinų žieveles, 6 šaukštus nuoviro ir kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės ir sumaišykite su lašišų gabaliukais.
7. Užtepėlę pagardinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
8. Tiekite gerai atvėsintą su krapais, citrinos skiltele ir itališkos šviesios ar tamsios duonos riekele.
- Į virtuvės kombainą sudėkite alyvuoges, kaparėlius ir česnaką, maišykite, kol susidarys vientisa masė.
- Maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Pagardinkite padažą citrinų sultimis, druska ir pipirais.
- Tiekite su skrudinto batono riekelėmis papuošusi petražolės lapeliu.