Gaminame šviežius makaronus: klasikinis receptas ir 2 padažai, tapsiantys gardžiais palydovais

Karantinas ne vieną mūsų paskatino nauju žvilgsniu pažvelgti į maisto gaminimą, gal net išbandyti tai, ko niekada nebandėme. Vieni kepė raugo duoną, kiti bandė „TikTok“ išpopuliarėjusius patiekalus, treti keliavo po pasaulį neišeidami iš savo virtuvės. Viena iš kelionės krypčių gali būti Italija, kur nukels švieži naminiai makaronai ir klasikiniai padažai, nuostabiai juos pagardinantys ir suteikiantys papildomų spalvų.
Švieži naminiai makaronai
Švieži naminiai makaronai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, nors dalis žmonių nėra linkę piktnaudžiauti miltiniais patiekalais, švieži makaronai yra kur kas mažiau kaloringi už įsigyjamus parduotuvėse bei pasižymi sveikų angliavandenių gausa.

Didžiausia klaida, kokią galima padaryti – užpilti naminius makaronus riebiais ir daug druskos turinčiais padažais.

„Naminių makaronų nereikėtų bijoti, nes juos pagaminti skaniai nėra sudėtinga. Didžiausia klaida, kokią galima padaryti – užpilti juos riebiais ir daug druskos turinčiais padažais. Taip pat, norint išvengti cholesterolio padidėjimo organizme, nederėtų makaronų perkrauti mėsa. Iš tikrųjų, paragavus ką tik pagamintų makaronų, galima pajusti iki šiol neatrastą jų skonį, kuriam papildyti užteks nedidelio kiekio alyvuogių aliejaus arba natūralaus pomidorų padažo. O jeigu norisi ko nors daugiau, galima pridėti šiek tiek troškintų daržovių drauge su parmezano sūriu“, – idėjomis dalijasi B.Baratinskaitė.

Itališkos virtuvės gerbėjams ji atskleidžia naminių makaronų gamybos subtilybes bei dalijasi dviejų padažų receptais.

„Jei niekada neturėjote progos paragauti šviežių makaronų, liksite maloniai nustebinti. Dėl švelnios struktūros ir sodraus skonio jie lenkia įprastus makaronus. O du tradiciniai jų padažai ne tik neužgoš pagrindinio patiekalo ingrediento, bet ir atskleis naujas skonių natas“, – teigia B.Baratinskaitė.

Kiaušininė makaronų tešla

Ingredientai:

  • 2 puodeliai kvietinių miltų;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 0,5 arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 0,5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Suberkite miltų krūvelę ant švaraus stalviršio ir rankomis iš jų soformuokite savotišką gilų lizdą ar kraterį. Į šio darinio centrą įmuškite kiaušinius, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite druską. Švelniai ir iš lėto šakute maišykite skystą turinį – pasistenkite nepažeisti iš miltų sudarytų sienelių. Kuomet skysti ingredientai taps vientisa mase, į ją rankomis sustumkite miltus ir pradėkite minkyti tešlą.

2. Neišsigąskite, jeigu pradžioje tešla pasirodys per sausa. Po 8–10 min. minkymo ji turėtų tapti vientisesnė. Tačiau jeigu tešla vis tiek per sausa, šiek tiek sudrėkinkite pirštus vandeniu ir dar ją paminkykite. Jeigu ji bus per lipni, berkite daugiau miltų.

3. Pasistenkite iš tešlos suformuoti gražų rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir palikite 30 minučių „pailsėti“ kambario temperatūroje. Tuo metu galite pasiruošti dvi kepimo skardas – išklokite jas kepimo popieriumi bei apibarstykite miltais.

4. Po 30 minučių išvyniokite tešlos rutulį iš maistinės plėvelės. Supjaustykite jį į keturias lygias dalis. Tada pirmąjį tešlos gabalėlį suplokite į ovalų blyną bei gerai iškočiokite kočėlu. Padėkite blyną ant stalviršio – sulenkite jo kairį ir dešinį šonus į centrą taip, jog susidarytų stačiakampis. Tuomet apverskite jį vertikaliai ir dar kartą iškočiokite, kol šis lakštas taps plonas bei ilgas.

5. Pusę lakšto paguldykite ant kepimo skardos ir pabarstykite miltais prieš sulenkiant ant viršaus likusią jo pusę. Antrosios pusės viršų taip pat pabarstykite dar miltais – tai būtina, kad jūsų makaronai nesuliptų. Supjaustykite lakštą siauromis juostelėmis. Šį procesą pakartokite su likusiais trimis tešlos gabalėliais.

6. Paruoštus šviežius makaronus sudėkite į sūdytą verdantį vandenį ir leiskite jiems pavirti porą minučių.

Naminis marinaros padažas

Ingredientai:

  • 1 skardinė smulkintų pomidorų;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. balzaminio acto;
  • žiupsnelis rudojo cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • šiek tiek aitriųjų paprikų dribsnių.

Gaminimas:

1. Sutrinkite česnakus ir kartu su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais pakepinkite ant silpnos ugnies 2–3 minutes.

2. Į prikaistuvį su česnakais supilkite visus likusius ingredientus, uždenkite dangčiu ir palikite troškintis ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Nepamirškite kartkartėmis pamaišyti.

Astos Černės nuotr./Marinara padažas makaronams
Astos Černės nuotr./Marinara padažas makaronams

Pesto padažas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai šviežių bazilikų;
  • 1 česnako skiltelė, sutrinta;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 0,5 puodelio kedro riešutų;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitintoje sausoje keptuvėje švelniai pakepinkite kedro riešutus.

2. Tuomet kartu su jais į elektrinio trintuvo indą suberkite prieskonius ir trintą česnaką, taip pat supilkite citrinos sultis – viską gerai sumalkite.

3. Į trintuvą dėkite baziliką, supilkite alyvuogių aliejų ir dar kartelį viską sutrinkite.

Vida Press nuotr./Gaminamas bazilikų pesto padažas
Vida Press nuotr./Gaminamas bazilikų pesto padažas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis