Gaminsite morenginį skanėstą „Pavlova“? 7 patarimai, kad netektų nusivilti rezultatu

Debesėlį primenantis elegantiškasis desertas „Pavlova“ gali būti kepamas ištisus metus, tačiau vėlyvas pavasaris, o ypač vasara, tam geriausias metas. Tam yra ne viena priežastis: jis neatima daug laiko, sudėtines dalis galima pasiruošti iš anksto, o „sukonstruoti“ tik prieš patiekiant. Be to, šis desertas ypatingai atrodys bet kokioje šventėje ir, bene svarbiausia, jį galima puošti pačiomis įvairiausiomis gėrybėmis, o juk jų vasarą gausu!
Pavlova su vaisiais ir uogomis
Pavlova su vaisiais ir uogomis / Vida Press nuotr.

Štai keli patarimai, kurie jums padės be klaidų iškepti morenginį pagrindą, o tada ant jo beliks tupdyti plaktos grietinėlės kremą, o ant jo – beveik ką tik norite: keptus rabarbarus, braškes, šilauoges... (pratęskite patys!).

Patarimai:

1. Baltymai, kuriuos plaksite, neturi būti ką tik ištraukti iš šaldytuvo. Trynius ir baltymus atskirkite, kol jie dar šalti, o tada baltymus bent valandą palaikykite kambario temperatūroje.

2. Trynius ir baltymus atskirkite itin kruopščiai ir atidžiai. Baltymuose neturi būti nė lašelio trynio, nes jei jo liks, deja, bet baltymų gerai neišplaksite.

3. Plakite baltymus sausutėliame dubenyje, kuriame nėra ir riebalų likučių. Ir vandens, ir riebalų lašelis gali lemti tai, kad baltymai gerai neišsiplaks. Plakimui labiausiai tinka stiklo ar metalo, bet ne plastikinis dubuo. Nemažai profesionalų pataria prieš plakimą visą indą ištrinti citrinos riekele (neliks riebalų), o tada itin kruopščiai išsausinti, kad neliktų nė trupučio drėgmės.

4. Cukrų berkite dalimis, o ne vienu ypu. Paprastai net patariama pirmiausia vidutiniu greičiu išplakti baltymus iki minkštų putų, o tada po šaukštą pilti cukrų, plakant jau dideliu intensyvumu. Taip plakite ir berkite, plakite ir berkite, kol cukraus nebeliks, o tarp dviejų pirštų patrynus šiek tiek plakinio nebesijaus jokių cukraus granulių.

Vida Press nuotr./Morengas
Vida Press nuotr./Morengas

5. Laikykitės recepto ir savavališkai nemažinkite cukraus kiekio. 15–20 proc. sumažinus cukraus kiekį paprastame pyrage ar sausainiuose dažniausiai jie pernelyg nenukentės. Tačiau morengui, kad jis būtų standus, reikia viso cukraus, kiek nurodyta recepte. Yra net išvesta savotiška formulė, kuri sako, jog vienam baltymui (apie 30 ml) reikia apie 40–45 g cukraus, kitaip standus morengas nepasiseks. Jei cukraus paniškai bijote, tiesiog nekepkite ir nevalgykite šio deserto, tikrai rasite alternatyvų!

Vida Press nuotr./Pavlova su braškėmis
Vida Press nuotr./Pavlova su braškėmis

6. Naudokite baltąjį cukrų, nes su ruduoju ar medumi daugiau rizikos. Dabar populiaru ieškoti alternatyvų įprastam baltam cukrui, galima eksperimentuoti ir su morengais, paprastai kepami su ruduoju cukrumi jie neblogai pavyksta, tik plakti reikia žymiai ilgiau.

7. Kepkite žemoje temperatūroje (paprastai rekomenduojama 100 °C), leiskite 2–3 val. (galima ir pernakt) vėsti ir sutvirtėti jau išjungtoje orkaitėje.

O dabar metas rinktis receptą:

Pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais
Receptas: Mažutės pavlovos su šviežiomis uogomis ir vaisiais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (kambario temperatūros; morengams)
Cukrus: 280.00 g (230 g (namuose malto kavamalėje ar kuo smulkiau grūsto, bet ne pirktinės cukraus pudros) morengams ir 50 g kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (morengams)
Grietinėlė: 350.00 ml (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo; kremui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (kremui)
Įvairios uogos: 500.00 g (mes naudojome šviežias šilauoges, avietes, braškes ir kivius)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Į didelį švarų metalinį ar stiklinį indą sudėkite baltymus, atskirtus nuo trynių su žiupsneliu druskos ir gerai išplakite iki minkštų, akytų putų. Tada pamažu, pildami dalimis, įplakite cukrų: iš pradžių dėkite vieną šaukštą smulkaus cukraus nuolat plakdami, kol visiškai ištirps ir visai nesimatys granulių (apie 1 min.), tada antrą šaukštą ir t.t. Kartokite, kol subersite visą cukrų. Ar cukrus tikrai ištirpęs, galite patikrinti paėmę šiek tiek plakinio tarp pirštų galiukų ir patrynę – cukraus turi visiškai nesijausti, jis visas turi būti ištirpęs.

3. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi. Ant jo galite formuoti morengus specialiu konditeriniu švirkštu, paprastu maišeliu su prakirptu kampu arba tiesiog šaukštu (kaip darėme mes). Formuojant pavlovų morengus, suformuokite lizdelio formos morengą su įdubimu viduryje ir aukštesniais krašteliais – taip turėsite vietos, kur dėti plaktą grietinėlę su vaisiais ir uogomis. Iš recepte nurodyto kiekio mes suformavome 8 pusės delno dydžio morengus, bet dydis gali būti bet koks, tad galite gaminti mažesnius ar didesnius.

4. Kai baigsite formuoti morengus, dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 80 min. Iškepus neskubėkite traukti iš orkaitės. Geriausiai – net neatidarykite orkaitės. Tiesiog palikite morengus orkaitėje natūraliai lėtai atvėsti dar valandą ar dvi (galite ir pernakt). Greitai išėmus jie gali suskilti.

5. Kol morengai vėsta, pasigaminkite įdarą: švariame sausame dubenyje gerai išplakite šaltą grietinėlę su norimu kiekiu cukraus ir vanile. Plakite iki standžių putų.

6. Kai atvėsusius morengus išimsite iš orkaitės ir jau galėsite tiekti, į jų vidurį dėkite po šaukštą ar du plaktos grietinėlės, ant jos – norimų vaisių ir uogų. Štai ir viskas, turite nuostabiąją pavlovą, kuri pasiruošusi keliauti ant vaišių stalo!

Suskleisti
Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
Receptas: Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (morengui)
Aguonos: 4.00 arbat. š. (morengui)
Cukrus: 320.00 g (220 g morengui, 100 g padažui ir dar 2 šaukšteliai įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š. (morengui)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį morengui ir įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (plakamosios; įdarui)
Jogurtas: 180.00 ml (tiršto graikiško; įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; įdarui)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežių; padažui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų standžios putos ir, po truputį pildami cukrų, plakite toliau. Kai supilsite visą cukrų, dar plakite kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Tada į baltymų masę supilkite kukurūzų miltus, actą, aguonas ir gerai išmaišykite.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, ant kurio pieštuku nubrėžkite du apskritimus, vidurinį 12 centimetrų spindulio, o išorinį 25 centimetrų. Šaukštu ant kepimo popieriaus nupiešto žiedo, tarp didelio ir mažo apskritimų, sudėkite paruoštą baltymų masę. Iš viršaus ją kiek paplokite šaukštu, kad būtų įdubusi ir atsirastų daugiau vietos įdarui. Paruoštą baltymų vainiką iš viršaus apibarstykite aguonomis ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Kepinį palikite praaušti išjungtoje orkaitėje, kol visai atvės.

3. Per tą laiką išvirkite spanguolių padažą. Švarias spanguoles suberkite į puodą, užberkite cukrumi, cinamonu, šviežiai spaustomis apelsino sultimis ir smulkiai nutarkuota jo žievele. Padažą maišydami virkite apie 10-15 minučių, kol spanguolės susproginės, bet visai nesuvirs. Ką tik išvirtas padažas gali atrodyti per skystas, bet šaldamas jis sutirštės. Prieš pildami ant kremo padažą atšaldykite šaldytuve.

4. Gerai išplakite grietinėlę su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kad taptų standi. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su tirštu jogurtu ir šviežiai tarkuota citrinos žievele.

5. Ant praaušusio morengo pagrindo šaukštu dėkite grietinėlės kremo, ant grietinėlės kremo pilkite spanguolių padažą. Dėl grožio užberkite saują šviežių spanguolių ir apibarstykite aguonomis.

Suskleisti
Pavlova su egzotiniais vaisiais
Receptas: „Pavlova“ su egzotiniais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (baltymai tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (tešlai)
Vanilinis cukrus: 16.00 g (tešlai)
Actas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kukurūzų krakmolas (tešlai) 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (purškiamos, įdarui)
Greipfrutai: 1.00 vnt. (įdarui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (įdarui)
Bananai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kiviai: 1.00 vnt. (įdarui)
Mangas: 1.00 vnt. (įdarui)
Karambola (įdarui) 1.00 vnt.
Vyšnių likeris (įdarui) 1.00 valg. š.
Džemas: 8.00 valg. š. (aviečių, įdarui)
Kaip gaminti

1. Į plakamus baltymus po truputį suberti cukrų, vanilinį cukrų, supilti actą ir galiausiai suberti krakmolą.

2. Masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą torto formą. Viduryje padaryti gana gilią įdubą. 130ºC karštumo orkaitėje kepti 60–70 min.

3. Paruošti įdarą: džemą sumaišyti su likeriu, vaisius nulupti ir supjaustyti.

4. Torto pagrindą aptepti džemu, apipurkšti grietinėle ir išdėlioti vaisius.  

Suskleisti
Pavlova su braškėmis
Receptas: Pavlova su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (baltymai)
Cukrus: 1.00 st.
Vanilinis cukrus: 16.00 g (pakelis)
Miltai: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui; plakamos ar purškiamos)
Braškės: 2.00 st. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Baltymus išplakite, po truputį suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Kai putos sutirštės, suberkite su likusiu cukrumi sumaišytus miltus.

2. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą, padarykite gana gilią įdubą ir iškepkite. 130°C karštumo orkaitėje kepkite 60–70 min. Po truputį leiskite atvėsti.

3. Ataušusio plokštainio įdubą užpildykite grietinėle ir sudėkite uogas.

Suskleisti
Morengo ir arbūzų skanėstas
Receptas: Morengo ir arbūzų skanėstas
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Krakmolas: 2.00 arbat. š.
Arbūzas: 400.00 g (kelios riekės)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebi)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Po truputį berdami miltinį cukrų kiaušinių baltymus išplakite iki vientisos blizgios masės. Baigdami plakti įlašinkite citrinų sulčių ir supilkite krakmolą, gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite baltymus, formuodami pyragėlius – galima daryti apvalius, keturkampius. Juos kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 3 valandas. Atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo popieriaus.

3. Grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Ant baltymų pyragėlių uždėkite plaktos grietinėles ir kelis gabalėlius arbūzo.

4. Pyragėlius iš karto tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Morengas su rabarbarais
Receptas: Morengas su rabarbarais
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (baltymų)
Miltelinis cukrus: 300.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Sirupas:(šviesiojo „Dansukker“) 170.00 ml
Rabarbarai: 3.00 vnt. (3 - 4 kotai)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu baltymus išplakite iki standžių putų.
  2. Tada po šauktą berkite cukraus miltelius ir plakite toliau. Kai visus cukraus miltelius subersite, įberkite 1 šaukštelį vanilinio cukraus ir baltymus plakite dar apie 5 min.
  3. Baltymų masę sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šaukštu suformuokite kamuolį, palikdami viduryje negilią duobutę.
  4. Kepkite 100-120 °C orkaitėje 2 ½ val. Tada karštį išjunkite ir palikite kepinį orkaitėje atvėsti.
  5. Rabarbarus supjaustykite 2 cm ilgio griežinėliais, suberkite į dubenį, pabarstykite likusiu vaniliniu cukrumi ir užpylę šviesiuoju sirupu palikite 2-3 val. arba per naktį.
  6. Arba  2-3 min. šviesiajame sirupe juos pavirkite ant nesmarkios ugnies ir atvėsinkite.
  7. Jeigu rabarbarai žalios spalvos, į šviesųjį sirupą įpilkite 1-2 šaukštus raudonų uogų, pavyzdžiui, aviečių, sunkos.
  8. Rabarbarus išgriebkite į iškeptų baltymų duobutę, apliekite sirupu.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis