Kaip teigiama prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai, daugiausiai brokolių parduodama žiemą. Pirkėjai šią daržovę dažniausiai renkasi sausio–balandžio mėnesiais. Į minėtą prekybos tinklą brokoliai keliauja iš Ispanijos ir Italijos, šiek tiek vėliau – iš Nyderlandų ir Lenkijos. Tik liepą-rugsėjį atsiranda galimybė skanauti lietuviškų brokolių.
Brokolių sriuba su mėlynojo pelėsio sūriu
Ingredientai:
- 1 brokolis;
- 1 svogūnas;
- 1 poras;
- 1 saliero lapkotis;
- 1 didelė bulvė;
- 1 l daržovių arba vištienos sultinio;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus kepimui;
- 150 g mėlynojo pelėsio sūrio;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite puode, kol pagels. Sudėkite sviestą, smulkintą salierą, porą ir bulvę. Uždėkite dangtį ir patroškinkite 5 minutes. Sudėkite kietesnes brokolio dalis (kotelius), supilkite sultinį ir troškinkite 5–10 minučių, kol visos daržovės suminkštės.
2. Suberkite į puodą likusias brokolio dalis ir druską, patroškinkite dar 5 minutes.
3. Masę sutrinkite maisto trintuvu, tuomet sutrupinkite sūrį. Supilstę į lėkštes, pabarstykite juodaisiais pipirais.
Abejojate, ar patiks? Štai dar keli brokolių sriubos receptai:
1. Didesniame puode užvirkite sultinį. Faršą sumaišykite su kiaušinio tryniu, pipirais, druska ir žolelėmis, suformuokite nedidelius kukulius ir sumeskite į verdantį sultinį. Morkas ir bulves nuskuskite, supjaustykite, brokolį išskirstykite žiedynais. Į verdančią sriubą sudėkite bulves ir morkas, virkite 10–15 minučių. Tada sudėkite brokolių žiedynus, makaronus, pagardinkite žolelėmis, pipirais, druska ir virkite dar apie 15 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves nuskuskite, smulkiai supjaustykite, suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir truputį pavirkite. Suberkite nuplautus ir supjaustytus brokolius, virkite, kol daržovės suminkštės. Įdėkite sviesto, supilkite vyną, grietinėlę ir virkite dar apie 5 minutes.
2. Sriubą (saują brokolių palikite) ištrinkite per sietelį ir atvėsinkite. Tyrę išplakite su jogurtu, paskaninkite citrinų sultimis, druska, pipirais.
3. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, įdėkite smulkiai supjaustytų virtų brokolių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Paruoškite omletą: kiaušinius suplakite su pienu, pagardinkite muskato riešutu, druska, pipirais. Masę supilkite į specialų kepimo maišelį, užriškite ir 25 min. virkite garuose.
2. Nuo brokolinių kopūstų žiedynų nupjaukite stiebelius ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite.
3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir brokolinių kopūstų stiebelius. Viską sudėkite į užvirusį sultinį ir 5 min. ant nedidelės ugnies virkite. Sudėkite brokolinių kopūstų žiedynus ir dar 5 min. virkite.
4. Omletą supjaustykite kubeliais, išdėliokite į lėkštes ir užpilkite sriuba.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Brokolinius kopūstus apvirkite garuose arba 2 min. pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.
2. Morkas sukrėskite į mikrobangų krosnelei tinkamą indą, įpilkite šaukštą vandens, uždenkitei ir didžiausiu galingumu kaitinkite 7 minutes. Galima išsiversti ir be mikrobangų krosnelės – morkas su trupučiu vandens patroškinkite ant silpnos ugnies.
3. Puode, kuriame bus verdama sriuba, išlydykite sviestą, pakepinkite miltus, supilkite sultinį, įberkite sojų pieno miltelių, druskos ir maišydami užvirinkite.
4. Į verdantį skystį sukrėskite paruoštas daržoves ir dar kelias minutes virkite pamaišydami.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Mirkytus anakardžius sumalkite maisto smulkintuvu iki tirštokos konsistencijos.
- Supjaustykite brokolio žiedus, nupjaustykite kietesnius kotelius ir pasilikite kitam kartui, iš jų paruošite salotas ar kitokį užkandį.
- Sudėkite brokolių žiedelius, nuluptą avokadą, smulkintą česnaką ir svogūnų laiškus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite šiek tiek vandens ir koreguokite tirštumą.
- Skoniui pagerinti įberkite kmynų, pipirų ir druskos.