Nors antrasis kruasanų pavadinimas – prancūziški sviestiniai rageliai – lyg ir nurodo jų kilmės šalį, iš tiesų, kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojma „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, juos pirmieji iškepė visai ne prancūzai.
„Kruasanų tėvynė – Austrija. Spėjama, kad joje gardėsiai buvo pradėti kepti dar XIII amžiuje. Prancūzai už kruasanus dėkingi turėtų būti karaliaus Liudviko XVI žmonai karalienei Marijai Antuanetei. Ji šiuos kepinius, kaip ir daugelį kulinarinių tradicijų, į Prancūziją atvežė XVIII amžiaus pabaigoje. Šalyje austriškas kruasanų variantas buvo šiek tiek pakeistas ir skanėstas pradėtas kepti iš sluoksniuotos tešlos. Taigi toks, kokį valgome šiandien, vadinamas prancūzų inovacija, todėl jo oficialus pavadinimas ir yra prancūziškas sviestinis ragelis“, – paaiškina B.Baratinskaitė.
Skonio paslaptis – tešla ir jos formavimas
Nors kruasanų istorija ypatinga, ji net nublanksta prieš šių kepinių skonį.
„Pats žodis „kruasanas“ lotyniškai reiškia pusmėnulį. Tokia gardėsio forma iškyla jį kepant. To priežastis – kruasanų tešla. Ji gaminama ne tik iš miltų, vandens, druskos bei sviesto. Į kruasanų tešlą dedama ir cukraus, pieno, šviežių mielių, kiaušinių. Be to, tobulo šių ragelių skonio priežastis – ir ypatingas paruošimo procesas“, – kalba B.Baratinskaitė.
Ji priduria – tokių kepinių gamyba yra atskira kulinarinės kultūros dalis. Tačiau, tikina B.Baratinskaitė, kruasanų galima išsikepti ir namuose, o šis iššūkis – įveikiamas kiekvienam.
Naminiai kruasanai
Kruasanų gaminimas iš pradžių gali pasirodyti kiek sudėtingas, tačiau, kartą pabandžius, vėliau nebus jokių iššūkių. Stengtis tikrai verta, nes namuose pagaminti rageliai yra išties nepaprasti, o juos galima valgyti labai įvairiai.
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 12 g druskos;
- 50 g cukraus;
- 7 g sausų arba 21 g šviežių mielių;
- 300 ml pieno;
- 300 g kokybiško sviesto;
- 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir mieles. Supilkite pieną. Viską išmaišykite, išminkykite vientisą tešlą. Tada ją dėkite į aliejumi išteptą indą, uždenkite rankšluosčiu, pastatykite šiltai porai valandų, kol tešla pakils dvigubai.
2. Pakilusią tešlą išminkykite, kad iš jos išeitų oras. Vėliau ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 6 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešlą išimkite, iškočiokite iš jos kvadratą.
3. Sviestą įsukite į maistinę plėvelę, padaužykite kočėlu, kad šiek tiek suminkštėtų. Jį dėkite į iškočiotos tešlos centrą ir aplankstykite tešlą ant sviesto per keturis kartus, pagal laikrodžio rodyklę. Tada apverskite tešlą užlenkimų puse žemyn, iškočiokite į pailgą lakštą, kiekvieną pailgos tešlos lakšto kraštą sulenkite iki vidurio, perlenkite pusiau – kaip knygą.
4. Šitaip sulankstytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite apie valandą. Išėmus tešlą iš šaldytuvo, ją vėl iškočiokite į pailgą lakštą, vėl užlenkite abu kraštus iki vidurio ir perlenkite kaip knygą. Tada dar kartelį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.
5. Išėmus, tešlą iškočiokite, supjaustykite trikampiais. Juos susukite, pradedant ilgąja kraštine, ir suformuokite ragelius. Juos palikite pastovėti ir pakilti kambario temperatūroje apie porą valandų.
6. Pakilusius ragelius aptepkite plaktu kiaušiniu, o tada kepkite iki 190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių. Sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių, kepkite dar apie 10 minučių, kol rageliai taps gražios auksinės spalvos.
Jūsų dėmesiui – 3 receptai, kaip skaniai galima patiekti kruasanus: