Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gardieji kruasanai: kaip jų išsikepti namie ir kokius užkandžius ruošti

Minkštutėlis, tirpstantis burnoje, užburiantis savo nepaprastai maloniu sviestiniu skoniu. Toks yra visame pasaulyje mėgstamas prancūziškas sviestinis ragelis, dar žinomas kaip kruasanas. Artėjančios, sausio 30-ąją minimos, Tarptautinės kruasanų dienos proga – apie tai, kuo ypatinga šių gardėsių tešla, kaip jų išsikepti namuose ir kokius gardžius užkandžius su jais ruošti.
Kruasanas
Kruasanas / 123RF.com nuotr.

Nors antrasis kruasanų pavadinimas – prancūziški sviestiniai rageliai – lyg ir nurodo jų kilmės šalį, iš tiesų, kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojma „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, juos pirmieji iškepė visai ne prancūzai.

„Kruasanų tėvynė – Austrija. Spėjama, kad joje gardėsiai buvo pradėti kepti dar XIII amžiuje. Prancūzai už kruasanus dėkingi turėtų būti karaliaus Liudviko XVI žmonai karalienei Marijai Antuanetei. Ji šiuos kepinius, kaip ir daugelį kulinarinių tradicijų, į Prancūziją atvežė XVIII amžiaus pabaigoje. Šalyje austriškas kruasanų variantas buvo šiek tiek pakeistas ir skanėstas pradėtas kepti iš sluoksniuotos tešlos. Taigi toks, kokį valgome šiandien, vadinamas prancūzų inovacija, todėl jo oficialus pavadinimas ir yra prancūziškas sviestinis ragelis“, – paaiškina B.Baratinskaitė.

Strelkabelka nuotr. /Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai
Strelkabelka nuotr. /Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai

Skonio paslaptis – tešla ir jos formavimas

Nors kruasanų istorija ypatinga, ji net nublanksta prieš šių kepinių skonį.

„Pats žodis „kruasanas“ lotyniškai reiškia pusmėnulį. Tokia gardėsio forma iškyla jį kepant. To priežastis – kruasanų tešla. Ji gaminama ne tik iš miltų, vandens, druskos bei sviesto. Į kruasanų tešlą dedama ir cukraus, pieno, šviežių mielių, kiaušinių. Be to, tobulo šių ragelių skonio priežastis – ir ypatingas paruošimo procesas“, – kalba B.Baratinskaitė.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu

Ji priduria – tokių kepinių gamyba yra atskira kulinarinės kultūros dalis. Tačiau, tikina B.Baratinskaitė, kruasanų galima išsikepti ir namuose, o šis iššūkis – įveikiamas kiekvienam.

Naminiai kruasanai

Kruasanų gaminimas iš pradžių gali pasirodyti kiek sudėtingas, tačiau, kartą pabandžius, vėliau nebus jokių iššūkių. Stengtis tikrai verta, nes namuose pagaminti rageliai yra išties nepaprasti, o juos galima valgyti labai įvairiai.

Ingredientai:

  • 500 g miltų;
  • 12 g druskos;
  • 50 g cukraus;
  • 7 g sausų arba 21 g šviežių mielių;
  • 300 ml pieno;
  • 300 g kokybiško sviesto;
  • 1 kiaušinis.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir mieles. Supilkite pieną. Viską išmaišykite, išminkykite vientisą tešlą. Tada ją dėkite į aliejumi išteptą indą, uždenkite rankšluosčiu, pastatykite šiltai porai valandų, kol tešla pakils dvigubai.

2. Pakilusią tešlą išminkykite, kad iš jos išeitų oras. Vėliau ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 6 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešlą išimkite, iškočiokite iš jos kvadratą.

3. Sviestą įsukite į maistinę plėvelę, padaužykite kočėlu, kad šiek tiek suminkštėtų. Jį dėkite į iškočiotos tešlos centrą ir aplankstykite tešlą ant sviesto per keturis kartus, pagal laikrodžio rodyklę. Tada apverskite tešlą užlenkimų puse žemyn, iškočiokite į pailgą lakštą, kiekvieną pailgos tešlos lakšto kraštą sulenkite iki vidurio, perlenkite pusiau – kaip knygą.

4. Šitaip sulankstytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite apie valandą. Išėmus tešlą iš šaldytuvo, ją vėl iškočiokite į pailgą lakštą, vėl užlenkite abu kraštus iki vidurio ir perlenkite kaip knygą. Tada dar kartelį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.

5. Išėmus, tešlą iškočiokite, supjaustykite trikampiais. Juos susukite, pradedant ilgąja kraštine, ir suformuokite ragelius. Juos palikite pastovėti ir pakilti kambario temperatūroje apie porą valandų.

6. Pakilusius ragelius aptepkite plaktu kiaušiniu, o tada kepkite iki 190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių. Sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių, kepkite dar apie 10 minučių, kol rageliai taps gražios auksinės spalvos.

Jūsų dėmesiui – 3 receptai, kaip skaniai galima patiekti kruasanus:

Sumuštinis su kruasanu
Receptas: Kruasano sumuštinis su paukštiena
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 28
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 50.00 g (virtos arba keptos, riekelė)
Pomidorai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt. (lapas)
Kaip gaminti
  • Ragelį perpjaukite išilgai, dėkite kelias gerai prinokusio avokado riekeles ir šiek tiek jas šakute patrinkite, ant avokado klokite salotos lapą, tada keptos paukštienos gabaliukus ir galiausiai – gerai prinokusio pomidoro riekeles. Jei švieži pomidorai žiemą jus liūdina, puikiai tiks ir džiovinti saulėje bei konservuoti aliejuje (tokie bus minkšti).
Suskleisti
Sumuštinis su kruasanu
Receptas: Kruasano ir lašišos užkandis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Rūkyta lašiša: 1.00 riekės
Sūris: 1.00 valg. š. (tepamas varškės)
Česnakai: 3.00 žiupsnelis (laiškinio, kapoto)
Kaip gaminti
  • Ant pusiau perpjauto ragelio apatinės dalies užtepkite sluoksnį kreminio varškės sūrio, tada dėkite riekelę rūkytos lašišos, o ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustyto laiškinio česnako. Jei norite drėgnesnio sumuštinio, varškės sūreliu galite aptepti ir viršutinę ragelio dalį. Suvožkite ir ragaukite.
Suskleisti
Šventinių stalų pristatymas
Receptas: Sviestinių ragelių apkepas su kalakutiena ir bruknių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukai)
Kumpis: 200.00 g (kalakutienos)
Uogienė: 100.00 g (bruknių)
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių)
Bazilikai: 50.00 g (šviežio)
Kaip gaminti

1. Sviestinius ragelius įpjaukite išilgai, užtepkite bruknių uogienės ir įdėkite pjaustytą kalakutienos kumpį.

2. Ragelius dėkite į skardą. Ant viršaus paplėšykite mocarelos, aplinkui padėliokite vyšninių pomidoriukų. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Kai iškeps, papuoškite šviežio baziliko šakele.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas