Kažkada tą vaidmenį gana sėkmingai atliko margarinas, kol galiausiai paaiškėjo, kad tai nėra pats naudingiausias mūsų sveikatai pasirinkimas. Užjūrio kepinių receptuose dėl vietos su sviestu senokai konkuruoja aliejus. Išmėginę tuos receptus galime drąsiai teigti – šis pasirinkimas nei kiek ne blogesnis, juo labiau, kad aliejus kepiniui suteikia ypatingai malonią minkštą tekstūrą.
Tiesa, kokį gi aliejų rinksimės? Populiarusis alyvuogių dėl savo ryškaus skonio dažniausiu atveju su tortu ar pyragu nelabai tiks draugėn, be to, jo degimo temperatūra žemesnė. Na, o rafinuotas rapsų aliejus čia gali tiesiog sužydėti, kadangi neturi nei stipraus kvapo, nei skonio bei puikiai atlaiko aukštą kepimo temperatūrą.
Tad siūlome jums išmėginti kelis receptus, kurie neabejotinai taps favoritais jūsų virtuvėje!
Tobulas šokoladinis keksas
Drėgnas ir tirpstantis burnoje šokoladinis gardėsis. Šis keksas slepia dvi paslaptis – drėgnumo jam suteikia cukinijos, o šilkinę tekstūrą – vietoj sviesto naudojamas rapsų aliejus. Jeigu jaudinatės dėl to, kad šeimoje yra nemėgstančių cukinijų – nusiraminkite ir tiesiog prikąskite liežuvį. Paragavę šio kekso net patys išrankiausieji nieko nesupras, o čepsėdami paprašys dar vieno gabalėlio. Tai jau patikrinta!
Reikės:
- 2 kiaušinių,
- 200 g cukraus,
- 10 g vanilinio cukraus,
- 125 ml rapsų aliejaus,
- 150 g miltų,
- 50 g kakavos miltelių,
- nubraukto šaukštelio kepimo miltelių,
- 1 juodojo šokolado plytelės,
- 250 g cukinijos,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo, kol nebesijaus cukraus kruopelių. Suberkite druską, kepimo miltelius, kakavą ir miltus, rapsų aliejų ir gerai išmaišykite. Cukiniją sutarkuokite burokine trintuve arba plonyčiais šiaudeliais ir suberkite į tešlą, gerai išmaišykite. Suberkite mažais gabaliukais sutrupintą juodąjį šokoladą. Išmaišykite.
Kekso formą ištepkite rapsų aliejumi, pabarstykite miltais ir sukrėskite tešlą. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje maždaug valandą. Ar keksas iškepęs, patikrinkite į vidurį įsmeigdami medinį pagaliuką. Skanaus!
Gardusis morkų pyragas
Reikės:
- 300 g miltų,
- 2 nubrauktų arb. š. kepimo miltelių,
- 150 g rudojo cukraus,
- 5 kiaušinių,
- 75 ml rapsų aliejaus,
- 350 g tarkuotų morkų,
- 200 g Filadelfijos sūrio,
- 2 valg. š. cukraus pudros,
- 1 valg. š. citrinos sulčių,
- 1 citrinos žievelės dekorui.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir rapsų aliejų iki kreminės konsistencijos. Į kaušinių masę po truputį maišydami suberkite miltų mišinį. Sudėkite tarkuotas morkas ir gerai išmaišykite. Pyragą kepkite maždaug 45 minutes. Atvėsinkite ant grotelių.
Kol pyragas aušta, pasigaminkite kremą papuošimui. Dubenyje sumaišykite Filadelfijos sūrį su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Atvėsusį pyragą aptepkite šiuo kremu ir papuoškite citrinos žievelės drožlėmis. Gardaus!
Sveikesni naminiai javainiai
Reikės:
- 200 g avižinių dribsnių,
- 120 ml rapsų aliejaus,
- 7 valg. š. medaus,
- 110 g džiovintų abrikosų,
- 25 g moliūgų sėklų,
- 110 g smulkintų pekano riešutų,
- 50 g migdolų drožlių.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į puodą supikite rapsų aliejų ir sudėkite medų. Nuolat maišydami kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol medus ištirps ir masė taps vienalytė. Nuimkite puodą nuo viryklės ir suberkite avižinius dribsnius, moliūgų sėklas, riešutus ir džiovintus abrikosus. Gerai išmaišykite. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite rapsų aliejumi. Iškrėskite gautą masę ir rankomis stipriai spausdami formuokite plokštainį. Kai paviršius bus maždaug lygus ir suspaustas, dėkite skardą į orkaitę. Kepkite maždaug 25 minutes, kol gražiai pagels. Iškepusį javų pyragą supjaustykite siauromis juostelėmis ir padėkite šaltai. Kai sustings ir bus patogus paimti, patiekite – patiks ne tik sveikuoliams!
Trupininis aviečių ir obuolių pyragas
Ruduo – nuostabus metas, kai galima iki soties atsivalgyti vėlyvųjų aviečių ir mėgautis obuolių pyragais. Siūlome naują receptą į jūsų mėgstamiausių kolekciją!
Reikės:
- 70 g miltų,
- 120 g graikinių riešutų,
- 100 g maltų migdolų,
- 1 arb. š. malto cinamono,
- 1 arb. š. kepimo miltelių,
- 1 arb. š. sodos,
- žiupsnelio druskos,
- 3 valg. š. vandens,
- 80 g klevų sirupo,
- 50 ml rapsų aliejaus,
- 10 g vanilinio cukraus,
- 2 didelių obuolių,
- 250 g aviečių.
Obuolių tyrei:
- 750 – 800 g obuolių.
Patiekimui:
- malto cinamono,
- 250 g natūralaus jogurto.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, sudėkite ant skardos ir dėkite į orkaitę. Kepkite 20-30 min, kol suminkštės. Tada sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki tyrės. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 170 laipsnių. Ant skardos suberkite riešutus ir pakepinkite 5-8 minutes. Pasverkite 80 g graikinių riešutų ir juos susmulkinkite, likusius atidėkite į šalį. Maltus linų sėmenis sumaišykite su vandeniu ir palikite 15 minučių, kad išbrinktų.
Dideliame dubenyje sumaišykite susmulkintus graikinius riešutus ir migdolus, miltus, cinamoną, kepimo miltelius ir sodą, druską, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę. Viduryje šio mišinio padarykite duobutę ir sudėkite linų sėmenis, klevų sirupą, rapsų aliejų ir 60 g obuolių tyrės. Gerai viską išmaišykite, kol gausite trupinius. Pusę šio mišinio suberkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Ant viršaus suberkite riekelėmis supjaustytus obuolius, tada avietes, o ant viršaus – likusius trupinius. Galiausiai užbarstykite likusius nesmulkintus graikinius riešutus, lengvai juos įspausdami į tešlą, kad kepant neapdegtų. Kepkite maždaug 30 minučių 160 laipsnių orkaitėje.
Šis pyragas skaniausias dar šiltas. Patiekite jį su natūraliu jogurtu, pagardinę maltu cinamonu.
Jaukiam vakarui prie arbatos ar gardiems savaitgalio pusryčiams su stikline pieno – tobulas pasirinkimas!