1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.
2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.
4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).
7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.
8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, sausainiams skirtą druską ir rūkytą papriką.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar naudodami elektrinį plaktuvą išsukite sviestą, riešutų sviestą ir cukrų iki lengvos purios masės. Po vieną į šią masę įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
3. Suberkite sausųjų ingredientų mišinį į sviesto ir kiaušinių masę ir išmaišykite. Būkite atidūs ir stebėkite, kad neliktų sausų miltų.
4. Gautą masę sudėkite į dubenį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, daugiausiai 3 dienoms.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ar silikoniniais kilimėliais.
6. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus viršui skirtus ingredientus.
7. Kabinkite iš šaldytuvo ištrauktą tešlą paprastu ar, dar geriau, ledams skirtu šaukštu, kiekvieną gabaliuką apvoliokite prieskonių-cukraus mišinyje ir dėkite kauburėlius ant skardos palikdami nemažus tarpus.
8. Kepkite sausainius 12–13 min, kol taps auksiškai rusvi, jei kepate iškart dvi skardas, kepimui įpusėjus nepamirškite jų sukeisti vietomis. Iškepus sausainiams išimkite skardas iš orkaitės ir iškart kiekvieną jų kiek spustelkite mentele, kad gražiai susiplotų – taip bus gražesni ir skanesni valgyti.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
2. Žemės riešutų sviestą sumaišykite su cukrumi. Įmaišykite avinžirnių nuovirą, aliejų, vandenį. Berkite 1 puodelį miltų, kepimo miltelius ir išmaišykite. Galiausiai įmaišykite likusius miltus.
3. Gautą tešlą pilkite į kepimo formą (mes naudojome kvadratinę).
4. Kepkite apie 40 min. Atvėsinkite ant grotelių ir supjaustykite kvadratėliais.
- Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
- Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
- Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
- Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Geriausia, jeigu šie produktai bus vienodos temperatūros, todėl jau iš vakaro galite išimti sviestą iš šaldytuvo ir su žemės riešutų sviestu palikti kambario temperatūroje.
2. Į išplaktą sviestą suberkite miltelinį cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą. Sumaišykite visus produktus iki vientisos masės.
3. Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų darykite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia – ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų. Kai paruošite visus triufelius, perdėkite padėklą su jais į šaldytuvą.
4. Tuo metu pasiruoškite šokoladą glaistui: galite jį ruošti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje:
⇒ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad dubuo neliečia vandens – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
⇒ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, kad šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai maišykite masę, kol ir jie ištirps. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
5. Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidengtų šokoladu tolygiai iš visų pusių. Tuomet atsargiai perdėkite ant lėkštės ar padėklo bei vėl dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite juodojo šokolado glaistą.
6. Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite – taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį. Svarbu tik tai, kad nenukirptumėte maišelio kampo per plačiai, nes tokiu atveju šokolado bėgs daug ir bus sunku gražiai dekoruoti triufelius.
7. Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Laikykite šaldytuve iki patiekimo, nes kambario temperatūroje triufeliai gana greitai suminkštėja.
Pastaba: dalį triufelių galite glaistyti pieniniu šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį – atvirkščiai. Pagal tai apskaičiuokite, kiek reikės skirtingų rūšių šokolado.
Plačiau skaitykite: RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: Žemės riešutų sviesto triufeliai
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų.
2. Į trynius supilkite aliejų, paplakite, tada berkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
3. Riešutus paskrudinkite orkaitėje ir padalinkite perpus. Pusę pasilikite pabarstyti ant kekso viršaus.
4. Į tešlą sudėkite dalį riešutų, sukrėskite baltymus ir išmaišykite.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu (galima ir aliejumi).
6. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į kepimo formą, kitą dalį sumaišykite su kakava ir supilkite ant viršaus.
7. Viršų pabarstykite likusiais riešutais. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
8. Kai iškeps, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Pyrago pagrindo ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės – tik nepersistenkite ir nepagaminkite riešutų sviesto. Vis įpilkite augalinio pieno, kad konsistencija nebūtų pernelyg tiršta. Gauta mase išklokite apvalią torto formą taip, kad būtų uždengtas ir dugnas, ir kraštai.
- Dabar į maisto smulkintuvą sumeskite įdaro ingredientus ir trinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite ją ant pyrago pagrindo ir apibarstykite šokolado pabarstukais. Dabar dėkite į šaldytuvą ir palikite 3-4 valandoms.