Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gardus, purus ir drėgnas pyragas su aguonomis, aplietas citrininiu glajumi

Ar esate valgę pyragą, kurio jau pirmas kąsnis priverčia užsimerkti iš malonumo? Man toks visada buvo, rodos, visai nesudėtingas, tačiau galintis būti stebuklingai skanus aguoninis keksas su citrininiu glajumi. Šis pyragas, iškeptas atmestinai, gali būti ir prastas, tačiau kokybiškas jis būna nepaprastai gardus. Tobuliausias receptas, kurį išbandžiusi daugiau jau ir nebeiškosiu kitų, yra iš šefo Yotamo Ottolenghi knygos „Sweet“. Puikiai iškylantis, drėgnas, kvapnus, galima įtarti, jog daug teigiamų savybių šiam kepiniui suteikia grietinėlė.
Citrininis keksas su aguonomis
Citrininis keksas su aguonomis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 200 g cukraus;
  • 120 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;
  • 75 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti);
  • 10 g aguonų;
  • 3 citrinų nutarkuota žievelė (tik geltonoji dalis), iš viso apie šaukštas;
  • 170 g miltų;
  • 1 ir 1/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos.

glajui:

  • 100 g cukraus pudros;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių.

Pastaba: gali kilti pagunda apsieiti be glajaus, tačiau jis primygtinai rekomenduojamas, nes jo rūgštumas suteikia puikų balansą gana saldžiam kepiniui.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C temperatūros (jei su ventiliatoriumi) arba iki 180C temperatūros. Pailgą kepimo formą ištepkite sviestu, o tada išklokite kepimo popieriumi.

2. Elektriniu plaktuvu arba plakimo šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps blyški ir puri. Supilkite grietinėlę ir plakite dar kita tiek.

3. Išlydykite sviestą ir suberkite į jį aguonas bei citrinos žievelę, išmaišykite ir kol kas atidėkite.

4. Į indą su kiaušinių, cukraus, grietinėlės plakiniu įsijokite miltus, kepimo miltelius bei druską, atsargiai išmaišykite mentele, kartu palengva supildami ir sviestą su priedais. Švelniais judesiais maišykite, kol tešloje nebebus nei sausų ingredientų, nei gumuliukų.

5. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Kol pyragas kepa, pagaminkite glajų. Tam tiesiog sumaišykite dubenėlyje cukraus pudrą ir citrinos sulčių. Gautu tirštoku sirupu apipilkite vos tik iš orkaitės ištrauktą pyragą, jo dar neišėmę iš formos, paskirstykite šaukštu, kad glajus padengtų paviršių. Palikite pyragą pastovėsi kepimo formoje apie pusvalandį, o tada atsargiai su visu kepimo popieriumi išimkite ir leiskite iki galo atvėsti.

„Scanpix“ nuotr./Citrininis aguonų pyragas
„Scanpix“ nuotr./Citrininis aguonų pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai