Ingredientai:
- 3 dideli kiaušiniai;
- 200 g cukraus;
- 120 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;
- 75 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti);
- 10 g aguonų;
- 3 citrinų nutarkuota žievelė (tik geltonoji dalis), iš viso apie šaukštas;
- 170 g miltų;
- 1 ir 1/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos.
glajui:
- 100 g cukraus pudros;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių.
Pastaba: gali kilti pagunda apsieiti be glajaus, tačiau jis primygtinai rekomenduojamas, nes jo rūgštumas suteikia puikų balansą gana saldžiam kepiniui.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C temperatūros (jei su ventiliatoriumi) arba iki 180C temperatūros. Pailgą kepimo formą ištepkite sviestu, o tada išklokite kepimo popieriumi.
2. Elektriniu plaktuvu arba plakimo šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė taps blyški ir puri. Supilkite grietinėlę ir plakite dar kita tiek.
3. Išlydykite sviestą ir suberkite į jį aguonas bei citrinos žievelę, išmaišykite ir kol kas atidėkite.
4. Į indą su kiaušinių, cukraus, grietinėlės plakiniu įsijokite miltus, kepimo miltelius bei druską, atsargiai išmaišykite mentele, kartu palengva supildami ir sviestą su priedais. Švelniais judesiais maišykite, kol tešloje nebebus nei sausų ingredientų, nei gumuliukų.
5. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Kol pyragas kepa, pagaminkite glajų. Tam tiesiog sumaišykite dubenėlyje cukraus pudrą ir citrinos sulčių. Gautu tirštoku sirupu apipilkite vos tik iš orkaitės ištrauktą pyragą, jo dar neišėmę iš formos, paskirstykite šaukštu, kad glajus padengtų paviršių. Palikite pyragą pastovėsi kepimo formoje apie pusvalandį, o tada atsargiai su visu kepimo popieriumi išimkite ir leiskite iki galo atvėsti.