Žiūrėkite

Tado Sedekerskio komentaras prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“Tado Sedekerskio komentaras prieš rungtynes su Kauno „Žalgiriu“

Gardūs rudeniški patiekalai iš kiaulienos šonkaulių: 3 receptai

Vėstant orams norisi namų jaukumo ir gardžių patiekalų. Pagyrų sulauksiančius pietus ar vakarienę lengvai paruošite, jei gaminsite kiaulienos šonkaulius. Minkštus ir sultingus, pagardintus sezoniniais vaisiais ir daržovėmis, juos paruošite greitai ir nesudėtingai. Ttereikia tik kokybiškos mėsos ir tinkamų prieskonių.
Kepti kiaulienos šonkauliai
Kepti kiaulienos šonkauliai / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, šonkauliai yra itin dėkinga kiaulienos dalis, nes juos galima ruošti įvairiais būdais, o tinkamai pagaminti jie išlieka minkšti ir sultingi.

„Kiaulienos šonkauliai mūsų šalyje tikrai mėgstami, o šaltuoju sezonu ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis. Tokie patiekalai suteikia sotumo jausmą, stebina savitu skoniu. Vis dėlto gardžiam patiekalui reikia išsirinkti tinkamus šonkaulius. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą, taip pat nepamiškite įvertinti riebalų ir raumens santykio“, – pataria mėsos ekspertas.

Pasak G.Bačkovo, šonkauliai turėtų būti ne per daug riebūs, kad galėtumėte mėgautis sultinga mėsa. Tačiau šiek tiek riebalų reikia – jie padeda šonkauliams neišdžiūti ir likti minkštiems. Šonkaulius lengva supjaustyti daugmaž vienodais gabalėliais, jei pjaunate palei kaulą. Tai taip pat svarbu, nes panašaus dydžio gabalėliai tolygiai iškepa.

Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti šonkauliukai
Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti šonkauliukai

Ekspertas pataria prieš perkant mėsą apžiūrėti. Šonkauliai turėtų būti rausvi, šviesos spalvos, neapdžiūvę. Taip pat spalva priklauso ir nuo gyvulio amžiaus. Kuo ji tamsesnė – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė. Dar vienas veiksnys – šonkaulių galiojimo data. Kuo ji ilgesnė, tuo šonkauliai yra šviežesni. Vis dėlto namie, šaldytuve, jų ilgiau kaip 2–5 dienas nepatartina jų laikyti.

Svarbu marinavimo ir ruošimo laikas

Šonkaulius marinuoti pakanka vos 10 min., o įtrintus prieskoniais galite palaikyti ir apie 30 min.

G.Bačkovas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek gaminimo laiko. Marinuoti šonkaulių per ilgai nevertėtų, nes tai turi įtakos mėsos konsistencijai.

Kartais klaidingai manoma, kad kuo ilgiau mėsa marinuojama, tuo ji minkštesnė. Tai, pasak mėsos eksperto, nėra tiesa. Paprastai šonkaulius marinuoti pakanka vos 10 minučių, tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.

Vida Press nuotr./Kepti kiaulienos šonkauliai
Vida Press nuotr./Kepti kiaulienos šonkauliai

Paprastai keptuvėje šonkauliai iškepa per 10-15 min. Tačiau kepimo laikas priklauso ir nuo gabalėlių storio. Ilgai kepant šonkauliai gali išsausėti, prarasti sultingumą ir tapti kieti.

Pasak mėsos eksperto, šonkaulius itin tinka ruošti ir vadinamojo lėtojo virimo būdu. Tokiu būdu juos paruošite lėto virimo puode. Jeigu tokio neturite, šonkaulius galite paruošti orkaitėje. Sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 valandas 160 laipsnių temperatūroje. Prie keptų šonkaulių dera virti brokoliai ar Briuselio kopūstai.

Ekspertas siūlo išbandyti 3 netikėtus šonkaulių receptus. Jie tinka ir kasdien, ir šventinei vakarienei.

Kiaulienos šonkauliukai su petražolių padažu gremolata

Ingredientai:

  • 800 g kiaulienos šonkaulių;
  • 2 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • ¼ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. sviesto.

gremolatai:

  • 1 puodelis petražolių lapelių;
  • 1 citrina;
  • 2 česnako skiltelės.

Gaminimas:

1. Kiaulienos šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais ir ištepkite garstyčiomis. Apšlakstykite mėsą citrinų sultimis ir 10 minučių palikite kambario temperatūroje.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 3 minutes pakepinkite šonkauliukus ant stiprios kaitros, kol abi pusės gražiai apskrus. Tuomet sumažinkite temperatūrą, į keptuvę sudėkite sviestą ir kepkite dar 6-8 minutes, kartkartėmis apšlakstydami kiaulieną jos pačios riebalais.

3. Kai mėsa iškeps, perkelkite ją į lėkštę ir palaukite, kol truputį atvės.

4. Per tą laiką paruoškite gremolatą: smulkiai supjaustykite petražolių lapelius, sutrinkite česnaką, sutarkuokite citrinos žievelę ir viską gerai išmaišykite.

5. Paruošta gremolata ištepkite šonkauliukus ir patiekite.

Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliai
Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliai

Kiaulienos šonkauliukai su obuoliais

Ingredientai:

  • 800 g kiaulienos šonkaulių;
  • 200 g obuolių;
  • 200 g vyšninių pomidorų;
  • 1 citrina;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 rozmarino šakelė;
  • 5 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. pipirų mišinio (grūdeliais);
  • 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
  • 100 ml daržovių sultinio;
  • 30 g sviesto.

salotoms:

  • 400 g šviežių špinatų lapelių;
  • 1 citrina;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Kiaulienos šonkaulius pasūdykite, apšlakstykite 2-3 šaukštais aliejaus bei citrinos sultimis, apibarstykite susmulkintu rozmarinu ir palikite marinuotis apie 30 minučių.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite šonkauliukus, kol šie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

3. Perkėlę mėsą į lėkštę, toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite per pusę perpjautus obuolius ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet vėl sudėkite šonkauliukus, taip pat vyšninius pomidorus, kalendrų sėklas bei pipirų mišinį, viską užpilkite daržovių sultiniu ir troškinkite apie 20 minučių.

4. Kol mėsa troškinasi, nuplaukite špinatus, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis, įberkite šiek tiek druskos ir viską lengvai išmaišykite.

5. Šonkauliukus patiekite su troškintais obuoliais bei špinatų salotomis.

Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliai
Vida Press nuotr./Kiaulienos šonkauliai

Lėtai virti kiaulienos šonkauliukai su kopūstais

Ingredientai:

  • 800 g kiaulienos šonkaulių;
  • 400 g kopūstų;
  • 150 g svogūnų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų granulių;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
  • 150 ml mėsos sultinio;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos raudonosios paprikos;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų krapų;
  • 4 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus.

Gaminimas:

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais, o kopūstą supjaustykite juostelėmis.

2. Šonkaulius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei česnaku.

3. Giliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite šonkauliukus ir apkepkite aukštoje temperatūroje – kiekvieną pusę maždaug po minutę.

4. Mėsą perkėlę lėkštėn, į puodą suberkite svogūnų kubelius ir kepinkite apie 2 minutes. Užpilkite juos sultiniu ir nuolat maišydami, kad svogūnai nepriliptų prie dugno, virkite keletą minučių. Tuomet kiaulieną bei sultinį su svogūnais perpilkite į lėto virimo puodą, suberkite kopūstų juosteles, įberkite šiek tiek druskos, čiobrelių bei maltos raudonosios paprikos. Puodą uždenkite ir palikite virti 4 valandoms.

5. Prieš patiekdami, kiaulienos šonkaulius apibarstykite smulkintais krapais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos