O koks gi susitikimas su artimaisiais ir kaimynais be gardžių valgių? Siūlome jums šiandien ne tik tenkintis įdomiais pašnekesiais, bet ir pamaloninti skrandį.
1. Pirmiausia paruoškite marinatą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, vištienos sultiniu, garstyčiomis, kapotais čiobreliais.
2. Mėsą supjaustykite į keturias dalis, kiek pamuškite, apibarstykite druska ir pipirais. Apšlakstykite paruoštu marinatu ir valandai palikite, kad pasimarinuotų. Tada gerai nuvarvinkite.
3. Šalavijų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pakepinkite keptuvėje svieste.
4. Ant kiekvieno mėsos kepsnelio tepkite pesto padažo, klokite kumpio juostelę, įsmeikite po skrudintą šalavijų lapelį.
5. Kepsnelius dėkite ant grotelių, šalia išdėliokite pomidorų ir svogūnų puseles. Kepkite, kol apskrus.
Tiekite su laukiniais ryžiais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Mėsą aptepkite aliejumi, dėktei į smarkiai įkaitintą aliejų (labai tinka keptuvė rantytu dugnu) ir kepkite (po 3–5 min. kiekvieną pusę). Sūdykite ir gardinkite pipirais jau iškeptus kepsnius.
2. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu, nulupkite, smulkiai supjaustykite ir kartu su kaparėliais kelias minutes patroškinkite. Šį padažą supilkite ant kepsnių ir viską apibarstykite rozmarinais.
3. Kepsnelius patiekite su „Žaliąja bulvių koše“ ir šviežių daržovių salotomis.
- Kefyrą, varškę ir grietinę išplakite, suberkite smulkintus česnakus ir svogūnus.
- Sudėkite kubeliais supjaustytus agurkus ir ridikėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Suberkite smulkintus žalumynus, išmaišykite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve.
- Išpilsčiusi į lėkštes, įdėkite griežinėliais supjaustytų kiaušinių. Papuoškite šviežiomis mėtų šakelėmis.
1. Šį skanėstą galima gaminti visą vasarą, į dailius stiklainius vis įdedant šviežiai sunokusių vaisių ir uogų. Vaisių odeles nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti gabaliukais. Iš vyšvių, slyvų, abrikosų, persikų reikia išimti kauliukus, nes juose yra nuodingų medžiagų, kurias alkoholis ištraukia net iš nepažeistų kauliukų.
2. Paruoštus vaisius ir uogas sluoksniais dėti į stiklainius. Kiekvieną sluoksnį apibarstyti keliais šaukštais cukraus ir įpilti brendžio tiek, kad apsemtų.
3. Iki viršaus pripildytų stiklainių paviršių apibarstyti citrinų žievelėmis, įdėti po cinamonų lazdelę ir uždaryti. Mažiausiai mėnesį palaikyti kambario temperatūroje.
1. Baltos duonos riekes apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir apie 10 min. kepkite iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje. Duonos traškučiai turi įgauti auksinį atspalvį.
2. Mažame dubenėlyje smulkiai pjaustytą svogūną sumaišykite su raudonuoju vyno actu ir palikite 10 minučių.
3. Garstyčias sumaišykite su graikinių riešutų aliejumi, paskaninkite druska, juodaisiais pipirais ir plakite, kol padažas sutirštės. Supilkite jau paruoštą svogūnų ir acto mišinį.
4. Nuo kaštainių nulupkite žievelę, juos susmulkinkite. Burokėlius ir obuolį supjaustykite smulkiais kubeliais, paprikas juostelėmis.
5. Į lėkštę priplėšykite salotų salotomis, suberkite smulkintus kaštainius, burokėlius, obuolį, paprikas, išdėliokite kumpio griežinėlius ir viską užpilkite padažu. Paruoštas salotas papuoškite petražolėmis. Tiekite su skrudinta duona.
1. Pirmiausia iškepkie biskvitą. Baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Tuomet iki purumo išplakite trynius su cukrumi, kol cukrus ištirps ir masė padvigubės bei pašviesės. Atsargiai įmaišykite miltus ir baltymus. Sukrėskite paruoštą tešlą į formą ir 20–30 min. kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir padalykite į tris dalis.
2. Pasiruoškite pertepimą: grietinėlę su cukrumi ir citrinų rūgštimi išplakite iki standumo, sudėkite varškę ir per burokinę tarką sutarkuotą želė.
3. Formuokite tortą: perpjautus biskvitus sulaistykite vandens, citrinos ir cukraus sirupu. Dėkite sulaistytą biskvitą, ant jo užtepkite kremo, paskui dėkite kubeliais supjaustytus persikus, vėl biskvitą, užtepkite kremo, išdėliokite persikus ir uždenkite juos biskvitu. Tortą kelias valandas laikykite šaldytuve.
4. Papuoškite tortą vaisiais, baltymų kremu arba cukraus mase. (Mano tortukas papuoštas baltymų kremu ir iš cukraus masės padarytais papuošimais.)
Receptą atsiuntė Donata Žūkienė
1. Į kokteilinę supilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, ledukus ir apie 200 ml ananasų sulčių. Turinį gerai išplakite, kol ištirps cukrus.
2. Supilkite likusias sultis ir pabaikite plakti. Supilstykite į stiklines ir patiekite iškart. Ilgiau laikoma gaiva išsisluoksniuoja, dėl to patiekiant vėliau išplakite dar kartą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Susmulkinkite smulkintuvu riešutus, sausainius iki trupinių ir sumaišykite su išlydytu sviestu.
2. Gautą masę dėkite į torto formą ir formuokite torto pagrindą. Kad sustingtų, 30 min. dėkite į šaldytuvą.
3. Užpilkite želatiną šaltu vandeniu ir palikite 30 min., kad išbrinktų.
4. Iki vientisos masės sumaišykite maskarponę su sutirštintu pienu. Svarbiausia, kad nebūtų gumuliukų.
5. Išplakite iki standžių putų grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į maskarponės ir sutirštinto pieno masę.
6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto (šilto) vandens vonelėje ir atvėsusią atsargiai įmaišykite į gautą masę.
7. Gautą maskarponės masę pilkite ant torto pagrindo ir, jeigu mėgstate, gausiai apibarstykite cinamonu. Dėkite į šaldytuvą.
8. Paruoškite braškių arba vyšnių želė ir sumaišykite su uogomis. Kad ji būtų standesnė, pilkite mažiau vandens nei nurodyta ant pakelio, pavyzdžiui, 350–400 ml.
9. Atvėsusią želė užpilkite ant maskarponės masės ir palikite, kad sustingtų.
Pagaminsite per 1 val. 15 min. (neskaičiuojant stingimo laiko)
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu |
Skanaus!
Receptą atsiuntė Genovaitė Budvytienė
1. Žuvis išdorokite ir nuplaukite.
2. Išspauskite mažos citrinos sultis, jas sumaišykite su druska bei smulkintais krapais. Mišiniu ištrinkite žuvis ir palaikykite bent pusvalandį.
3. Pavoliokite miltuose ir iškepkite aliejuje.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Jaunas gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir luktelėkite, kol nudžius.
- Paskleiskite lėkštėje ir apšlakstykite bet kokiomis rūgščiomis sultimis (apelsinų, citrinų, svarainių ar kt.).
- Apibarstykite gervuogėmis ir avietėmis, tada apšlakstykite padažu, paruoštu iš skysto medaus, aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir žiupsnio druskos.
- Tiekdami į stalą, galite užbarstykite tarkuoto parmezano.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite į lėkštes ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis
- Imbiero šaknį sutarkuokite, česnaką nulupkite, sukapokite ir, kol apskrus, kepinkite sezamų aliejuje. Įmaišykite mangų, sojų padažus, gautą marinatą atvėsinkite, įtrinkite ja vištienos gabalėlius ir valandą marinuokite.
- Marinuotus vištienos gabalėlius apvoliokite maltuose riešutuose ir iškepkite orkaitėje ant grotelių.
- Į lėkštes su salotomis dėkite atvėsintus vištienos gabalėlius, berkite nuplautas ir gerai nusausintas uogas. Ant salotų galite užpilkite šiek tiek šviežiai spaustų apelsino sulčių.
♦ ♦ ♦
isbandytireceptai.com nuotr. / Vištienos salotos |
2. Vištienos salotos su vynuogėmis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Daržovių salotos su feta |
Fotolia nuotr. / Gaivios salotos |
Fotolia nuotr. / Vištienos salotos su avietėmis |
5. Vištienos salotos su avietėmis
Fotolia nuotr. / Sveikosios salotos |
Fotolia nuotr. / Keptų moliūgų salotos |
Fotolia nuotr. / Lašišų salotos |
Shutterstock nuotr. / Braškių salotos |
9. Braškių salotos su riešutais
Shutterstock nuotr. / Kumpio salotos su špinatais |
10. Kumpio salotos su špinatais
Autorės nuotr. / Braškių salotos su feta |
Fotolia nuotr. / Itališkos salotos |
1. Susmulkinkite salotų gūžę ir vištieną. Nulupkite apelsiną, taip pat susmulkinkite. Per pusę perpjaukite vynuoges. Supjaustytus produktus sumaišykite su mėtomis, majonezu ir jogurtu.
2. Nusunkite konservuotus ananasus ir suberkite į salotas. Galite pagardinti žiupsneliu druskos.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Smidrus nuvalykite, sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 1 min. Išgriebkite ir nuvarvinkite.
2. Į vandenį, kuriame virė smidrai, suberkite žirnelius ir virkite 2 min.
3. Česnaką sugrūskite, sumaišykite su aliejumi. Mišiniu aptepkite duoną, smidrus, grybų kepurėles ir kepkite ant grotelių (smidrus – 2 min., grybus – 5 min., duoną – kol gražiai apskrus). Viską pagardinkite pipirais.
4. Nedideliame puode įkaitinkite likusį česnakinį aliejų, trumpai pakepinkite svogūnų laiškus. Supilkite martinį ir dar minutę patroškinkite. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite jogurtą, suberkite žirnelius, petražoles, supilkite citrinų sultis, jei reikia, pasūdykite. Prieš patiekiant, žirnelių troškinį pašildykite, bet neužvirinkite.
5. Lėkštes išklokite salotų lapais, įdėkite po riekę duonos, ant jos išdėliokite smidrus, ant šių – grybų kepurėles, ant jų sukrėskite žirnelių troškinį.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Ledus palikite šiek tiek aptirpti, tada išmaišykite su 50 ml likerio. Braškes nuplaukite, gražesnes atidėkite, kitas išsukite su milteliniu cukrumi ir ištrinkite pro sietelį, kad išeitų vientisa tyrė (dalį jos atidėkite).
2. Kvadratinę torto formą išklokite kepimo popieriumi taip, kad juo būtų galima uždengti torto viršų. Sausainius išdėliokite per visą dugną ir aptepkite migdolų likeriu.
3. Ant sausainių užtepkitenpusę ledų masės.
4. Ant ledų supilkite braškių tyrę. Dėkite antrą eilę sausainių, apšlakstykite likeriu ir užtepkite likusią ledų masę. Torto viršų užklokite kepimo popieriumi, dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 3 valandas, kad gerai sustingtų. Išėmę supjaustykite, užpilkite atidėta braškių tyre, papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Į ąsotį sudėkite ledą, tarkuotus imbierus, agurko griežinėlius.
- Išspauskite dviejų žaliųjų citrinų sultis ir supilkite į ąsotį. Supilkite cukraus sirupą ir išmaišykite. Griežinėliais supjaustykite likusią žaliąją citriną ir sumeskite į ąsotį. Užpilkite gazuotu vandeniu.
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
♦ ♦ ♦
Mariaus Žičio nuotr. / Aviečių arbata |
Mariaus Žičio nuotr. / Ledinė kava su prieskoniais |
3. Ledinė kava su prieskoniais
Mariaus Žičio nuotr. / Šalta obuolių ir mėtų arbata |
4. Šalta obuolių ir mėtų arbata
Fotolia nuotr. / Graikiška frappe |
Mariaus Žičio nuotr. / Džiulepas „Egipto piramidės“ |
6. Džiulepas „Egipto piramidės“
Mariaus Žičio nuotr. / Ananasų frapė |
Mariaus Žičio nuotr. / Arbūzo kokteilis |
Mariaus Žičio nuotr. / Kokteilis su melionais |
Mariaus Žičio nuotr. / Mėtų gira |
10. Mėtų gira
PARUOŠKITE KREPŠELIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo indą. Šlakeliu alyvuogių aliejaus plonai ištepkite visų keksiukų formelių dugną ir šonus.
- Įklokite į keksiukų formeles po lakštelį atšildytos tešlos, lengvai paspauskite pirštais, kad įgautų tvirtesnę formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 7–10 min., kol tešla taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PASIRUOŠKITE PADAŽĄ
- Visus produktus sudėkite į dubenį ir sumaišykite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
Astos Černės nuotr. / Padažas
PARUOŠKITE SALSĄ
- Nnulupkite mangą, išimkite kauliuką ir supjautykite nedideliais kubeliais. Pomidorus perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, o likusią dalį supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Česnaką sukapokite kuo mažesniais gabalėliais. Perpjaukite per pusę aitriąją papriką, išimkite sėklytes, o likusią dalį smulkiai sukapokite.
- Visus produktus sudėkite į dubenį, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 30–50 minučių.
Astos Černės nuotr. / Salsa
PARUOŠKITE IR PATIEKITE „SALSOS“ KREPŠELIUS
- Atvėsusius tešlos krepšelius išimkite iš keksiukų kepimo indo ir išdėliokite lėkštėje ar ant padėklo. Į kiekvieną krepšelį dėkite po šaukštą „salsos“. Apšlakstykite padažu.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 18 vasariškos „salsos“ krepšelių.
Plačiau skaitykite: Verta išbandyti: vasariška „salsa“ krepšeliuose
- Persikus nuplaukite, nulupkite, pašalinkite kauliukus. Avietes ir serbentus nuplaukite.
- Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaukite su lazdyno riešutais ar kokoso drožlėmis.
- Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
- Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
- Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
- Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.
- Iš pradžių, jei neturite, pasiruoškite moliūgų pyrago prieskonių mišinį. Visus reikalingus produktus sumaišykite. Laikykite sandariame indelyje.
- Sausainius susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Graikišką jogurtą sumaišykite su šaukštu moliūgų pyrago prieskonių mišinio. Stenkitės, kad prieskoniai išsimaišytų tolygiai. Jei norite, kad kremas būtų saldesnis, galite įmaišyti šiek tiek miltelinio cukraus ar skysto medaus pagal skonį.
- Į nedideles stiklines berkite po saujelę smulkintų sausainių. Ant viršaus dėkite po porą šaukštų paruošto graikiško jogurto.
- Papuoškite plakta grietinėle ir apibarstykite žiupsneliu moliūgų pyrago prieskonių mišinio. Skanaus!
- Nuplautą brokolį susmulkinkite. Nuluptą cukiniją ir nuskustą morką sutarkuokite.
- Iš marinato išgriebtus konservuotus kukurūzus gerai nuvarvinkite. Visas smulkintas daržoves sumaišykite.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, kelis šaukštus šviežių apelsinų sulčių, suplakite.
- Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir dar šiek tiek paplakite.
- Po šaukštą įmaišykite miltus. Į gautą masę sudėkite smulkintas daržoves, gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Tešlą kabinkite šaukštu ir joje formuokite apvalius blynelius.
- Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis arba lydytu sviestu.
- Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite ir iškrapštykite sėklas.
- Supjausčiusi vidutinio dydžio skiltelėmis, sudėkite į skardą be riebalų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite, kol moliūgo skiltelės šiek tiek apskrus, – bus gardesnė sriuba.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
- Vištienos arba daržovių sultinį supilkite į puodą, sukrėskite moliūgų gabalėlius, kepintus svogūnus ir česnakus.
- Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir muskatų.
- Uždengusi puodą dangčiu, sriubą virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Supilkite aliejų, grietinėlę ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Karštą trintą sriubą išpilstykite į dubenėlius.
- Tiekite su pasirinktais priedais. Kaskart išbandykite vis kitus – atrasite mėgstamiausią.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 22 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Nedidelius brokolinių kopūstų žiedynėlius apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išvirusius žiedynėlius nukoškite ir gerai nusausinkite.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Dubenyje varškę pertrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kiaušinio tryniu, labai smulkiai sukapota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir pipirų. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Varškės masę sumaišykite su gerai nusausintais brokolinių kopūstų žiedynėliais. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su prieskoniais pagardinta grietine ar kitu norimu padažu.
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“