Dalį bulvių galima keisti ne tik kitomis šakninėmis daržovėmis, kurios atrodytų įprastos, tačiau net ir kopūstinių ar ankštinių šeimų atstovais.
Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kryžmažiedžių šeimai priklausantys kopūstai turėtų rasti vietą visų žmonių kasdienėje mityboje: „Jie turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminų C, K, B ir E, kalio, magnio, kalcio ir kitų maistinių medžiagų. Svarbu ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek pačiose daržovėse, tiek jų sultyse yra daug fitochemikalų.“
Pasak dietologės, nors termiškai apdorojant kopūstus fitochemikalų bei vandenyje tirpių vitaminų mažėja, išlieka skaidulos bei žmogaus organizmui naudingi mikroelementai. „Žiemą dažnai skanaujame raugintų kopūstų, kurie yra tikras probiotikų šaltinis, o pavasarėjant jau ieškome šviežio derliaus, kurį galime įvairiai panaudoti savo mityboje“, – pastebi dr. E.Gavelienė.
Ekspertė primena, kad įvairios kopūstų rūšys pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu, tad virškinimo sistemos problemų turintiems žmonėms vertėtų juos valgyti saikingai. Taip pat su gydytoju dėl jų vartojimo reikėtų pasitarti skydliaukės ligomis sergantiems žmonėms, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.
Gaminant maistą kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria improvizuoti. Žiedinius kopūstus galima keisti gūžiniais, saliero šaknimi, morkomis, saldžiosiomis bulvėmis, o į verdamą puodą su daržovėmis įberti šaldytų žirnelių, pagardinti košę smulkiai supjaustytais krapais. Kulinarijos ekspertė šeimos pietums siūlo pagaminti žiedinių kopūstų ir bulvių košę, kuri puikiai tiks prie keptų vištos blauzdelių.
Žiedinių kopūstų ir bulvių košė su keptomis vištų blauzdelėmis
Ingredientai (4 porcijoms):
- 700 g bulvių;
- 500 g žiedinių kopūstų;
- 500 g vištų blauzdelių;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 citrinos sulčių ir žievelės;
- sojų padažo;
- aitriųjų paprikų miltelių;
- druskos.
Gaminimas:
1. Atskiruose puoduose išvirkite žiedinį kopūstą ir bulves. Tada sudėkite į vieną puodą ir sugrūskite košę, įpilkite šaukštą aliejaus.
2. Keptuvėje šiek tiek apkepkite blauzdeles, tada įpilkite sojų padažo, citrinos sulčių, užberkite nutarkuotos citrinos žievelės ir aitriųjų pipirų, sumažinkite kaitrą, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite, kol iškeps.